E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαρηγιάννης: Επαναλαμβανόμενα lockdown ‑ 21 μέρες μέσα, 14 μέρες έξω

Τι προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Δημοσίευση 8/11/2020 | 13:36

Σαρηγιάννης: Επαναλαμβανόμενα lockdown ‑ 21 μέρες μέσα, 14 μέρες έξω

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 κρούσματα ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Από τις 10 του μήνα - όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000 - θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» είπε στο Open TV ο κ. Σαρηγιάννης.

Τα εναλλασσόμενα lockdown λόγω του κορωνοϊού

Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρήσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χριστούγεννα χωρίς καραντίνα και προσεκτικό άνοιγμα της εστίασης

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μετά τις 30 Νοεμβρίου βγαίνουμε από το καθολικό lockdown με κάποια περιοριστικά μέτρα, με επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων εμπορικών δραστηριοτήτων και πολύ προσεχτικό άνοιγμα της εστίασης. Παράλληλα, προβλέπει ότι θα περάσουμε τα Χριστούγεννα προσεκτικά ανοιχτά.

Από την πλευρά του ο Στυλιανός Λουκίδης πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Β' Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν» εκτίμησε ότι θα δούμε αποτελέσματα σε 3 βδομάδες αν τηρηθούν τα μέτρα ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μεταλλαχθεί ο ιός.

«Στα νοσοκομεία έχουμε αυξημένο αριθμός νοσηλειών και διασωληνώσεων. Η νοσηλεία των αρρώστων αυτών κρατάει μέρες, δε φεύγουν γρήγορα από το νοσοκομείο.. Και αυτό επιβαρύνει τις μονάδες υγείας. Νομίζω ότι αντέχουμε αν το μοντέλο επιβεβαιωθεί. Κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Στο ΑΤΤΙΚΟ όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, είμαστε σε διαδικασία διαχείρισης περιστατικών» πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σε άνδρα που πέθανε το 2004 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε παραλία

Ελλάδα Χτες
54χρονος παρουσιάστηκε στις Αρχές και υποστήριξε ότι τα οστά ανήκουν στον πατέρα του

Τραμπ: «Βυθίσαμε 9 ιρανικά πλοία ‑ Θα κυνηγήσουμε και τα υπόλοιπα. Σύντομα θα επιπλέουν στον βυθό»

Κόσμος Χτες
Μερικά από τα οποία όπως είπε ήταν μεγάλα και σημαντικά

Μέση Ανατολή: Οι τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες

Ελλάδα Χτες
Οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης για τους Έλληνες πολίτες έχουν επικαιροποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρή σε ρέμα γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα Χτες
Η άτυχη 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε ρέμα στη περιοχή Ζελίχοβο - Αγία Παρασκευή

Νεφροπαθής κατέληξε στη φυλακή για πρόστιμο ΚΟΚ που του είχε επιβληθεί προ δεκαετίας

Ελλάδα Χτες
Η απίστευτη περιπέτεια αιμοκαθαιρόμενου Ηρακλειώτη

Έκτακτη ενίσχυση για το Πάσχα έως 250 ευρώ: Ποιες οι κατηγορίες δικαιούχων

Οικονομία Χτες
Ποιοι θα ωφεληθούν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Αεροπορικό χάος στη Μέση Ανατολή: Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, ακυρώσεις πτήσεων και κλειστοί εναέριοι χώροι

Κόσμος Χτες
Κλειστοί εναέριοι χώροι και βασικά αεροδρόμια-κόμβοι, χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Αλί Λαριτζανί: Ποιος είναι ο άνθρωπος‑κλειδί για την διαχείριση της κρίσης στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο Αλί Λαριτζανί καλείται να διαχειριστεί ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων, μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Θεωρία συνωμοσίας: Πώς το χτύπημα στο Ιράν συνδυάζεται με τη 9/11

Κόσμος Χτες
Η επίθεση στο Ιράν βύθισε την περιοχή στην αβεβαιότητα και πυροδότησε έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τους Ιρανούς σκοτώθηκε στις επιδρομές του Σαββάτου στην Τεχεράνη

Κολωνός: Συνελήφθη ο σύντροφος της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή

Ελλάδα Χτες
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 37χρονος σύντροφος της 31χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στον Κολωνό