E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Θα στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊο σε Αττική και Θεσσαλία

Έχουν φουλάρει όλες οι ΜΕΘ

Δημοσίευση 18/11/2020 | 09:09

Θεσσαλονίκη: Θα στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊο σε Αττική και Θεσσαλία

Στην πιο δύσκολη εβδομάδα της υγειονομικής μάχης με τον κορωνοϊό έχει εισέλθει η Θεσσαλονίκη. Καθώς το επιδημικό κύμα που χτύπησε τη βόρεια Ελλάδα, και κυρίως την καρδιά της, τη Θεσσαλονίκη, τείνει να κορυφωθεί, αφήνει πίσω του χιλιάδες ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό και περίπου 2.150 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, το 50% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ.

Στην ίδια κορύφωση βρίσκεται η αγωνία όλων των αρμοδίων για τη διαχείριση της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης, που έχουν πλέον στο τραπέζι εφικτά εναλλακτικά σχέδια για την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών που αναμένεται να φτάσουν στα υπερπλήρη νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταστήσει το "στρατηγείο" τους οι επικεφαλής του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, κ. Πύρρος Δημήτρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Από το τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποίησαν, χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της επιδημίας και της νοσηλείας ασθενών με κορωνοιό ενώ για τις ανάγκες των λοιπών ασθενών αξιοποιήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης.

Κατά πληροφορίες, η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί και με δεδομένη την πληρότητα των υγειονομικών σχηματισμών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής πλέον προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα επίσης προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής. Ήδη οι επικεφαλής των ΜΕΘ έχουν κληθεί να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά σταθεροί και μπορούν να διακομιστούν σε άλλη ΜΕΘ νοσοκομείου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα διακομιδές με τον πιο πρόσφορο και ασφαλή για τους ασθενείς τρόπο.

Επίσης, πολλά τεχνικά προβλήματα έχουν ανακύψει και στο θέμα της αξιοποίησης του πυρηνικού καταφυγίου στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που ήταν μια από τις λύσεις που συζητούσαν οι αρμόδιοι.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στο καταφύγιο λόγω του ειδικού συστήματος εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο, μπορούν να νοσηλευτούν μόνο ασθενείς non Covid-19, δηλαδή με άλλες παθήσεις και προβλήματα και όχι με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού.

Αν τελικά αποφασιστεί να αξιοποιηθεί ο χώρος, σε αυτόν θα μεταφερθούν οι ασθενείς με άλλες παθήσεις του ίδιου νοσοκομείου και εκείνοι με Covid-19 θα νοσηλευόταν στις κλινικές του 424. Πρόκειται για μια διαδικασία διακομιδων που θα μελετηθεί προσεκτικά, εάν και εφόσον προκριθεί η χρήση, τελικά, του καταφυγίου.

Χθες η Θεσσαλονίκη μπήκε στον επιδημιολογικό χάρτη με 595 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι έχει αρχίσει η σταθεροποίηση της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι θα κινείται συνεχώς ανοδικά το επόμενο 15νθήμερο, καθώς πρόκειται για τους ασθενεις που "άφησε" πίσω του το δυνατό κύμα της επιδημίας των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 122 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεςςαλονίκης, σε απλές κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, ενώ οι διασωληνώσεις των βαρέως ασθενών ακολουθούν μια επικίνδυνη για το σύστημα υγείας εκθετική αύξηση. Χθες άλλοι 16 ασθενείς διασωληνώθηκαν, εντός κι εκτός ΜΕΘ, προστιθέμενοι στους 225 ασθενείς που είναι ήδη διασωληνωμένοι και παλεύουν με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του.

Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, που έχει πιέσει δραματικά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων πόλεων που έχουν επιστρατευτεί σε αυτην την υγειονομική μάχη, όπως πχ της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Κατερίνης. Ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη έχει υπερκαλύψει τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει και αναπτύσσει συνεχώς νέες κλίνες, πολυδύναμες με φορητό εξοπλισμό, σε άλλους διαθέσιμους χώρους των νοσοκομείων.

Ενδεικτικά, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 41 ασθενείς στο Παπαγεωργίου, 37 στο ΑΧΕΠΑ, 33 στο Παπανικολάου, 24 στο Ιπποκράτειο, 7 στον Άγιο Παύλο, 8 στον Άγιο Δημήτριο, 12 στο 424 στρατιωτικό νοςοκομειο. Μεγάλο φορτίο σηκώνουν και τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως των Σερρών (12 διασωληνωμένοι), Καβάλας (8), Ξάνθης (7), Χαλκιδικής (6), Βέροιας (12).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αλλάζει στα ενοίκια από την 1η Απριλίου: Δεν θα ισχύει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ για ποσά που προέρχονται από μισθώματα

Οικονομία 28.01.2026
Τέλος οι συναλλαγές «στο χέρι» καθώς παύουν να αναγνωρίζονται οι πληρωμές εκτός τραπεζικού συστήματος – Ποιες οι συστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Γαλλία: Ένοχος ο πρώην γερουσιαστής που νάρκωσε βουλεύτρια με MDMA

Κόσμος 28.01.2026
Στόχος της πράξης του φέρεται πως ήταν να της επιτεθεί σeξουαλικά

Έκρηξη στη Βιολάντα: Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι τρεις συλληφθέντες

Ελλάδα 28.01.2026
Όταν η δικογραφία ολοκληρωθεί και φτάσει πλήρης στην εισαγγελική αρχή, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και για το αν θα ασκηθούν επιπλέον διώξεις

Με λευκά τριαντάφυλλα η ομάδα του Αρη στην Τούμπα, τίμησε τη μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ

Ελλάδα 28.01.2026
Αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Αρης, με επικεφαλής τους Ρέγες και Γκουγκουλιά, έδωσε το «παρών» στη Τούμπα, όπου και εναπόθεσε λουλούδια προς τιμήν των αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ στο δυστύχημα της Ρουμανίας.

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Γιάννης Μπουτέας ‑ Ποιο έργο του βλέπουμε καθημερινά στη στάση Κεραμεικός του Μετρό

Ελλάδα 28.01.2026
Είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας

Θεσσαλονίκη: Νέα τροπή στην υπόθεση με τις νεκρές γυναίκες στη Μενεμένη ‑ Αναφορά για θανατηφόρο βιασμό της 46χρονης

Ελλάδα 28.01.2026
Ο 52χρονος κρατείται και εις βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, σε εκτέλεση του οποίου θα οδηγηθεί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί

Μάικ Τζέιμς: «Κατά τη γνώμη μου, είμαι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Euroleague»

Αθλητικά Νέα 28.01.2026
Ο Αμερικανός σταρ της Μονακό μίλησε στο podcast «Euroinsiders» εκφράζοντας τη γνώμη του, όσον αφορά τον GOAT της ιστορία της Euroleague, απαντώντας τον εαυτό του

Ο Ιβάν Σαββίδης καλύπτει όλα τα έξοδα των αδικοχαμένων φιλάθλων του ΠΑΟΚ

Ελλάδα 28.01.2026
Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου του Βορρά

Τραγωδία στη Μάλτα: Νεκρή 13χρονη που παρασύρθηκε από κύματα

Κόσμος 28.01.2026
Τόσο ο πατέρας της, όσο και ο αδερφός της, παρασύρθηκαν επίσης, αλλά κατάφεραν να αναδυθούν και να κολυμπήσουν, φτάνοντας σε ασφαλές μέρος

Ήμασταν σαν αδέρφια, θυμάμαι τα πάντα, λέει τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ που βγήκε ζωντανός από το τροχαίο στη Ρουμανία

Ελλάδα 28.01.2026
Τρεις από τους επιβάτες του βαν τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιμισοάρα ενώ την Πέμπτη αναμένεται να γίνει η διακομιδή τους στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος

Φορολοταρία Δεκεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Ελλάδα 28.01.2026
Ένας από τους τυχερούς λαχνούς κερδίζει μέχρι και 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι κλιμακωτά

Έτοιμοι για διάλογο με τις ΗΠΑ αλλά θα απαντήσουμε εάν προκληθούμε, δηλώνει το Ιράν

Κόσμος 28.01.2026
Νωρίτερα, ο Τραμπ προέτρεψε την Τεχεράνη να καταλήξει σε μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της, τονίζοντας ότι μία μεγάλη αμερικανική ναυτική δύναμη κινείται προς το Ιράν