E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο αντισωμάτων

Για μη νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτρια συμπτώματα κορωνοϊού

Δημοσίευση 10/11/2020 | 08:35

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο αντισωμάτων

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα έγκριση κυκλοφορίας στο φάρμακο bamlanivimab της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, ένα μονοκλωνικό τεχνητό αντίσωμα το οποίο ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορωνοϊού.

Το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες λόγω χρόνιων παθήσεων. Είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για ασθενείς σε σχετικά πρώιμο στάδιο της Covid-19.

Η FDA διευκρίνισε ότι η άδεια της δεν αφορά τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται και χρειάζονται οξυγόνο και τους οποίους, όπως έδειξαν οι προηγηθείσες δοκιμές, το φάρμακο δεν ωφελεί, αντίθετα μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση τους. Η επείγουσα έγκριση δόθηκε με βάση τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης 2, που έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο, τα συμπτώματα και την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19. Περίπου το 3% των συμμετεχόντων στην δοκιμή χρειάστηκαν να πάνε σε τμήμα επειγόντων νοσοκομείου ή να κάνουν εισαγωγή, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) και αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Περισσότερα δεδομένα πάντως θα χρειαστούν, προκειμένου η FDA να δώσει την οριστική και πλήρη έγκριση της για το bamlanivimab, η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του οποίου θα συνεχίσει να αξιολογείται από την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ.

Η είδηση της κατ' αρχήν έγκρισης προκάλεσε άνοδο της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το πρακτορείο Ρόιτερς. Η Eli Lilly έκανε γνωστό ότι θα παράγει ένα εκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του 2020 και θα επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή της το 2021 για να καλύψει τη διεθνή ζήτηση, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες χώρες για την έγκριση του φαρμάκου. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αγοράσει 300.000 δόσεις του φαρμάκου.

Η ανταγωνίστρια εταιρεία Regeneron έχει υποβάλει επίσης αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση ενός δικού της φαρμάκου δύο αντισωμάτων, το οποίο -αν και σε δοκιμαστική φάση- είχε χρησιμοποιηθεί και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θάνατος γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας: Bίντεο ντοκουμέντο από τις φωνές της

Ελλάδα 17.04.2026
Η αστυνομία προήγαγε έναν 45χρονο Ιταλό

Στο αυτόφωρο μητέρα ανηλίκου για τον βανδαλισμό του σχολείου στη Γλυφάδα

Ελλάδα 17.04.2026
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μητέρα ανηλίκου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά τον βανδαλισμό και τη λεηλασία σχολικού συγκροτήματος στη Γλυφάδα.

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η πρώτη ανάρτηση για τον Γιώργο Μυλωνάκη μέσα από το νοσοκομείο

Tabloid 17.04.2026
Δεν έχει φύγει λεπτό από το πλευρό του συζύγου της

Τραμπ: «Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με το Ιράν»

Κόσμος 17.04.2026
«Νομίζω θα έχουμε και μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου», πρόσθεσε

Πάτρα: 13χρονος κατήγγειλε ότι ο πατέρας του τον χτυπούσε για να δουλεύει

Ελλάδα 17.04.2026
«Δεν είναι κανονικό για ένα παιδί να κάνει αυτό που κάνω εγώ. Οταν γυρίζουμε σπίτι ο πατέρας μου με χτυπάει πολύ»

Nέο θρίλερ με νεκρή γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας ‑ Η γνωριμία στο Ίντερνετ, η συνάντηση και ο καυγάς

Ελλάδα 17.04.2026
Προσήχθη ένας ύποπτος - «Baby open, I’m sorry, come back», φώναζε εκείνη

Ράπερ συνελήφθη για τη δολοφονία 14χρονης ‑ Πώς τον έπιασαν

Κόσμος 17.04.2026
Η υπόθεση ξεκίνησε να ερευνάται τον περασμένο Σεπτέμβριο

Νέα Φιλαδέλφεια: Είδαν σε «ζωντανή μετάδοση» τη διάρρηξη του σπιτιού τους

Ελλάδα 17.04.2026
Oι ιδιοκτήτες παρακολουθούσαν ανήμποροι τη δράση «θηλυκής συμμορίας» αποτελούμενης από τρεις γυναίκες

Κεφαλονιά: Για 77 λεπτά πάλευε η Μυρτώ να μείνει στη ζωή

Ελλάδα 17.04.2026
Συγκλονίζει η περιγραφή του διασώστη

Market Pass 2026: Πότε αναμένονται οι πληρωμές ‑ Οι δικαιούχοι

Οικονομία Χτες
Η επιδότηση θα δοθεί μέσω ψηφιακών voucher - Τι ισχύει για τα ανδρομικά