E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαρηγιάννης: Επαναλαμβανόμενα lockdown ‑ 21 μέρες μέσα, 14 μέρες έξω

Τι προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Δημοσίευση 8/11/2020 | 13:36

Σαρηγιάννης: Επαναλαμβανόμενα lockdown ‑ 21 μέρες μέσα, 14 μέρες έξω

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 κρούσματα ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Από τις 10 του μήνα - όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000 - θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» είπε στο Open TV ο κ. Σαρηγιάννης.

Τα εναλλασσόμενα lockdown λόγω του κορωνοϊού

Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρήσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χριστούγεννα χωρίς καραντίνα και προσεκτικό άνοιγμα της εστίασης

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μετά τις 30 Νοεμβρίου βγαίνουμε από το καθολικό lockdown με κάποια περιοριστικά μέτρα, με επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων εμπορικών δραστηριοτήτων και πολύ προσεχτικό άνοιγμα της εστίασης. Παράλληλα, προβλέπει ότι θα περάσουμε τα Χριστούγεννα προσεκτικά ανοιχτά.

Από την πλευρά του ο Στυλιανός Λουκίδης πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Β' Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν» εκτίμησε ότι θα δούμε αποτελέσματα σε 3 βδομάδες αν τηρηθούν τα μέτρα ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μεταλλαχθεί ο ιός.

«Στα νοσοκομεία έχουμε αυξημένο αριθμός νοσηλειών και διασωληνώσεων. Η νοσηλεία των αρρώστων αυτών κρατάει μέρες, δε φεύγουν γρήγορα από το νοσοκομείο.. Και αυτό επιβαρύνει τις μονάδες υγείας. Νομίζω ότι αντέχουμε αν το μοντέλο επιβεβαιωθεί. Κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Στο ΑΤΤΙΚΟ όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, είμαστε σε διαδικασία διαχείρισης περιστατικών» πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η απάντηση της Όλγας Κεφαλογιάννη για την υπόθεση της επιμέλειας

Πολιτική Χτες
Η τοποθέτηση της υπουργού Τουρισμού για την υπόθεση

«Πάρε $800 δισ. και εγγυήσεις ασφαλείας και δώσε το Ντονμπάς»: Η Corriere αποκαλύπτει την πρόταση των ΗΠΑ για να πει «ναι» ο Ζελένσκι

Πολιτική Χτες
Η Corriere della sera παρουσιάζει τις προτάσεις που βρίσκονται στις βαλίτσες των διαπραγματευτών για να καμφθούν οι υπαρξιακές ανησυχίες του Ζελένσκι

Χάσαμε έναν άγγελο, θα την ντύσουμε νύφη, λέει ο πατέρας της Χριστίνας που έχασε τη ζωή της στην Ανω Γλυφάδα

Ελλάδα Χτες
Η Χριστίνα «ήταν φοβερή φιλόλογος, αγαπούσε τη δουλειά της» λέει ο πατέρας της

«Κακή ιδέα η σύγκρουση με Τραμπ»: Οι προειδοποιήσεις Μελόνι στους Ευρωπαίους

Κόσμος Χτες
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός κάλεσε τους ηγέτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην αντιμετωπίζουν τον Τραμπ ως «παράλογο» ή «απρόβλεπτο» - Η Ευρώπη έχει κατανοήσει πως έχει φτάσει σε σημείο καμπής και πρέπει να δράσει γρήγορα, λένε διπλωμάτες

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 13χρονης – Συνελήφθησαν 3 νεαροί για αρπαγή ανηλίκου

Ελλάδα Χτες
Η ανήλικη εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην Κυψέλη – Είχε αποχωρήσει από το σπίτι της στις 16 Ιανουαρίου

Η κόρη του Ντένις Ρόντμαν έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη ποδοσφαιρίστρια στον κόσμο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η 23χρονη Τρίνιτι Ρόντμαν υπέγραψε μυθικό συμβόλαιο άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως με την Ουάσινγκτον Σπίριτ, αναγκάζοντας το NWSL να αλλάξει τους κανόνες του

Εξαφάνιση Λόρας: Το «μυστήριο Αννα» που κρύβει η 16χρονη από την Πάτρα

Ελλάδα Χτες
Μέχρι στιγμής, οι έρευνες στην Αχαΐα και την Αττική δεν έχουν αποδώσει καρπούς, με το θρίλερ της εξαφάνισης να παραμένει σε πλήρη εξέλιξη

Σοκ στη Euroleague: «Η Ρεάλ αποχωρεί από την Euroleague και πάει στο NBA Europe»

Αθλητικά Νέα Χτες
Προφορική δέσμευση της «βασίλισσας» στο Λονδίνο για το νέο πρότζεκτ αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα

Η Ευρωπαική Ένωση στέλνει 447 γεννήτριες στην Ουκρανία για να μην «παγώσουν» πάνω ένα εκατομμύριο πολίτες

Κόσμος Χτες
Στόχος είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε νοσοκομεία, καταφύγια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες

Σε κατάσταση συναγερμού η Πορτογαλία λόγω κακοκαιρίας, τα κύματα θα φτάσουν τα 15 μέτρα

Κόσμος Χτες
Έκλεισαν δρόμοι και σχολεία ενώ περιορίζεται η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών