E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ωμέγα εμποδιστής»: Έρχεται νέα κακοκαιρία με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες

Αναμένονται ακόμη και χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές

Δημοσίευση 16/11/2020 | 09:00

«Ωμέγα εμποδιστής»: Έρχεται νέα κακοκαιρία με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες

Νέα επιδείνωση θα παρουσίασει ο καιρός τις επόμενες ημέρες. Στο σκηνικό κακοκαιρίας θα επικρατήσουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ένας ισχυρός αντικυκλώνας με σχηματισμό «Ωμέγα» που θα αναπτυχθεί αρχικά στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται να φέρει έντονη κακοκαιρία και στην χώρα μας.

Η εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων θα αρχίσει από τη Δευτέρα, ενώ το Σαββατοκύριακο θα σημειωθούν ακόμη και χιονοπτώσεις.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Facebook:

Με κακοκαιρία θα κυλήσει όπως όλα δείχνουν η νέα εβδομάδα στη χώρα μας ενώ καθώς θα πηγαίνουμε προς το Σαββατοκύριακο θα έρθει αρκετό κρύο ακόμη και χιόνια.

Αιτία γι αυτή την εξέλιξη είναι ο αντικυκλώνας ή αλλιώς το πεδίο υψηλών πιέσεων που θα αναπτυχθεί αρχικά στη δυτική Ευρώπη και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί προς τα κεντρικά βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου ο οποίος φέρει τον σχηματισμό του γράμματος "Ωμέγα" της ελληνικής αλφάβητου και στην ουσία φέρνει τον καιρό από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης μια κυκλοφορία που στην μετεωρολογία ονομάζεται μεσημβρινή.

Στους πρώτους δύο επισυναπτόμενους χάρτες απεικονίζεται με την μπλε καμπύλη ο ωμέγα εμποδιστής και με τα μαύρα βέλη η πορεία που ακολουθούν οι κακοκαιρίες γύρω από αυτόν καθώς δεν μπορούν να περάσουν από το εσωτερικό αυτού. Φανταστείτε σαν ένα βουνό να υψώνεται εκεί που είναι η μπλε καμπύλη, οπότε οι κακοκαιρίες περνούν γύρω από αυτό.

Στον τρίτο επισυναπτόμενο χάρτη απεικονίζεται η βροχόπτωση 24ωρου όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα αναμένουμε.

Έτσι λοιπόν την Τρίτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο και την βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.

Την Τετάρτη τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και του δυτικού βορειοδυτικού Αιγαίου.

Την Πέμπτη τα ισχυρά φαινόμενα θα απασχολήσουν την ανατολική και νότια χώρα, ενώ την Παρασκευή θα απασχολήσουν τα νότια θαλάσσια τμήματα.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο αλλά και στις χιονοπτώσεις για υψόμετρα άνω των 1500 μέτρων.

Ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα είναι αυξημένος ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό λόγω τοπογραφίας, δόμησης κτλ.

Σημειώστε τέλος ότι ο Νοέμβριος στατιστικά είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Δείχνουμε όλοι την απαιτούμενη προσοχή!».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Δευτέρα

Στα δυτικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Τις βραδινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο τα φαινόμενα θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου πιθανώς να σχηματιστούν και ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 5 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες στα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τρίτη

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αρχικά αίθριος καιρός, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια και από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία θα σημειωθούν βροχές. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Τετάρτη

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που πιθανώς στα νησιά του Ιονίου, τα ηπειρωτικά και τις Σποράδες να είναι κατά διαστήματα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας χώρας, κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα από νωρίς το απόγευμα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια.

Πέμπτη

Στα βορειοδυτικά νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα κεντρικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας χώρας, κυρίως στην ανατολική και κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια, κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όμως τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν και θα αυξηθούν οι νεφώσεις στα δυτικά, οπότε τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα νησιά του Ιονίου σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στα ορεινά της ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις, στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ. Τη νύχτα στο Ιόνιο οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκούρτα Βοιωτίας: Ανδρας βρέθηκε απανθρακωμένος και με χειροπέδες μέσα σε αυτοκίνητο

Ελλάδα 07.11.2025
Την υπόθεση ανέλαβε το ελληνικό FBI - Το αυτοκίνητο είχε πλαστές πινακίδες και είχε κλαπεί από περιοχή της Αττικής

ΗΠΑ: Αναταράξεις στα αμερικανικά αεροδρόμια ‑ Ακυρώθηκαν 1.000 πτήσεις

Κόσμος 07.11.2025
Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα αμερικανικά αεροδρόμια

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς

Πολιτική 07.11.2025
Eίχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό

Γερμανός Στρατηγός προεδοποιεί: «Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αύριο!»

Κόσμος 07.11.2025
Δεν αποκλείει επίθεση της Ρωσίας στη Συμμαχίαα από το 2029 έαν συνεχιστούν οι προσπάθειές της για εξοπλισμό

Αϊβάζογλου: «Oμάδα από την Αθήνα στις 12 μόνιμες του NBA Europe»

Αθλητικά Νέα 07.11.2025
O Έλληνας γενικός διευθυντής του ΝΒΑ Europe, Γιώργος Αϊβάζογλου, αποκάλυψε ότι η νέα διοργάνωση θα κάνει πρεμιέρα το 2027

Παιδοκτόνος δολοφονήθηκε μέσα στο κελί του από 3 συγκρατούμενούς του

Κόσμος 07.11.2025
Για τον θάνατο του παιδιού καταδικάστηκε και η μητέρα του σε εξαετή ποινή κάθειρξης

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος ιστός αράχνης στον κόσμο

Ελλάδα 07.11.2025
Περισσότερες από 111.000 αράχνες ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα σκοτεινό σπήλαιο στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας

Η 24χρονη που ισχυριζόταν ότι είναι η Μαντλίν ΜακΚαν κρίθηκε ένοχη

Κόσμος 07.11.2025
Αρνήθηκε ότι ενήργησε με σκοπό το χρήμα ή τη φήμη, δηλώνοντας ότι δεν είναι ψεύτρα και ότι «ποτέ δεν ήθελε να προκαλέσει κακό»

Καθηγητής Πανεπιστημίου χρηματιζόταν από φοιτητές για να τους περνάει στα μαθήματα

Ελλάδα 07.11.2025
Ένοχοι και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίου που έστελναν τα παιδιά σε αυτόν

Η στιγμή που ένα σπίρτο προκαλεί πυρκαγιά σε βενζινάδικο

Κόσμος 07.11.2025
Η παρέα που έτρεξε για να σωθεί