E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαρηγιάννης: Επαναλαμβανόμενα lockdown ‑ 21 μέρες μέσα, 14 μέρες έξω

Τι προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Δημοσίευση 8/11/2020 | 13:36

Σαρηγιάννης: Επαναλαμβανόμενα lockdown ‑ 21 μέρες μέσα, 14 μέρες έξω

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 κρούσματα ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Από τις 10 του μήνα - όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000 - θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» είπε στο Open TV ο κ. Σαρηγιάννης.

Τα εναλλασσόμενα lockdown λόγω του κορωνοϊού

Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρήσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χριστούγεννα χωρίς καραντίνα και προσεκτικό άνοιγμα της εστίασης

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μετά τις 30 Νοεμβρίου βγαίνουμε από το καθολικό lockdown με κάποια περιοριστικά μέτρα, με επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων εμπορικών δραστηριοτήτων και πολύ προσεχτικό άνοιγμα της εστίασης. Παράλληλα, προβλέπει ότι θα περάσουμε τα Χριστούγεννα προσεκτικά ανοιχτά.

Από την πλευρά του ο Στυλιανός Λουκίδης πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Β' Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν» εκτίμησε ότι θα δούμε αποτελέσματα σε 3 βδομάδες αν τηρηθούν τα μέτρα ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει μεταλλαχθεί ο ιός.

«Στα νοσοκομεία έχουμε αυξημένο αριθμός νοσηλειών και διασωληνώσεων. Η νοσηλεία των αρρώστων αυτών κρατάει μέρες, δε φεύγουν γρήγορα από το νοσοκομείο.. Και αυτό επιβαρύνει τις μονάδες υγείας. Νομίζω ότι αντέχουμε αν το μοντέλο επιβεβαιωθεί. Κανένα σύστημα υγείας δεν αντέχει μεγάλο αριθμό περιστατικών. Στο ΑΤΤΙΚΟ όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, είμαστε σε διαδικασία διαχείρισης περιστατικών» πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Ελλάδα Χτες
Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Πάσχα Χτες
Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Κόσμος Χτες
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Ελλάδα Χτες
Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Ελλάδα Χτες
Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Ελλάδα Χτες
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα Χτες
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα Χτες
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα Χτες
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός Χτες
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση