E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναστάτωση για τους οπλίτες που κατατάσσονται από Δευτέρα

Αναμένονται διευκρινίσεις λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό

Δημοσίευση 6/11/2020 | 10:55

Αναστάτωση για τους οπλίτες που κατατάσσονται από Δευτέρα

Χιλιάδες Έλληνες, κατά πληροφορίες ένας αριθμός γύρω στα 10.000 άτομα, έχουν κληθεί να παρουσιαστούν από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Πρόκειται για τους υπόχρεους στράτευσης της ΕΣΣΟ 2020 ΣΤ', οι οποίοι έχουν επιλεγεί να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία.

Στον Στρατό Ξηράς, όπου προβλέπεται να παρουσιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 10.000 στρατευσίμων, η κατάταξη έχει προγραμματιστεί για την περίοδο από 9 μέχρι 13 Νοεμβρίου αλλά και την μεθεπόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών σε όλη την Ελλάδα.

Στην Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζεται να καταταγούν στις 9 Νοεμβρίου οι προερχόμενοι από αναβολή και στις 16-17 Νοεμβρίου οι λοιποί στρατεύσιμοι. Όλοι οι σμηνίτες θα παρουσιαστούν στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Αεροπορική Βάση της Τρίπολης.

Η διαδικασία της κατάταξης των στρατευσίμων στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία περιπλέκεται λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τον περιορισμό των μετακινήσεων που τίθεται σε ισχύ από αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Από το πρωί, εκατοντάδες υπόχρεοι στράτευσης και οι οικογένειές τους τηλεφωνούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητώντας διευκρινίσεις κυρίως για τον τρόπο μετάβασής τους στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών και στην 124 ΠΕΑ της Τρίπολης. Πολλοί ρωτούν αν θα τους επιτραπεί να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους στα ΣΥΠΟ όπου παρουσιάζονται οι νεοσύλλεκτοι -τα οποία συνήθως βρίσκονται σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες- και αν αρκεί το Σημείωμα Κατάταξης για να περάσουν από τα αστυνομικά μπλόκα στις εθνικές οδούς. Αλλοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν τρόπο μετακίνησης στα ΣΥΠΟ παρά μόνο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -λεωφορεία, σιδηρόδρομο, αεροπλάνα- είτε ενημερώνουν τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές πως τα ΚΤΕΛ απαντούν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια για την μετακίνησή τους.

Το θέμα απασχολεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχει γίνει δέκτης των εκατοντάδων τηλεφωνημάτων με τα οποία οι στρατεύσιμοι ενημερώνουν για τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν για την μετακίνησή τους στις μονάδες υποδοχής των νεοσυλλέκτων.

Πάρα πολλές οικογένειες ανησυχούν και για την πιθανότητα νόσησης από τον κορωνοϊό σε συνθήκες μαζικής προσέλευσης χιλιάδων νέων ανθρώπων στις μονάδες του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί αν θα διενεργηθούν μοριακά ή rapid τεστ για την Covid-19 σε όλους τους κατατασσόμενους ή αν απλώς θα ακολουθηθούν -στό μέτρο του δυνατού- οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης σε όσους πιθανόν να εμφανίσουν συμπτώματα.

Οπως πληροφορείται το protothema.gr, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζονται όλες οι παράμετροι και εντός της σημερινής Παρασκευής 6 Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση με οδηγίες, χωρίς -επί του παρόντος- να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του χρόνου κατάταξης των στρατευσίμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπερυπολογιστής της NASA προβλέπει πότε θα τελειώσει η Γη – Και είναι νωρίτερα απ’ότι πιστεύαμε

Tech + Science 14.04.2026
Το «ρολόι της Αποκάλυψη» δείχνει αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, πυρηνικών απειλών, κλιματικής κρίσης και εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Έρχονται εξώσεις‑εξπρές για απλήρωτα ενοίκια: Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

Ελλάδα 14.04.2026
Ανάσα για τους ιδιοκτήτες που έχουν μπλέξει με απλήρωτα ενοίκια - Ο δικηγόρος που αναλαμβάνει μια υπόθεση υποχρεούται να εκδώσει τη σχετική διαταγή μέσα σε 20 ημέρες από την ανάθεση

Αγριο έγκλημα στις ΗΠΑ: 18χρονος βίασε την 16χρονη θετή αδελφή του και την στραγγάλισε

Κόσμος 14.04.2026
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Τίμοθι Χάντσον φέρεται να είχε μια περίεργη εμμονή με τη θετή αδελφή του, η οποία κατέληξε σε τραγωδία

Πανελλήνιες 2026: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούνιο ‑ Πότε κάνουν «πρεμιέρα» οι εξετάσεις

Ελλάδα 14.04.2026
Το τελευταίο κουδούνι για τα λύκεια θα χτυπήσει στις 15 Μαΐου 2026

Σόου Τραμπ on camera: Παρήγγειλε fast food στον Λευκό Οίκο, έδωσε φιλοδώρημα 100 δολάρια στη διανομέα, βίντεο και φωτογραφίες

Κόσμος Χτες
Για να διαφημίσει το νομοσχέδιό του που μειώνει την φορολογία στα φιλοδωρήματα - Την κάλεσε να δώσουν μαζί... συνέντευξη Τύπου

Μαχαίρωσαν περιπτερά στα Εξάρχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Ο τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»

Τραμπ για ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν: Αμεση «εξουδετέρωση» κάθε πλοίου που θα πλησιάσει

Πολιτική Χτες
Από τις 17:00 ώρα Ελλάδας τέθηκε σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός λιμανιών του Ιράν

Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα σε Τουρκοκύπρια που είχε τραγουδήσει στην Κομοτηνή εμβατήριο για την καταστροφή της Σμύρνης, «θα το ξαναέκανα» λέει

Ελλάδα Χτες
Η Ισίν Καρατζά είχε τραγουδήσει το εθνικιστικό τραγούδι σε εκδήλωση στην Κομοτηνή το καλοκαίρι του 2024 - Το βίντεο που ανήρτησε από το αεροδρόμιο

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν για την εξωτερική της πολιτική

Πολιτική Χτες
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δημιουργεί προβλήματα και πόλεμο

Σημειωτόν από τον Ισθμό μέχρι την Κινέτα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα ‑ Δείτε live πού υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

Ελλάδα Χτες
Καθυστερήσεις σημειώνονται και στα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου καθώς είναι κλειστό το πορθμείο - Καλύτερη είναι η εικόνα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας

Τραγωδία στους Παξούς: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος επέβαινε σε μηχανή μαζί με έναν 17χρονο που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Από 16 Απριλίου νέο ψηφιακό μητρώο για καπνό και αλκοόλ

Οικονομία Χτες
Υποχρεωτική εγγραφή σε ψηφιακή πλατφόρμα για κάθε επιχείρηση που πωλεί καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά - Η κυβέρνηση στοχεύει να περιορίσει απώλειες 800 εκατ. ευρώ ετησίως από λαθρεμπόριο