E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοντά σε «εικόνες Ιταλίας» η Θεσσαλονίκη

Συγκλονιστικές εικόνες από την Εντατική του «Παπανικολάου»

Δημοσίευση 12/11/2020 | 08:26

Κοντά σε «εικόνες Ιταλίας» η Θεσσαλονίκη

Στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία στη Θεσσαλονίκη για τις πραγματικές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ -με την πόλη να αποδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με 777 νέα κρούσματα- αποτυπώνουν το υψηλό ιικό φορτίο που υπάρχει διάχυτο στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Για επανάληψη «εικόνων από το Μπέργκαμο» στον ελληνικό βορρά προειδοποίησε χθες σε δραματικούς τόνους ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- μετέφερε την εκτίμηση της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, ότι δηλαδή στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 ενεργά κρούσματα. «Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά, αλλά και 60.000 να είναι οι νοσούντες, όπως εκτιμά το ΑΠΘ, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε κάμψη. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και σε δραματικούς τόνους απηύθυνε έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το σύστημα υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υπερβεί τα όρια των φυσικών αντοχών τους στη Θεσσαλονίκη.

«Η κατάσταση είναι κρισιμότατη» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως «οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

Η σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση που υπάρχει στην πόλη και δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τις 12 συνεχόμενες ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία της πόλης να γεμίζουν σε χρόνο ρεκόρ τις κλίνες ΜΕΘ COVID που διαθέτουν.

«Πρέπει να καταλάβετε όλοι ότι είναι σοβαρή η κατάσταση στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Β. Ελλάδα» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκεπτόμενος την πόλη και μετά από διαδοχικές συσκέψεις με τις υγειονομικές αρχές ανακοίνωσε πως εντάσσονται στο τοπικό σύστημα υγείας 50 νέες ΜΕΘ, δηλαδή 6 στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.

Επιπλέον, «στη μάχη, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα ρίξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ θα αυξηθούν οι θέσεις που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές» τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με το υπουργείο Υγείας να ετοιμάζεται να ρίξει στην μάχη με τον κορωνοϊό όλα του τα όπλα.

Στο πλαίσιο του γενικού, υγειονομικού συναγερμού που έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη, πληροφορίες θέλουν να έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φέρεται να προετοιμάζεται το καταφύγιό του να δεχτεί ασθενείς COVID ή ακόμη και να μετατραπεί σε αυτόνομη μονάδα COVID εντός όμως του νοσοκομείου, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Παράλληλα, σαρωτικοί ήταν χθες στη διάρκεια όλης της ημέρας οι έλεγχοι στην πόλη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να απευθύνει έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, λόγω της έκκρυθμης υγειονομικά κατάστασης. «Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Για να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τη συνδρομή της Αστυνομίας στον αγώνα κατά της πανδημίας» τόνισε χθες ο κ. Χρυσοχοϊδης και στρεφόμενος προς τους κατοίκους «μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων με μετακινήσεις, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Κάνω έκκληση γι’ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται να αντέξουμε, πρέπει να αντέξουμε λίγους μήνες ακόμη, χωρίς άλλες απώλειες», τόνισε ο ίδιος. Μάλιστα, τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ πραγματοποιούν δεκάδες ελέγχους σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και στις πύλες εισόδου- εξόδου στη διάρκεια της ημέρας, εστιάζοντας σε πολυσύχναστα σημεία, όπως η Νέα Παραλία.

Στο πλακόστρωτο, άλλωστε, της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης είχε παρουσιαστεί έντονη κινητικότητα της νεολαίας που κυρίως τις βραδινές ώρες περπατούσαν κατά ομάδες, κρατώντας άλλοτε και κουτάκια με μπύρες ή αναψυκτικά και έχοντας προηγουμένως αποστείλει μήνυμα με τον κωδικό 6, δηλαδή για σωματική άσκηση στο 13033. Η συχνότητα του φαινομένου είχε εντείνει τις πληροφορίες για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη συμπρωτεύουσα με απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά η σχετική απόφαση ελήφθη τελικά για το σύνολο της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Οργή Τσελίκ για την απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Στον χορό των τουρκικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ και προσωπικά κατά του Νετανιάχου μπήκε και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ

Έφτιαξε προφίλ της πρώην συντρόφου του στο Tinder – Καλούσε αγνώστους να την βιάσουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ποινή φυλάκισης 8 ετών επιβλήθηκε στον 36χρονο που επιχείρησε να εκδικηθεί την πρώην σύντροφό του

Ποιος είναι ο 15χρονος που «σαρώνει» λαγοκέφαλους και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αλιείας

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ο νεαρός Γιάννης Τσουκτουρίδης από το Παλαιό Φάληρο αναδείχθηκε νικητής στην παιδική κατηγορία, αλιεύοντας 158 λαγοκέφαλους σε μία μόνο εξόρμηση.

Λευκάδα: Μάχη για τη ζωή της δίνει 50χρονη ‑ Αποκολλήθηκε βράχος και έπεσε στο κεφάλι της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε επισκεφθεί μαζί με την παρέα της τους καταρράκτε στο Νυδρί

Οι Ρώσοι μαλώνουν στα βενζινάδικα ‑ Ελλείψεις καυσίμων πυροδοτούν ομηρικούς καυγάδες

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ουρές, τσακωμοί, ξυλοδαρμοί έξω από πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη Ρωσία, καθώς η έλλειψη γίνεται αισθητή

Σαρακίνικο Μήλου: Παραλίγο να πνιγεί γυναίκα που έδωσε μάχη με τα κύματα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η γυναίκα παρασυρόταν επανειλημμένα από τα κύματα ενώ προσπαθούσε να πιαστεί από τους βράχους για να βγει στη στεριά.

«Όσο ήταν ζωντανό εκείνο, θα ήμουν κι εγώ»: Συγκλονίζει η μητέρα που βγήκε ζωντανή από τα ερείπια στη Βενεζουέλα μαζί με το νεογέννητό της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η διάσωσή της άρχισε τη στιγμή που άκουσε τον αδερφό της να φωνάζει το όνομά της - «Είπα στον εαυτό μου: είναι η μόνη μου ευκαιρία, φώναξα με όλες μου τις δυνάμεις» - Δείτε το βίντεο της διάσωσής τους

Τι αλλάζει από τον Ιούλιο στις τιμές των σούπερ μάρκετ ‑ ποια η νέα συμφωνία του Μαξίμου

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η κυβέρνηση συμφώνησε με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ να παγώσουν οι τιμές σε ~2.000 προϊόντα για όλο το καλοκαίρι, με νέο κύκλο μειώσεων να προαναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Αιφνίδιος θάνατος για τη 41χρονη Αννα στα Χανιά – Βρέθηκε νεκρή σε τουριστικό κατάλυμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση - τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα

Αιματοκύλισμα σε fan zone του Μουντιάλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας από πυροβολισμούς

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως ανθρωποκτονία

Παραιτήθηκε η Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ‑ «Η συγκρότηση της ΕΛΑΣ δημιουργεί διέξοδο»

Πολιτική 29.06.2026
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην ΕΛΑΣ», ανέφερε υπενθυμίζοντας ομιλία της στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ