E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ζητούν από τον Τραμπ να παραδώσει την εξουσία

Τι σημαίνει μια καθυστέρηση παράδοσης καθηκόντων

Δημοσίευση 9/11/2020 | 10:22

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ζητούν από τον  Τραμπ να παραδώσει την εξουσία

Ρεπουμπλικάνοι πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, αλλά και βετεράνοι προηγούμενων διαδικασιών μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκινήσει την επίσημη μετάβαση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν.

«Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν νομικά ζητήματα που απαιτούν δικαστικές αποφάσεις, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών] είναι επαρκώς ξεκάθαρο και η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας πρέπει να ξεκινήσει τώρα» ανέφερε σε μία επιστολή του, το ανεξάρτητο Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας.

Την επιστολή, που δημοσιεύει το Politico, υπογράφουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ειδικοί στη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας.

Ποιοι υπογράφουν την επιστολή

Μεταξύ αυτών, ο πρώην προσωπάρχης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, ο Τζος Μπόλτεν, αλλά και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας Γιούτα, ο Μάικ Λεβίτ.

Την ίδια επιστολή, υπογράφει επίσης, ο πρώτος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ο Τόμας Μακλάρτι, αλλά και η υπουργός Εμπορίου επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάκα Πένι Πρίτσκερ.

«Παροτρύνουμε την κυβέρνηση Τραμπ να αρχίσει αμέσως τη μετεκλογική διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, αλλά και την ομάδα Μπάιντεν να εκμεταλλευτεί πλήρως τα διαθέσιμα μέσα υπό το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο», αναφέρεται στην ίδια επιστολή.

Η επιστολή κλιμακώνει την άσκηση της πίεσης στην αρμόδια διοικητική υπηρεσία (General Services Administration, GSA) και στη διευθύντριά της, την Έμιλι Μέρφι, η οποία έχει αντισταθεί στο να ανακοινώσει ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές.

Σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, η ίδια υπηρεσία ανέφερε: «εξακρίβωση δεν έχει γίνει ακόμη. Η GSA και η διευθύντριά της θα συνεχίσουν να συμμορφώνονται και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο».

Η ίδια υπηρεσία δεn σχολίασε περαιτέρω στη διάρκεια της χθεσινής ημέρα.

Τι σημαίνει μια καθυστέρηση

Μέχρι η Μέρφι να επιβεβαιώσει ότι ο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος, η ομάδα μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας που έχει συγκροτήσει ο ίδιος, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ομοσπονδιακά κονδύλια ούτε να επικοινωνεί με ομοσπονδιακές υπηρεσίες, τις οποίες και θα στελεχώσει.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η καθυστέρηση αυτή θα επιβραδύνει την προσπάθεια του Μπάιντεν. «Η κάθε ημέρα μετράει στη [διαδικασία] μεταβίβασης της εξουσίας, τη χρονιά αυτή περισσότερο από κάθε άλλη διαδικασία μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας από το 1932» δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάρτσικ, διευθυντής στο Κέντρο Μεταβίβασης της Προεδρικής Εξουσίας.

Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί την –χαμηλών τόνων- Μέρφι στο επίκεντρο της διαμάχης για την προεδρία των ΗΠΑ. Η καθυστέρηση της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος από το GSA αποδίδεται μερικώς στην αποφυγή κάθε υπαινιγμού κομματικής προκατάληψης. Καθώς, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα και καταφεύγει σε αρκετές δικαστικές προσφυγές, η ανακήρυξη του Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών θα προκαλούσε την οργή των δεξιών ψηφοφόρων.

Η εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού για τη στάση (αναμονής) του GSA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική αύξηση της τιμής του χρυσού – Για πρώτη φορά ξεπερνά τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά

Οικονομία 08.10.2025
Το πολύτιμο μέταλλο έφθασε τις 4.001,11 δολάρια ανά ουγγιά κατά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές της Ασίας.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά να διατίθεται ‑ Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα νησιά

Οικονομία 08.10.2025
Οι εκτιμήσεις της αγοράς - Συστάσεις για προσοχή στις απάτες

Σκληρό «παζάρι» στην Αίγυπτο για τη Γάζα – ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Κόσμος 08.10.2025
Εντατικές επαφές στο Σαρμ ελ Σέιχ με τη συμμετοχή Ηνωμένων Πολιτειών, Κατάρ και Τουρκίας για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Έκρηξη στην ντισκοτέκ Jacky.O στη Μιχαλακοπούλου

Ελλάδα 08.10.2025
Κατέρρευσε η πρόσοψη της ντισκοτέκ, υλικές ζημιές σε ένα όχημα

Λιβαδειά: Ένταση με αγρότες – Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, «περικύκλωσαν» τον Κώστα Τσιάρα

Ελλάδα Χτες
Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε η στάθμευση των τρακτέρ έξω από το διοικητήριο, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση.

Λήξη «συναγερμού», δεν αποσύρεται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς – Τι αφορούσε η πολυαναμενόμενη «second decision»

Αθλητικά Νέα Χτες
Αγωνία τέλος για τα εκατομμύρια των οπαδών του ΛεΜπρόν Τζέιμς ανά τον κόσμο και γενικότερα τους οπαδούς του

Πότε «πέφτει» η Black Friday 2025

Ελλάδα Χτες
«Κλείδωσε» η μέρα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο υβρίδιο λύκου‑σκύλου στην Ελλάδα

Ελλάδα Χτες
Για πρώτη φορά, ένα υβρίδιο λύκου-σκύλου επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα