E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση

Ποια είναι τα σενάρια της για το μέλλον

Δημοσίευση 11/11/2020 | 08:36

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση

Κι άλλα μέτρα σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση. Προβληματισμός για το 32% των θετικών στην Θεσσαλονίκη. Μητσοτάκης: Η αναμονή για το εμβόλιο να μην οδηγήσει σε χαλάρωση.

Στάση αναμονής εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσει επακριβώς τα αποτελέσματα του lockdown.

Όπως αναμενόταν εξαρχής, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται κορύφωση των απωλειών και των διασωληνωμένων, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν φαίνεται να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Η κορύφωση αφορά δε τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο δείκτης θετικότητας ειδική στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 32%, όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους τρεις που ελέγχονται είναι φορέας του ιού, αποτυπώνοντας το βαθμό της διασποράς στην πόλη.

Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Το γεγονός πάντως ότι η κίνηση στους δρόμους δεν θυμίζει σε τίποτα το πρώτο lockdown κρατά ασφαλώς σε εγρήγορση τους αρμοδίους. Και παρά το γεγονός ότι ούτε «κόφτης» στα SMS μπορεί να μπει – διότι δεν αποθηκεύονται και δεν προσωποποιούνται, λόγω της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων – ούτε να υπάρξει άλλος τρόπος με τον οποίο θα περιοριστούν οι μετακινήσεις από τη στιγμή που είναι ανοιχτά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ο ιδιωτικός τομέας και η τηλεργασία ορίζεται στο 50%, στο τραπέζι πέφτουν εναλλακτικά σενάρια που θα κριθούν ως προς την εφαρμογή τους τα επόμενα 24ωρα. Ένα από αυτά είναι η επαναφορά της απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, δηλαδή να ισχύουν μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί μόνο για λόγους υγείας και έκτακτης ανάγκης και για όσους εργάζονται.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά τις δύο πρώτες ημέρες του lockdown, δηλαδή το περασμένο Σαββατοκύριακο, εστάλησαν 8,6 εκατ. SMS στο 13033, όταν ο αντίστοιχος ημερήσιος μέσος όρος το Μάρτιο ήταν 2,9 εκατ. μηνύματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από την κυβέρνηση γίνονται επικλήσεις για την ατομική ευθύνη, με την απαραίτητη υπενθύμιση πως μόνον εάν τα μέτρα τηρηθούν και τα κρούσματα πέσουν ξανά σε τριψήφιο αριθμό και άρα θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα μπορέσουμε τότε να συζητάμε για την άρση του lockdown πράγματι στα τέλη Νοεμβρίου.

Το ίδιο ακριβώς τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Covid Management Group, ήτοι των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχημένα το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες και γι’ αυτό απαιτείται ευλαβική τήρηση των μέτρων για να μειωθούν τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας, εάν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας.

“Η αναμονή για το εμβόλιο να μην οδηγήσει σε χαλάρωση”

Επίσης, υπογράμμισε ότι η προσμονή του εμβολίου δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση, ενώ δεσμεύτηκε για τον συντονισμό στο εγχώριο και ευρωπαϊκό πεδίο όσον αφορά στη διανομή του εμβολίου και την ετοιμότητα για τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε επαφή με τον Άλμπερτ Μπουρλά, τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Απαντώντας, τέλος, στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ανεύθυνους και λαϊκίστικους ισχυρισμούς που στρέφονται κατά του ΕΣΥ, του ανθρώπινου δυναμικού του και των πολιτών. Αναφέρουν επίσης συγκεκριμένα πως οι επαγγελματίες υγείας από 88.690 το Σεπτέμβριο του 2019 σήμερα είναι 100.984.

Αλλά και οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 557 στα τέλη Ιουνίου 2019 σε 1.082 σήμερα σε όλη τη χώρα και αναμένεται να προστεθούν άλλες 234 έως το τέλος του έτους. Επίσης, οι κλίνες Covid σε όλη τη χώρα φτάνουν σήμερα τις 4.590, ενώ στη χώρα έχουν γίνει περισσότερα από 2 εκατ. τεστ, με τον ημερήσιο μέσο όρο να είναι 22.492 τεστ το Νοέμβριο έναντι μόλις 982 το Μάρτιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!