E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζάεφ: Βέτο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας ‑ ΕΕ

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα»

Δημοσίευση 15/11/2020 | 19:44

Ζάεφ: Βέτο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας ‑ ΕΕ

Την εκτίμηση ότι η Βουλγαρία, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που προγραμματίζεται για την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει «βέτο» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της τελευταίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα, ένα πιθανό βέτο, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά δεν χάνω ποτέ την ελπίδα γιατί η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου, είπαμε ότι υπάρχει χρόνος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (σ.σ. ΕΕ - Βόρειας Μακεδονίας)», δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ από την γενέτειρα του πόλη, Στρούμιτσα, πολύ κοντά στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας - Βουλγαρίας.

«Αν σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα, όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούν να εκδηλωθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και από τις δυο μεριές. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε φιλία, ένα χέρι βοήθειας για να περπατήσουμε μαζί τον ευρωπαϊκό δρόμο» πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση με τη Βόρεια Μακεδονία στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στα τέλη Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν τη λήξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, εφόσον υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2017 μία Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, στην οποία περιέχονται προβλέψεις για την διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Η Σόφια, το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους και καταλογίζει στα Σκόπια «απροθυμία» για την υλοποίηση της Συμφωνίας, κάτι που τα τελευταία αρνούνται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

Κόσμος Χτες
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».