E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Πρόταση σοκ από την Ελβετία

Καταρρέει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο

Δημοσίευση 18/11/2020 | 11:22

Κορωνοϊός: Πρόταση σοκ από την Ελβετία

Τί και αν η Ελβετία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο; Τί και αν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης θεωρείται από τα καλύτερα στην παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών προς όλους, ως δημόσιο νοσοκομείο;

Η έξαρση της πανδημίας διαμορφώνει μία ολοένα και πιο ασφυκτική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η πληρότητα των οποίων έχει αγγίξει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει το 100% από τις 13 Νοεμβρίου.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που ο Γουίλι Όγκιερ, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους για θέματα δημόσιας υγείας στην Ελβετία, πρότεινε κάτι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός. Αν κάποιος ανήκει στους σκεπτικιστές ή ακόμα χειρότερα στους αρνητές του ιού να χάνει το δικαίωμα σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που υπάρχει τέτοια συμφόρηση.

«Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται, τα νοσοκομεία να γνωρίζουν τα στοιχεία τους και να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας».

Ακόμα πιο σοκαριστική, όμως είναι η ανακοίνωση της Ελβετικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (SGI). Αφού ενημέρωσε τουα πολίτες ότι οι 876 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα έχουν πλέον γεμίσει, και καθώς δεν αναμένεται να αδειάσουν σύντομα, ζητά από αυτους να δηλώσουν αν επιθυμούν να νοσηλευθούν σε περίπτωση βαριάς νόσησης.

«Όλα τα άτομα – ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορονοϊό – καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους, γραπτά ή τηλεφωνικά, για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Η δήλωση υποστηρίζει τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεών τους, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παρ’ ότι οι αρχές της χώρας έχουν λάβει δραστικά μέτρα, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν προστεθεί πρόχειρα επιπλέον κρεβάτια στους θαλάμους των νοσοκομείων, ενώ ασθενείς με άλλα νοσήματα διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν και από κορονοϊό εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί.

H ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τον στρατό στη διάθεση των νοσοκομείων.

Το υγειονομικό προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο. Χθες Τρίτη, στην Ελβετία καταμετρήθηκαν 4.560 νέα κρούσματα. Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει τα γραφεία του στην χώρα των Άλπεων. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη νοσηλευθεί.

Η Γαλλία έχει προσφερθεί να δεχτεί στα δικά της νοσοκομεία ασθενείς από την Ελβετία. Κάποιοι άλλοι βγαίνουν από την μονάδα εντατικής θεραπείας νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να απελευθερωθούν κρεβάτια. Ασθενείς ενθαρρύνονται να παραμείνουν στην οικεία τους ακόμα και αν η κατάσταση τους εμφανίζει ανησυχητική επιδείνωση.

Το αδιέξοδο φάνηκε και λίγες ημέρες νωρίτερα. Τότε που η ελβετική κυβέρνηση έθεσε τον στρατό στη διάθεση των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου η κυβέρνηση «αποφάσισε να στηρίξει τον τομέα της δημόσιας υγείας, επιστρατεύοντας έως 2.500 στρατιώτες ως υπηρεσία υποστήριξης». Οι δε αιτήσεις από τα καντόνια θα εξεταστούν από την κεντρική κυβέρνηση.

Τρεις ημέρες νωρίτερα ένας εντατικολόγος προειδοποίησε με ιδιαίτερα τραγικούς τόνους τους πολίτες. Έκανε λόγο για υγειονομική καταστροφή. Περιέγραψε πως ανά 15 λεπτά τα φορεία φέρνουν ασθενή με κορονοϊό, ενώ σε περιοχές τα μισά από τα τεστ –και είναι πολλά τα τεστ που διενεργούνται– βγαίνουν θετικά!

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που αποτυπώνει την φρίκη της κατάστασης είναι ότι γιατροί και νοσοκόμοι, προσβεβλημένοι από κορονοϊό, αλλά που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να εργάζονται στα νοσοκομεία, τηρώντας βέβαια όλες τις προφυλάξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση