E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναστάτωση για τους οπλίτες που κατατάσσονται από Δευτέρα

Αναμένονται διευκρινίσεις λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό

Δημοσίευση 6/11/2020 | 10:55

Αναστάτωση για τους οπλίτες που κατατάσσονται από Δευτέρα

Χιλιάδες Έλληνες, κατά πληροφορίες ένας αριθμός γύρω στα 10.000 άτομα, έχουν κληθεί να παρουσιαστούν από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Πρόκειται για τους υπόχρεους στράτευσης της ΕΣΣΟ 2020 ΣΤ', οι οποίοι έχουν επιλεγεί να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία.

Στον Στρατό Ξηράς, όπου προβλέπεται να παρουσιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 10.000 στρατευσίμων, η κατάταξη έχει προγραμματιστεί για την περίοδο από 9 μέχρι 13 Νοεμβρίου αλλά και την μεθεπόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών σε όλη την Ελλάδα.

Στην Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζεται να καταταγούν στις 9 Νοεμβρίου οι προερχόμενοι από αναβολή και στις 16-17 Νοεμβρίου οι λοιποί στρατεύσιμοι. Όλοι οι σμηνίτες θα παρουσιαστούν στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Αεροπορική Βάση της Τρίπολης.

Η διαδικασία της κατάταξης των στρατευσίμων στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία περιπλέκεται λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τον περιορισμό των μετακινήσεων που τίθεται σε ισχύ από αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Από το πρωί, εκατοντάδες υπόχρεοι στράτευσης και οι οικογένειές τους τηλεφωνούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητώντας διευκρινίσεις κυρίως για τον τρόπο μετάβασής τους στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών και στην 124 ΠΕΑ της Τρίπολης. Πολλοί ρωτούν αν θα τους επιτραπεί να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους στα ΣΥΠΟ όπου παρουσιάζονται οι νεοσύλλεκτοι -τα οποία συνήθως βρίσκονται σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες- και αν αρκεί το Σημείωμα Κατάταξης για να περάσουν από τα αστυνομικά μπλόκα στις εθνικές οδούς. Αλλοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν τρόπο μετακίνησης στα ΣΥΠΟ παρά μόνο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -λεωφορεία, σιδηρόδρομο, αεροπλάνα- είτε ενημερώνουν τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές πως τα ΚΤΕΛ απαντούν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια για την μετακίνησή τους.

Το θέμα απασχολεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχει γίνει δέκτης των εκατοντάδων τηλεφωνημάτων με τα οποία οι στρατεύσιμοι ενημερώνουν για τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν για την μετακίνησή τους στις μονάδες υποδοχής των νεοσυλλέκτων.

Πάρα πολλές οικογένειες ανησυχούν και για την πιθανότητα νόσησης από τον κορωνοϊό σε συνθήκες μαζικής προσέλευσης χιλιάδων νέων ανθρώπων στις μονάδες του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί αν θα διενεργηθούν μοριακά ή rapid τεστ για την Covid-19 σε όλους τους κατατασσόμενους ή αν απλώς θα ακολουθηθούν -στό μέτρο του δυνατού- οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης σε όσους πιθανόν να εμφανίσουν συμπτώματα.

Οπως πληροφορείται το protothema.gr, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζονται όλες οι παράμετροι και εντός της σημερινής Παρασκευής 6 Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση με οδηγίες, χωρίς -επί του παρόντος- να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του χρόνου κατάταξης των στρατευσίμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).

CL‑415: Γιατί η Ελλάδα έστειλε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ισπανία και όχι στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU καθορίζει πού στέλνονται τα μέσα - η Ελλάδα είχε ήδη συνδράμει τη Γαλλία με επίγειες δυνάμεις.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: «Πέρα από τις δυνατότητες κατάσβεσης»

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, η Ισπανία κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία εκκένωσε ολόκληρη τη χερσόνησο Cap Ferret.

Καιρός: Η αστάθεια συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο ‑ Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σαουδαραβικά πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη – Στόχος λιμάνι και νησί

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο συνασπισμός υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξε εγκαταστάσεις στη Χοντάιντα και στο νησί Καμαράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Ποια ήταν η σχέση της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο με το ζευγάρι που τη μαχαίρωσε θανάσιμα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Αποφασίστηκε νέα αυτοψία και αναπαράσταση στο σπίτι όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left Χτες
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

Καιρός Χτες
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα