E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο αντισωμάτων

Για μη νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτρια συμπτώματα κορωνοϊού

Δημοσίευση 10/11/2020 | 08:35

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο αντισωμάτων

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα έγκριση κυκλοφορίας στο φάρμακο bamlanivimab της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, ένα μονοκλωνικό τεχνητό αντίσωμα το οποίο ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορωνοϊού.

Το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες λόγω χρόνιων παθήσεων. Είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για ασθενείς σε σχετικά πρώιμο στάδιο της Covid-19.

Η FDA διευκρίνισε ότι η άδεια της δεν αφορά τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται και χρειάζονται οξυγόνο και τους οποίους, όπως έδειξαν οι προηγηθείσες δοκιμές, το φάρμακο δεν ωφελεί, αντίθετα μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση τους. Η επείγουσα έγκριση δόθηκε με βάση τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης 2, που έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο, τα συμπτώματα και την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19. Περίπου το 3% των συμμετεχόντων στην δοκιμή χρειάστηκαν να πάνε σε τμήμα επειγόντων νοσοκομείου ή να κάνουν εισαγωγή, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) και αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Περισσότερα δεδομένα πάντως θα χρειαστούν, προκειμένου η FDA να δώσει την οριστική και πλήρη έγκριση της για το bamlanivimab, η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του οποίου θα συνεχίσει να αξιολογείται από την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ.

Η είδηση της κατ' αρχήν έγκρισης προκάλεσε άνοδο της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το πρακτορείο Ρόιτερς. Η Eli Lilly έκανε γνωστό ότι θα παράγει ένα εκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του 2020 και θα επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή της το 2021 για να καλύψει τη διεθνή ζήτηση, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες χώρες για την έγκριση του φαρμάκου. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αγοράσει 300.000 δόσεις του φαρμάκου.

Η ανταγωνίστρια εταιρεία Regeneron έχει υποβάλει επίσης αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση ενός δικού της φαρμάκου δύο αντισωμάτων, το οποίο -αν και σε δοκιμαστική φάση- είχε χρησιμοποιηθεί και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιρανικά drones Shahed – Ο ήχος του «μοτοποδηλάτου» που σπέρνει τον τρόμο – Τι να κάνετε αν το δείτε

Κόσμος 04.03.2026
Γιατί δεν πρέπει να πλησιάζετε στα παράθυρα και ποιος είναι ο «κανόνας των δύο τοίχων»

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ ‑ Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Κόσμος 04.03.2026
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες

Κόσμος 04.03.2026
Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Κόσμος 04.03.2026
Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Εύβοια: 43χρονος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

Ελλάδα 04.03.2026
Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου Ευβοίας

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Κόσμος 04.03.2026
Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Κόσμος 04.03.2026
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Κόσμος 04.03.2026
Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Καιρός 04.03.2026
Με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους θα κυλήσει το επόμενο 24ωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας

Καταδικάστηκε ο Χάρι Μαγκουάιρ για τα επεισόδια στη Μύκονο

Αθλητικά Νέα 04.03.2026
Ο Αγγλος αμυντικός καταδικάστηκε για την συμπλοκή που είχε στη Μύκονο πριν από έξι χρόνια, όταν και είχε συλληφθεί στο νησί.

Βγήκε από τη ΜΕΘ το 5 μηνών βρέφος από τη Ζάκυνθο που είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα: Η ζωή νίκησε τον θάνατο, λέει ο Ηλιάδης

Ελλάδα 04.03.2026
Μετά από 11 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το παιδί τα κατάφερε με τον Ανδρέα Ηλιάδη να εύχεται στον μικρό «ήρωα» να έχει «από εδώ και πέρα μόνο χαρές»

Δοκιμαστικό SMS στις 19.00 σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Κύπρο, προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Ελλάδα 04.03.2026
Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο