E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζάεφ: Βέτο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας ‑ ΕΕ

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα»

Δημοσίευση 15/11/2020 | 19:44

Ζάεφ: Βέτο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας ‑ ΕΕ

Την εκτίμηση ότι η Βουλγαρία, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που προγραμματίζεται για την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει «βέτο» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της τελευταίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα, ένα πιθανό βέτο, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά δεν χάνω ποτέ την ελπίδα γιατί η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου, είπαμε ότι υπάρχει χρόνος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (σ.σ. ΕΕ - Βόρειας Μακεδονίας)», δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ από την γενέτειρα του πόλη, Στρούμιτσα, πολύ κοντά στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας - Βουλγαρίας.

«Αν σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα, όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούν να εκδηλωθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και από τις δυο μεριές. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε φιλία, ένα χέρι βοήθειας για να περπατήσουμε μαζί τον ευρωπαϊκό δρόμο» πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση με τη Βόρεια Μακεδονία στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στα τέλη Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν τη λήξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, εφόσον υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2017 μία Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, στην οποία περιέχονται προβλέψεις για την διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Η Σόφια, το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους και καταλογίζει στα Σκόπια «απροθυμία» για την υλοποίηση της Συμφωνίας, κάτι που τα τελευταία αρνούνται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις