E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τραμπ: Θέλει να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Έτοιμος να πατήσει το “κουμπί” ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να βομβαρδιστεί η μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν

Δημοσίευση 17/11/2020 | 09:26

Τραμπ: Θέλει να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Σύμφωνα με αμερικανική κυβερνητική πηγή, ο Τραμπ διατύπωσε την απαίτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Πέμπτη (12.11.2020) με κορυφαίους συνεργάτες του στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς, του νέου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και του στρατηγού Μαρκ Μίλι, αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η εκδοχή που έδωσε συνάδει με εκείνη που δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times, σύμφωνα με ρεπορτάζ του οποίου οι συνεργάτες του Τραμπ τον έπεισαν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας επισείοντας τον κίνδυνο πολύ ευρύτερης ένοπλης σύρραξης.

«Ζήτησε επιλογές. Του παρουσίασαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του αξιωματούχου ή το δημοσίευμα των Τάιμς.

4 χρόνια “επίθεσης” στο Ιράν

Τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ο Τραμπ ασκεί εξαιρετικά επιθετική πολιτική έναντι του Ιράν. Απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε διαπραγματευθεί ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προτού επιβάλλει σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Η εξέταση των στρατιωτικών επιλογών καταγράφηκε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι ιρανικές αρχές ολοκλήρωσαν τη μεταφορά μιας πρώτης σειράς προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια, κίνηση που αποτελεί νέα παραβίαση των όρων του ΚΟΣΔ.

Εξάλλου, οι 2,4 τόνοι ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που έχει πλέον αποθηκευμένους η Τεχεράνη είναι ποσότητα πολλαπλάσια του ορίου της συμφωνίας (202,8 κιλά). Παρήγαγε 337,5 κιλά το τελευταίο τρίμηνο, ποσότητα μικρότερη από τα 500 κιλά που κατέγραφε ο ΔΟΑΕ τα δύο τρίμηνα που προηγήθηκαν.

Ξύπνησαν “μνήμες” από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί
Στις αρχές της χρονιάς, ο Τραμπ διέταξε το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Κάσεμ Σουλεϊμάνι, κορυφαίος ιρανός στρατηγός.

Απέφυγε πάντως κατόπιν να επιλέξει ευρύτερη αναμέτρηση, ενώ διαβεβαιώνει πως θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από θερμά σημεία σε διεθνές επίπεδο, εκπληρώνοντας την εξαγγελία του ότι θα τερμάτιζε αυτούς που αποκαλεί «ατελείωτους πολέμους».

Ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στη Νατάνζ θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα ευρείας περιφερειακής ένοπλης σύρραξης και θα έφερνε τον Μπάιντεν αντιμέτωπο με τεράστιες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Η ομάδα του Μπάιντεν — ο εκλεγμένος πρόεδρος συνεχίζει να μη διαθέτει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του και να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας — απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Κόσμος 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

Ελλάδα 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση