E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Θα στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊο σε Αττική και Θεσσαλία

Έχουν φουλάρει όλες οι ΜΕΘ

Δημοσίευση 18/11/2020 | 09:09

Θεσσαλονίκη: Θα στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊο σε Αττική και Θεσσαλία

Στην πιο δύσκολη εβδομάδα της υγειονομικής μάχης με τον κορωνοϊό έχει εισέλθει η Θεσσαλονίκη. Καθώς το επιδημικό κύμα που χτύπησε τη βόρεια Ελλάδα, και κυρίως την καρδιά της, τη Θεσσαλονίκη, τείνει να κορυφωθεί, αφήνει πίσω του χιλιάδες ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό και περίπου 2.150 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, το 50% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ.

Στην ίδια κορύφωση βρίσκεται η αγωνία όλων των αρμοδίων για τη διαχείριση της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης, που έχουν πλέον στο τραπέζι εφικτά εναλλακτικά σχέδια για την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών που αναμένεται να φτάσουν στα υπερπλήρη νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταστήσει το "στρατηγείο" τους οι επικεφαλής του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, κ. Πύρρος Δημήτρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Από το τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποίησαν, χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της επιδημίας και της νοσηλείας ασθενών με κορωνοιό ενώ για τις ανάγκες των λοιπών ασθενών αξιοποιήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης.

Κατά πληροφορίες, η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί και με δεδομένη την πληρότητα των υγειονομικών σχηματισμών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής πλέον προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα επίσης προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής. Ήδη οι επικεφαλής των ΜΕΘ έχουν κληθεί να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά σταθεροί και μπορούν να διακομιστούν σε άλλη ΜΕΘ νοσοκομείου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα διακομιδές με τον πιο πρόσφορο και ασφαλή για τους ασθενείς τρόπο.

Επίσης, πολλά τεχνικά προβλήματα έχουν ανακύψει και στο θέμα της αξιοποίησης του πυρηνικού καταφυγίου στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που ήταν μια από τις λύσεις που συζητούσαν οι αρμόδιοι.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στο καταφύγιο λόγω του ειδικού συστήματος εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο, μπορούν να νοσηλευτούν μόνο ασθενείς non Covid-19, δηλαδή με άλλες παθήσεις και προβλήματα και όχι με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού.

Αν τελικά αποφασιστεί να αξιοποιηθεί ο χώρος, σε αυτόν θα μεταφερθούν οι ασθενείς με άλλες παθήσεις του ίδιου νοσοκομείου και εκείνοι με Covid-19 θα νοσηλευόταν στις κλινικές του 424. Πρόκειται για μια διαδικασία διακομιδων που θα μελετηθεί προσεκτικά, εάν και εφόσον προκριθεί η χρήση, τελικά, του καταφυγίου.

Χθες η Θεσσαλονίκη μπήκε στον επιδημιολογικό χάρτη με 595 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι έχει αρχίσει η σταθεροποίηση της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι θα κινείται συνεχώς ανοδικά το επόμενο 15νθήμερο, καθώς πρόκειται για τους ασθενεις που "άφησε" πίσω του το δυνατό κύμα της επιδημίας των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 122 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεςςαλονίκης, σε απλές κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, ενώ οι διασωληνώσεις των βαρέως ασθενών ακολουθούν μια επικίνδυνη για το σύστημα υγείας εκθετική αύξηση. Χθες άλλοι 16 ασθενείς διασωληνώθηκαν, εντός κι εκτός ΜΕΘ, προστιθέμενοι στους 225 ασθενείς που είναι ήδη διασωληνωμένοι και παλεύουν με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του.

Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, που έχει πιέσει δραματικά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων πόλεων που έχουν επιστρατευτεί σε αυτην την υγειονομική μάχη, όπως πχ της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Κατερίνης. Ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη έχει υπερκαλύψει τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει και αναπτύσσει συνεχώς νέες κλίνες, πολυδύναμες με φορητό εξοπλισμό, σε άλλους διαθέσιμους χώρους των νοσοκομείων.

Ενδεικτικά, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 41 ασθενείς στο Παπαγεωργίου, 37 στο ΑΧΕΠΑ, 33 στο Παπανικολάου, 24 στο Ιπποκράτειο, 7 στον Άγιο Παύλο, 8 στον Άγιο Δημήτριο, 12 στο 424 στρατιωτικό νοςοκομειο. Μεγάλο φορτίο σηκώνουν και τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως των Σερρών (12 διασωληνωμένοι), Καβάλας (8), Ξάνθης (7), Χαλκιδικής (6), Βέροιας (12).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Ελλάδα 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια