E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοντά σε «εικόνες Ιταλίας» η Θεσσαλονίκη

Συγκλονιστικές εικόνες από την Εντατική του «Παπανικολάου»

Δημοσίευση 12/11/2020 | 08:26

Κοντά σε «εικόνες Ιταλίας» η Θεσσαλονίκη

Στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία στη Θεσσαλονίκη για τις πραγματικές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ -με την πόλη να αποδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με 777 νέα κρούσματα- αποτυπώνουν το υψηλό ιικό φορτίο που υπάρχει διάχυτο στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Για επανάληψη «εικόνων από το Μπέργκαμο» στον ελληνικό βορρά προειδοποίησε χθες σε δραματικούς τόνους ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- μετέφερε την εκτίμηση της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, ότι δηλαδή στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 ενεργά κρούσματα. «Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά, αλλά και 60.000 να είναι οι νοσούντες, όπως εκτιμά το ΑΠΘ, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε κάμψη. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και σε δραματικούς τόνους απηύθυνε έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το σύστημα υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υπερβεί τα όρια των φυσικών αντοχών τους στη Θεσσαλονίκη.

«Η κατάσταση είναι κρισιμότατη» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως «οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

Η σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση που υπάρχει στην πόλη και δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τις 12 συνεχόμενες ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία της πόλης να γεμίζουν σε χρόνο ρεκόρ τις κλίνες ΜΕΘ COVID που διαθέτουν.

«Πρέπει να καταλάβετε όλοι ότι είναι σοβαρή η κατάσταση στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Β. Ελλάδα» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκεπτόμενος την πόλη και μετά από διαδοχικές συσκέψεις με τις υγειονομικές αρχές ανακοίνωσε πως εντάσσονται στο τοπικό σύστημα υγείας 50 νέες ΜΕΘ, δηλαδή 6 στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.

Επιπλέον, «στη μάχη, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα ρίξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ θα αυξηθούν οι θέσεις που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές» τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με το υπουργείο Υγείας να ετοιμάζεται να ρίξει στην μάχη με τον κορωνοϊό όλα του τα όπλα.

Στο πλαίσιο του γενικού, υγειονομικού συναγερμού που έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη, πληροφορίες θέλουν να έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φέρεται να προετοιμάζεται το καταφύγιό του να δεχτεί ασθενείς COVID ή ακόμη και να μετατραπεί σε αυτόνομη μονάδα COVID εντός όμως του νοσοκομείου, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Παράλληλα, σαρωτικοί ήταν χθες στη διάρκεια όλης της ημέρας οι έλεγχοι στην πόλη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να απευθύνει έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, λόγω της έκκρυθμης υγειονομικά κατάστασης. «Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Για να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τη συνδρομή της Αστυνομίας στον αγώνα κατά της πανδημίας» τόνισε χθες ο κ. Χρυσοχοϊδης και στρεφόμενος προς τους κατοίκους «μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων με μετακινήσεις, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Κάνω έκκληση γι’ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται να αντέξουμε, πρέπει να αντέξουμε λίγους μήνες ακόμη, χωρίς άλλες απώλειες», τόνισε ο ίδιος. Μάλιστα, τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ πραγματοποιούν δεκάδες ελέγχους σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και στις πύλες εισόδου- εξόδου στη διάρκεια της ημέρας, εστιάζοντας σε πολυσύχναστα σημεία, όπως η Νέα Παραλία.

Στο πλακόστρωτο, άλλωστε, της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης είχε παρουσιαστεί έντονη κινητικότητα της νεολαίας που κυρίως τις βραδινές ώρες περπατούσαν κατά ομάδες, κρατώντας άλλοτε και κουτάκια με μπύρες ή αναψυκτικά και έχοντας προηγουμένως αποστείλει μήνυμα με τον κωδικό 6, δηλαδή για σωματική άσκηση στο 13033. Η συχνότητα του φαινομένου είχε εντείνει τις πληροφορίες για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη συμπρωτεύουσα με απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά η σχετική απόφαση ελήφθη τελικά για το σύνολο της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στον Πύργο: Επιτέθηκε στη σύζυγό του με μαχαίρι και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Ελλάδα 13.01.2026
Για 45 λεπτά ο σύζυγός της κρατούσε μαχαίρι και απειλούσε να βαλει τελος στη ζωή του

Απόπειρα δολοφονίας γυναίκας δικαστή μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον πρώην σύζυγό της

Κόσμος 13.01.2026
Της έσωσε τη ζωή ένας κρατούμενος που αφόπλισε τον δράστη πριν πυροβολήσει ξανά εναντίον της

Μόσχα: «Οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν είναι απαράδεκτες»

Κόσμος 13.01.2026
Μια νέα επίθεση στην Τεχεράνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες» εκτιμά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

Βίντεο δείχνει την 16χρονη Λόρα που αγνοείται στην περιοχή του Ζωγράφου

Ελλάδα 13.01.2026
Εξαφανισμένη για πέμπτη ημέρα η 16χρονη - Βρέθηκε η τσάντα της στην περιοχή του Ζωγράφου

Τραμπ στους Ιρανούς: «Έρχεται βοήθεια – Οι δολοφόνοι και οι βασανιστές σας θα το πληρώσουν ακριβά»

Κόσμος 13.01.2026
Συνεδριάζει αργότερα σήμερα η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, πληροφορίες για ανάλογη σύσκεψη και στο Ισραήλ

Ισπανία: Εικόνες ντροπής σε αγώνα ακαδημιών, ξύλο μεταξύ των παικτών και εισβολή στο γήπεδο από τις μητέρες τους

Κόσμος 13.01.2026
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε αγώνα της 4ης κατηγορίας νέων (!) στην Γρανάδα, με συμπλοκή των ποδοσφαιριστών, στην οποία ενεπλάκησαν και οι μητέρες τους

Πέθανε η κόρη της Γεωργίας Βασιλειάδου, Φωτεινή

Ελλάδα 13.01.2026
Η τραγωδία που την σημάδεψε

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα 13.01.2026
Συνολικά 25 εκπρόσωποι από τα μπλόκα και τις οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης του διαλόγου θα λάβουν μέρος

Δύο ελληνόκτητα τάνκερ δέχθηκαν επίθεση με drones στη Μαύρη Θάλασσα

Ελλάδα 13.01.2026
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για την επίθεση

Στο 2,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο: Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων

Οικονομία 13.01.2026
Με ρυθμό 3,6% κινήθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων

Ο τιμοκατάλογος της φρίκης: Πώς ανθρώπινα μέλη πωλούνται νόμιμα για χιλιάδες ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Κόσμος 13.01.2026
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται η αποκόμιση κέρδους από την παροχή σορών χωρίς άδεια

Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο «σεληνιακό ρολόι» στον κόσμο

Tech + Science 13.01.2026
Η χρονομέτρηση στη Σελήνη παύει να είναι θεωρητικό ζήτημα