E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΔΕΗ: Ένα τέλος λιγότερο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Τι προβλέπει το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες το ΥΠΕΝ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/11/2020 | 13:09

ΔΕΗ: Ένα τέλος λιγότερο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

«Παγώνει» η ΔΕΗ την επιβάρυνση των καταναλωτών από το τέλος προμηθευτών που επιβλήθηκε για την εξυγίανση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Η ΔΕΗ δεν θα μετακυλίσει το κόστος. Το αντιμετωπίζουμε ως μέτρο COVID και αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση επιλέγουμε να απορροφήσουμε το κόστος», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της επιχείρησης, σε ερώτηση αναφορικά με το «πακέτο» μέτρων για τις ΑΠΕ που ανακοινώθηκε χθες.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 110 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ και ισόποση επιβάρυνση των προμηθευτών ενέργειας με την επιβολή έκτακτου τέλους (ΔΕΗ και ανταγωνιστές που δραστηριοποιούνται στην αγορά). Από τη ΔΕΗ διευκρινίζεται – μέσω του ΑΠΕ – ότι η επιβάρυνση αυτή δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν ελεύθερα την εμπορική τους πολιτική, όμως είναι προφανές ότι λαμβάνεται υπόψη η πολιτική της ΔΕΗ.

Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες το ΥΠΕΝ περιλαμβάνει δύο σκέλη:

  • Αφενός, μέτρα ταμειακού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην εξυγίανση του λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα ο λογαριασμός θα εμφάνιζε στο τέλος του χρόνου έλλειμμα 217 εκατ. ευρώ και πολλαπλάσιο τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις ή και αδυναμία πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΔΑΠΕΕΠ) η βασική αιτία για την εμφάνιση του ελλείμματος ήταν η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω της πανδημίας, που περιόρισε τα έσοδα των μονάδων ΑΠΕ από την αγορά ρεύματος.
  • Αφετέρου, διαρθρωτικά μέτρα που αποσκοπούν στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα με όρους αγοράς. Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, κεντρική στόχευση των ρυθμίσεων είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα ελεγχόμενα και λελογισμένα ενώ παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ευρύτερη δυνατή χρήση του πιο πετυχημένου και αποτελεσματικού εργαλείου διεθνώς, του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model).

Η ΔΕΗ με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση τάχθηκε υπέρ της ένταξης των ΑΠΕ στην αγορά σημειώνοντας ότι πλέον οι ανανεώσιμες πηγές είναι απολύτως ανταγωνιστικές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική αλλαγή στη Γαλλία: Τέλος στο «σeξουαλικό καθήκον» – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει «συζυγική εξαίρεση»

Η πόλη που γέμισε πατάτες: Το απίθανο ρεκόρ που έφερε δωρεάν διανομή

Ελλάδα Χτες
Πατάτες για όλους: Το αγροτικό ρεκόρ που έκανε την ευρωπαϊκή πόλη ένα απέραντο πανέρι

Πυρκαγιά στα τρένα: Διακόπηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
71 επιβάτες παραμένουν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σίνδου - Αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις

Κινηματογραφική ληστεία στην Κατερίνη με λεία κοσμήματα αξίας 300.000 ευρώ – Έκλεψαν και το αυτοκίνητο του θύματος

Ελλάδα Χτες
Ο κοσμηματοπώλης, κατά την προσπάθειά του να σταματήσει τους ληστές τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Κραν Μοντανά: Έφηβος υπέκυψε στα τραύματά του – Στους 41 οι νεκροί

Κόσμος Χτες
Έφηβος πέθανε από τους τραυματισμούς λόγω της φωτιάς που προκλήθηκε σε μπαρ της Ελβετίας

Θρίλερ στη Νέα Πέραμο: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα

Ελλάδα Χτες
Τη σορό του άνδρα εντόπισε περιπατητής που ειδοποίησε τις Αρχές

Καυγάς έξω από strip club στην Αυστραλία: Ανδρας πέταξε καταλάθος καρέκλα στο κεφάλι φίλου του

Κόσμος Χτες
Παρά την σφοδρότητα του χτυπήματος, ο άνδρας δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

Σοκαριστικό βίντεο: Σκιέρ τραβά selfie δευτερόλεπτα πριν κατακρεουργηθεί από λεοπάρδαλη του χιονιού

Κόσμος Χτες
Δεν έλαβε υπόψιν τις προειδοποιήσεις των αρχών για τη θέαση των αρπακτικών στην περιοχή

Μαύρη μέρα στην Αττάλεια: 16 νεκροί σε δύο σοκαριστικά τροχαία με διαφορά λίγης ώρας

Κόσμος Χτες
Λεωφορείο έπεσε σε χαντάκι με απολογισμό 8 νεκρούς, ενώ λίγο αργότερα, μετωπική σύγκρουση ΙΧ, προκάλεσε έξι θανάτους

Σοβαρές πλημμύρες σε Λάρισα και Σπάτα – Δρόμος και θάλασσα έγιναν ένα στον Αγιόκαμπο – Νέα «κόκκινη προειδοποίηση»

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας - Ανατολικά κατεθύνεται το μέτωπο

Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του Αλκη Καμπανού – «Και αν η σιωπή πονάει, εγώ θα σου μιλώ»

Ελλάδα Χτες
Στη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, συγκλονιστική είναι η ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Facebook η μητέρα του