E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Σκηνές ξεριζωμού για τους Αρμένιους

Ξεθάβουν μέχρι και τους νεκρούς

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 16/11/2020 | 11:22

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Σκηνές ξεριζωμού για τους Αρμένιους

Παράταση χρόνου 10 ημερών ζήτησε και έλαβε η Αρμενία, έτσι ώστε να προλάβει τόσο ο στρατός, όσο και οι πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή Καλμπατζάρ στον θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Για την ακρίβεια, εκεί λαμβάνουν χώρα σκηνές ξεριζωμού. Οι Αρμένιοι κάτοικοι εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτίμησαν να τα κάψουν παρά να τα αφήσουν να πέσουν στα χέρια Τούρκων, όπως αποκαλούν τους Αζέρους.

Μεταφέρουν εικόνες, έπιπλα, κάθε λογής υπάρχοντα, μέχρι και τους τάφους των προγόνων τους, Ρίγη συγκίνησης προκαλούν και οι εικόνες που έρχονται από το μοναστήρι του Νταντιβάνκ της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκεί αγκαλιά, μοιρολογώντας.

«Λόγω των δυσκολιών που βιώνει η Αρμενία και για ανθρωπιστικούς λόγους το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να δώσει στην Αρμενία άλλες δέκα ημέρες προθεσμία... Η ημερομηνία για την παράδοση (της Καλμπατζάρ) μετατέθηκε για τις 25 Νοεμβρίου, αντί για τις 15 Νοεμβρίου», δήλωσε ο σύμβουλος του Αζέρου προέδρου και επικεφαλής του γραφείου εξωτερικής πολιτικής της προεδρίας Χικμέτ Χατζίγεφ. Να θυμίσουμε ότι στις 9 Νοεμβρίου, έπειτα από συγκρούσεις δύο μηνών, η Αρμενία δέχτηκε να υπογράψει την συνθήκη τερματισμού του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συνθηκολόγηση είναι στην πραγματικότητα μία επώδυνη για την Αρμενία ήττα, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός της χώρας επιχείρησε να τη δικαιολογήσει. «Δεν είναι νίκη, αλλά δεν είναι και ήττα». Όπως, όμως, και να το εξωραΐσει κανείς, γεγονός παραμένει ότι το Αζερμπαϊτζάν ανακτά εδάφη, τα οποία τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Συγκεκριμένα, η Αρμενία χάνει επτά περιφέρειες που συνορεύουν με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ένα μικρό τμήμα του ίδιου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Αρτσάχ, εξουθενωμένη και συρρικνωμένη, επιβιώνει υπό την προστασία Ρώσων στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο μέτωπο. Ο ρωσικός στρατός θα προστατεύει ιδιαίτερα τον διάδρομο Λατσίν, τη μοναδική οδό ανεφοδιασμού που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.

Η τελευταία απεδείχθη απροετοίμαστη στρατιωτικά απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν και κατ’ επέκταση στην Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα, παρ’ ότι υποτίθεται ότι ήταν με το μέρος των Αρμενίων, καθώς θεωρούνται ήδη θύματα, έχοντας στο ιστορικό τους μια μεγάλη γενοκτονία από τους Τούρκους στη δεκαετία του 1910, δεν αντέδρασε.

Στον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, οι πρώτοι είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν την υποστήριξη της Τουρκίας. Αυτή τη φορά, η Ρωσία δεν βοήθησε. Αντιθέτως, επιθυμούσε να λήξει το συντομότερο δυνατό τον πόλεμο αυτόν, πριν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρεμβαίνουν. Και το κλείσιμο είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τους Αρμένιους.

Αναμφίβολα έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, συνδεδεμένος με το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, έχει πάρει αποστάσεις από την Μόσχα από το 2018 και μετά. Είχε φθάσει στο σημείο, μάλιστα, να μιλάει για συνεργασία με το ΝΑΤΟ, παρότι θα έπρεπε να είχε διδαχθεί από την καταστροφική για τη Γεωργία του πρώην προέδρου τους Σακασβίλι.

Το Κρεμλίνο είχε εκδηλώσει την αντίδρασή του με μια σαφή ψυχρότητα στις διμερείς σχέσεις. Αντιθέτως, η Άγκυρα συνέβαλε στη στρατιωτική νίκη των Αζέρων και με το παραπάνω. Εκτός από στρατό και όπλα, παρείχε και τζιχαντιστές που πολεμούσαν εναντίον των Αρμενίων. Για μία ακόμα φορά η αποφασιστικότητα της τουρκικής παρέμβασης σ’ ένα εξωτερικό μέτωπο στέφεται με επιτυχία, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων ενισχύει τη θέση του Ερντογάν όχι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η εθνική αυτή ταπείνωση για την Αρμενία έχει προκαλέσει την οργή της πλειονότητας των πολιτών της. Αυτή εκδηλώνεται με μαζικές διαδηλώσεις που δεν λένε να κοπάσουν. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών είναι ο πρωθυπουργός Πασινιάν, τον οποίον κατηγορούν ως υπεύθυνο για την συνθηκολόγηση και τις εδαφικές απώλειες που αυτή επέφερε. Υπήρξε, μάλιστα, και απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού από μέλη της αρμενικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSS). Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρώην επικεφαλής της, Αρτούρ Βανετσιάν, ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Βαχράμ Μπαγντασαριάν και ο εθελοντής του πολέμου Ασότ Μινασιάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κεφαλονιά: Τα ρίχνει όλα στη Μυρτώ ο 23χρονος: «Εκείνη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη έκλεισε δωμάτιο»

Ελλάδα 15.04.2026
Όπως είπε στην κατάθεσή του ο 23χρονος κατηγορούμενος φίλος της, η 19χρονη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη τα κανόνισε όλα, καθώς κι ότι η ίδια έκλεισε το δωμάτιο.

Χειρουργός Μυλωνάκη: «Δύσκολες οι πρώτες μέρες, μετά από δέκα μέρες αγωνίας θα έχουμε εικόνα»

Ελλάδα 15.04.2026
«Δράσαμε γρήγορα, πολύ γρήγορα. Το ανεύρυσμα αποκλείστηκε πλήρως. Μένει να περιμένουμε», τόνισε

Συναγερμός στην Booking.com: Διέρρευσαν ονόματα, email, αριθμοί τηλεφώνου

Κόσμος 15.04.2026
Πελάτες της πλατφόρμας επικοινώνησαν με το BBC και αναφέρουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν ύποπτα μηνύματα, αφού οι hackers έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου και πληροφορίες παλαιότερων ή και νέων κρατήσεων

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κάλυψης

Ελλάδα 15.04.2026
Πώς διαμορφώνεται το ποσό του επιδόματος ανεργίας μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κοζάνη: Μυστήριο με 17χρονη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ‑ Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον τραυματισμό της

Ελλάδα 15.04.2026
Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για το πώς τραυματίστηκε η κοπέλα, ενώ και οι οικείοι της δεν γνωρίζουν πολλά για το συμβάν

Καθαρίστρια καταγγέλλει για απάτη γιο πασίγνωστης τραγουδίστριας – Πώς βρέθηκε με χρέη εκατομμυρίων

Ελλάδα 15.04.2026
Γιος γνωστής τραγουδίστριας φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα απάτης

Προβλήματα σε Facebook και Messenger αναφέρουν οι χρήστες

Tech + Science 15.04.2026
Την τελευταία ώρα έχουν αναφερθεί προβλήματα στις δύο πλατφόρμες

Πέθανε ο Εμίλιο Σανταμαρία, θρυλικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης

Κόσμος 15.04.2026
12 Μαΐου του 1965 είχε “πατήσει” το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ιστορικό -φιλικό- ματς των “μερένγκες” στην Ελλάδα με την ΑΕΚ

Θεσσαλονίκη: Απάτη χιλιάδων ευρώ εις βάρος της Ε.Ε. με εικονικά τιμολόγια

Ελλάδα 15.04.2026
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατηγορούμενος διαχειριζόταν δύο εταιρείες που λειτουργούσαν μόνο «στα χαρτιά»

Τουρκία: Με 5 όπλα έσπειρε τον θάvατo στο σχολείο ο 15χρονος δράστης

Κόσμος 15.04.2026
Από την ένοπλη επίθεση έχουν τραυματιστεί ακόμη 20 άτομα, 4 από αυτούς χρειάστηκαν εγχείρηση

Κεφαλονιά: Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας μεταφέρει λιπόθυμη την Μυρτώ από το ξενοδοχείο

Ελλάδα 15.04.2026
Το σοκαριστικό πλάνο είναι η στιγμή που ο αρσιβαρίστας έχει στα χέρια του την 19χρονη Μυρτώ, λιπόθυμη

Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν αστυνομικούς και άρματα μάχης

Ελλάδα 15.04.2026
Τα Ηνωμένα Έθνη επιχείρησαν να αποτρέψουν παράνομη είσοδο «αστυνομικών» του ψευδοκράτους