E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Κάθε μέρα ένας άνδρας επιχειρεί να σκοτώσει την νυν ή πρώην σύντροφό του

Οι γυναικείες οργανώσεις κρούουν των κώδωνα κινδύνου και καταγγέλλουν πως οι ποινές είναι πολύ ήπιες

Δημοσίευση 16/11/2020 | 13:35

Γερμανία: Κάθε μέρα ένας άνδρας επιχειρεί να σκοτώσει την νυν ή πρώην σύντροφό του

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις γυναικοκτονίες στη Γερμανία. Κάθε μέρα στη χώρα ένας άνδρας επιχειρεί να σκοτώσει την νυν ή πρώην σύντροφό του. Κάθε τρίτη ημέρα το καταφέρνει. Γυναικείες οργανώσεις κρούουν των κώδωνα κινδύνου αναφέροντας πως «οι ποινές είναι πολύ ήπιες».

Ήταν Φεβρουάριος πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν ο πρώην σύντροφος μιας 35χρονης γιατρού έμπηξε το μαχαίρι στο σώμα της 18 φορές. Η γυναίκα πέθανε λίγο λεπτά αργότερα στο δρόμο, μπροστά από την πόρτα του σπιτιού της. Η Γιούλια Σέφερ ήταν τότε εισαγγελέας στην Φρανκφούρτη. Κλήθηκε αμέσως στον τόπο του εγκλήματος. Γυρίζοντας νοερά σε εκείνη την τραγική ημέρα λέει ότι επρόκειτο για μια κλασσική περίπτωση.

«Είχαν σχέση, που όμως δεν μπορούσε να κρατήσει. Ο δράστης προσπαθούσε για ένα διάστημα να την ξανακερδίσει. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποίησε βία. Το θύμα κατήγγειλε τον δράστη, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του, επιβλήθηκε απαγόρευση επικοινωνίας. Την ημέρα της ειδεχθούς πράξης, ο μετέπειτα δράστης περίμενε για ώρες το θύμα έξω από το σπίτι του. Και όταν η γυναίκα του είπε ότι η σχέση τους τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα, ο δράστης έβγαλε μαχαίρι και την σκότωσε» ανέφερε όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle.

Βία μέχρι θανάτου, επειδή είναι γυναίκα

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Στη Γερμανία καθημερινά επιχειρεί ένας άνδρας να σκοτώσει την νυν ή πρώην σύντροφό του. Κάθε τρίτη ημέρα το πετυχαίνει. «Η δολοφονία ενός συντρόφου δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη» επισημαίνει η Γιούλια Σέφνερ, η οποία στο μεταξύ είναι επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου της Έσσης κατά της οικιακής βίας.

«Συνήθως πρόκειται για την κορύφωση μιας μακρόχρονης διαδικασίας, γιατί η οικιακή βία ξεκινά με προσβολές, ταπεινώσεις, ακόμη και με άσκηση οικονομικών πιέσεων». Οργανώσεις προάσπισης γυναικείων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τον τρόπο που περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ τις δολοφονίες γυναικών χρησιμοποιώντας λέξεις, όπως οικογενειακή τραγωδία, ερωτικό δράμα, ή δράμα ζηλοφθονίας. Η Βανέσα Μπελ από την οργάνωση γυναικών «Terre des Femmes» τονίζει ότι αυτές οι λέξεις επηρεάζουν τον τρόπο, με τον οποίο κατηγοριοποιούνται αυτά τα εγκλήματα ως προσωπική υπόθεση, ως μεμονωμένα γεγονότα και όχι ως ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. «Συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο θέμα ταμπού στη Γερμανία» λέει η Μπελ.

«Η γκρίζα ζώνη είναι μεγάλη, τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν μόνο πράξεις βίας που έχουν καταγγελθεί ή που έχουν κολαστεί ποινικά. Αλλά έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το 2014 δείχνει ότι μόνο μια στις τρεις περιπτώσεις οικιακής βίας καταγγέλλεται στην αστυνομία» προσθέτει.

Στην περίπτωση της άτυχης γιατρού στην Φρανκφούρτη που έχασε τη ζωή της από μαχαίρι, ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια για δολοφονία. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις οι δικαστές στη Γερμανία είναι πιο προσεκτικοί. Συχνά καταδικάζουν τους δράστες για ανθρωποκτονία, που επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα χρόνων. Το δικαστήριο εξετάζει όλες τις παραμέτρους και τις συνθήκες μιας υπόθεσης. Υπάρχουν δικαστές που λαμβάνουν υπόψη τους την συναισθηματική φόρτιση του κατηγορούμενου μειώνοντας την ποινή. Που από την άλλη σημαίνει ότι αναγνωρίζεται στο δράστη ότι υπέστη ο ίδιος βλάβη, με το να σκοτώσει τη γυναίκα, που αγαπά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Η NASA αποκαλύπτει ότι έχει καταγράψει εικόνες με UFO – «Ίσως υπάρχει ζωή παντού εκεί έξω»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο Τζάρετ Αιζακμαν μίλησε για καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει δει αποδείξεις για εξωγήινους ή συντρίμμια UFO

Το πετρέλαιο πέφτει, η βενζίνη μένει στα ύψη: Γιατί δεν βλέπουν μείωση οι οδηγοί

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, τα διυλιστήρια είναι εκείνα που ουσιαστικά ορίζουν τις τιμές στην αντλία

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία‑Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

Αθλητικά Νέα Χτες
Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F‑16

Ελλάδα Χτες
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας