E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα υπόδειγμα στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού που τώρα δίνει μάχη με τον χρόνο

Σφοδρές αντιδράσεις για το lockdown τριών εβδομάδων

Δημοσίευση 17/11/2020 | 12:31

Η χώρα υπόδειγμα στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού που τώρα δίνει μάχη με τον χρόνο

Επαινέθηκε για τη διαχείριση της επιδημίας κατά το πρώτο κύμα της άνοιξης. Όμως, από σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε lockdown και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρωτοφανείς επικρίσεις από τον Τύπο, τους ειδικούς και την αντιπολίτευση για αδράνεια.

«Απουσία πρόβλεψης», «ανεύθυνη συμπεριφορά»: η κυβέρνηση συνασπισμού συντηρητικών του Σεμπάστιαν Κουρτς και οικολόγων, στην Αυστρία, αντιμετωπίζει βροχή επικρίσεων από το Σάββατο, όταν ανακοίνωσε ότι είναι επιτακτικό το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Αρχής γενομένης από την αρχηγό της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης, γιατρό και πρώην υπουργό Υγείας, για την οποία η επιβολή του lockdown και το πάγωμα της οικονομίας αποτελεί αποδοχή παντελούς απώλειας του ελέγχου.

«Εξαιτίας της κυβέρνησης η Αυστρία μετατράπηκε από χώρα υπόδειγμα σε κόκκινο πανί ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων», δήλωσε η Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, τερματίζοντας την περίοδο της εθνικής συνεννόησης.

Εκτόξευση κρουσμάτων

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων ημερησίως βρισκόταν χθες στα 809 ανά εκατομμύριο κατοίκων για τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Our World in Data», πολύ υψηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες (460) και την γειτονική Γερμανία (221).

Η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων και των μη απαραίτητων καταστημάτων από σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την επιβολή μερικού lockdown που δεν εμπόδισε την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων στην χώρα.

Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, οι έξοδοι δεν επιτρέπονται παρά για πολύ συγκεκριμένους λόγους (προμήθεια τροφίμων, εργασία, λόγοι υγείας, άθληση ή περίπατος). Και το πρόστιμο για μη αιτιολογημένη έξοδο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στις αρχές του Νοεμβρίου εφαρμόστηκαν μέτρα μερικού lockdown και νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα εστιατόρια, τα μουσεία, οι αίθουσες συναυλιών, τα αθλητικά κέντρα έκλεισαν, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων συνέχισε την εκθετική του αύξηση.

Η Αυστρία των 8,9 εκατομμυρίων έμεινε σχετικά προστατευμένη κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού. Ηταν μία από τις πρώτες χώρες που «έκλεισε» την άνοιξη. Ομως χθες ανακοίνωσε 4.657 νέα κρούσματα, έναντι «μόνο» 1.000 στις αρχές του Οκτωβρίου και το σύστημα υγείας φτάνει στα όρια του υπερκορεσμού.

Φρένο επειγόντως

Κατά συνέπεια, το νέο lockdown είναι αναγκαίο, σύμφωνα με τον Ολιβερ Γιάουκ, που μαζί με τους υπόλοιπους Αυστριακούς βγήκε χθες το απόγευμα για τα τελευταία του ψώνια, ενώ το εστιατόριό του παραμένει κλειστό εδώ και δύο εβδομάδες.

«Αλλά φυσικά θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει και θα έπρεπε να εφαρμόσουμε νωρίτερα άλλα μέτρα», λέει ένας 50χρονος Βιεννέζος στον μεγάλο εμπορικό δρόμο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η εφημερίδα Die Presse κάνει σήμερα λόγο για «έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού», ενώ η Der Standard επικρίνει την «σειρά των κακών αποφάσεων» του οικολόγου υπουργού Υγείας Ρούντολφ Ανσχόμπερ, που οδήγησαν την κατάσταση στο σημερινό φρενάρισμα.

«Περάσαμε το καλοκαίρι σανιδώνοντας το γκάζι», δηλώνει ο ιολόγος της Ιατρικής Σχολής Christophe Steininger αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη.

Με την πλάτη στον τοίχο

Η Βιέννη εφάρμοσε ένα σύστημα τριών χρωματικών ζωνών που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Τα μπαρ γέμισαν, χορωδίες και ορχήστρες είχαν την άδεια να κάνουν ελεύθερα πρόβες και να δίνουν παραστάσεις.

Το διάστημα που ακολούθησε την τρομοκρατική επίθεση της 2ας Νοεμβρίου, η Αυστρία είχε το μυαλό της αλλού, συγκεντρώνοντας όλη της την ενέργεια στην αναζήτηση συνεργών του τζιχαντιστή.

«Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, κυκλοφορούν θεωρίες συνομωσίας, φυσικά έχουν γίνει λάθη - αλλά είναι φυσιολογικό - και η αντιπολίτευση περνά στην επίθεση: η εθνική ενότητα δοκιμάζεται από το δεύτερο κύμα της επιδημίας», δηλώνει στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) η Julia Partheymüller, πολιτική επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

«Νοσηλευτές και γιατροί βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να τους προστατέψει για να μην φτάσουν στην διαδικασία «επιλογής» ασθενών, λέει ο οικολόγος βουλευτής Ραλφ Σαλμάινερ.

Η Αυστρία διαθέτει 2.500-3.000 κλίνες ΜΕΘ. Και, στο Τιρόλο, το 83% των κλινών Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων Ages.

Με μεγάλη καθυστέρηση ή όχι, στην Αυστρία έχει ξεκινήσει η μάχη με τον χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή.... έβαζε στοιχήματα για τις ομιλίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την όλη κατάσταση «πραγματικά λυπηρή και, ειλικρινά, ντροπιαστική» σύμφωνα με την Καρολάιν Λέβιτ

Λειψοί: Αντιμέτωποι με καρχαριοειδές ήλθαν οι λουόμενοι στην παραλία ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λουόμενοι στην παραλία Κατσαδιά στους Λειψούς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σπάνιο θέαμα στιςόταν ένα καρχαριοειδές πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από την ακτή

Απίστευτο συμβάν στη Μάνη: Αυτοκίνητο κατέληξε στην πισίνα δωματίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οδηγός κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσει και το ανήλικο παιδί της

Εμπρησμός Marfin: Βίντεο ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ‑καρέ τη δολοφονική επίθεση στην τράπεζα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα πυκνός καπνός κατακλύζει το εσωτερικό του καταστήματος, με τους εργαζόμενους να τρέχουν πανικόβλητοι αναζητώντας διέξοδο

Φωτιά στον Ασπρόπυργο ‑ Ήχησε το 112 για ετοιμότητα

Ελλάδα Χτες
Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Τραμ συγκρούστηκε με τρίκυκλο στο Παλαιό Φάληρο – Τραυματίας ένα 9χρονο κορίτσι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο τρίκυκλο επέβαιναν και οι δύο γονείς μαζί με την 9χρονη κόρη τους

Πανηγυρισμοί για την Αργεντινή στο πιο παγωμένο μέρος της Γης με κοντομάνικο – Δείτε το βίντεο

Κόσμος Χτες
Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον εκπαιδευτικό Γκουστάβο Ολιβέρα

«Δεν ξέρω τι διάολο χτύπησα»: 18χρονος στη Βρετανία παρέσυρε συνταξιούχο με το αυτοκίνητό του και μετά κάθισε να φάει πίτσα – βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Σόνι Χόρσφαλ παραπέμφθηκε σε δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό 84χρονου στο Ρέντκαρ της Βόρειας Γιορκσάιρ, αφού έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και ανέβηκε σε πεζοδρόμιο με μεγάλη ταχύτητα

Χάος στο Κονγκό: Εξοργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν σε νοσοκομείο Έμπολα ‑ Έτρεχαν να σωθούν ασθενείς

Κόσμος Χτες
Οργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν στο νοσοκομείο Nyakunde στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό  εξαναγκάζοντας το ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση.