E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στρατιωτική θητεία: Πώς και πότε θα γίνει η αύξηση στους 12 μήνες

Τι θα γίνει στο Πολεμικό Ναυτικό με εκείνους που κάνουν υπηρεσία στα πλοία

Δημοσίευση 5/11/2020 | 12:38

Στρατιωτική θητεία: Πώς και πότε θα γίνει η αύξηση στους 12 μήνες

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες έχει αποφασίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από 1ης Ιανουαρίου η διάρκεια της θητείας θα διαμορφωθεί οριζόντια στους 12 μήνες για όλους, ανεξαρτήτως τού αν κληθούν για κατάταξη στον Στρατό, στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία.

Με σκοπό να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας για όσους καταταγούν στον Στρατό Ξηράς μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα διαμορφωθεί στους 12 μήνες, από εννέα που είναι σήμερα για όλους τους οπλίτες θητείας που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό.

Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12 μήνες για όσους επιλέγονται να υπηρετήσουν στην Πολεμική Αεροπορία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία σήμερα είναι εννέα μήνες για όσους Ελληνες υπηρετούν σε πολεμικά πλοία και 12 για όσους τοποθετούνται σε υπηρεσίες ξηράς. Από το 2021 και στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία θα γίνει δωδεκάμηνη για όλους, ασχέτως του αν επιλέγονται ως μέλη πληρωμάτων πολεμικών πλοίων ή βοηθητικό προσωπικό σε υπηρεσίες στους ναυστάθμους. Με τον τρόπο αυτό οι ναύτες που κάνουν τη θητεία τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούν να μετακινούνται από υπηρεσίες σε πολεμικά πλοία και αντίστροφα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε συνεννόηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, έχει ήδη καταλήξει στην απόφαση για αύξηση του χρόνου της θητείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ώστε όλοι οι Ελληνες που θα κληθούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους από το 2021 και μετά να γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων για διάστημα 12 μηνών. Κάθε σειρά που καλείται ανά τρίμηνο για κατάταξη αποδίδει κατά μέσο όρο από 6.000 έως 10.000 άνδρες.

Σήμερα, όπου η τουρκική επιθετικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Αεροπορία υπολογίζονται σε περίπου 40.000. Με την παραμονή των υπόχρεων στράτευσης στις μονάδες τους για διάστημα 12 μηνών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού στελέχωσης σε κρίσιμους σχηματισμούς.

Τι ισχύει για όσους ήδη υπηρετούν

Ενα βασικό ερώτημα είναι τι θα ισχύσει για τους Ελληνες που ήδη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και πρόκειται να απολυθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», για τους ήδη υπηρετούντες οπλίτες, ναύτες και σμηνίτες δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη που φαίνεται να υιοθετούν τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προβλέπεται ο διαχωρισμός των ήδη υπηρετούντων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Το κριτήριο θα είναι το υπόλοιπο θητείας που θα έχουν οι ήδη υπηρετούντες την 1η Ιανουαρίου του 2021. Οσοι έχουν υπόλοιπο θητείας μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν συνολικά 12 μήνες, είτε υπηρετούν στον Στρατό, είτε έχουν μετατεθεί σε πολεμικό πλοίο. Οι υπόλοιποι Ελληνες που θα φοράνε τα χακί την 1η Ιανουαρίου έχοντας υπόλοιπο θητείας μικρότερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν 90 ημέρες επιπλέον (διάστημα ενάμιση μήνα). «Οι μονάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης τώρα, άρα το μέτρο της αυξημένης θητείας πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του σχεδιασμού.

516 περισσότεροι στις σχολές Ε.Δ.

Οπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός από το βήμα του «Thessaloniki Helexpo Forum» προανήγγειλε ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα προσληφθούν από τις Ενοπλες Δυνάμεις 15.000 άνδρες και γυναίκες.

Ηδη φέτος έχουν προσληφθεί (ή ολοκληρώνεται η επιλογή για) 2.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) οι οποίοι θα παραμείνουν για τρία χρόνια στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Αεροπορία, με δυνατότητα επέκτασης του χρόνου παραμονής τους στο στράτευμα για ακόμη τρία χρόνια.

Το επόμενο έτος, για πρώτη φορά από το 2010, θα αυξηθεί και ο αριθμός των σπουδαστών που εισάγονται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 2021 έχει αποφασιστεί να προσληφθούν επιπλέον 516 δόκιμοι αξιωματικοί από τις Σχολές Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων, τη ΣΜΥ, τη ΣΜΥΝ, τη ΣΜΥΑ και τη ΣΣΑΣ.

Το επόμενο έτος προγραμματίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με πρόσληψη 2.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και ακόμη 1.500 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Ως ΟΒΑ μπορούν να επιλεγούν όσοι νέοι διανύουν το τελευταίο τετράμηνο της στρατιωτικής τους θητείας ή όσοι έφεδροι δεν έχουν ξεπεράσει πέντε έτη από την ημερομηνία που απολύθηκαν από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Είναι προφανές ότι οι νέοι δόκιμοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες δεν θα ενταχθούν αμέσως στις πολεμικές μονάδες, στους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς και τα πολεμικά πλοία, αφού θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος για την εκπαίδευση και ενσωμάτωσή τους από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεχίζεται και αύριο η απεργία των ταξί στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή η απεργία των ταξί στην Αττική

Γαλλία: Δηλητηρίασε τις κόρες της και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον άνδρα της

Κόσμος Χτες
Η 18χρονη κόρη της Μεϊλίς Ντομπόν πέθανε έπειτα από τη λήψη δεκαπλάσιας δόσης υπνωτικού

Σοκ στην Πάτρα: Αγρια επίθεση Ρομά κατά διανομέα ‑ Αποπειράθηκαν να τον ληστέψουν

Ελλάδα Χτες
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα επιτέθηκαν στον διανομέα ενώ οδηγούσε στην οδό Ιωνίας και Σμύρνης

Αγγλία: Η στιγμή που βρετανίδα δημοσιογράφος λιποθύμησε σε ζωντανή μετάδοση

Κόσμος Χτες
Η ίδια λίγο αργότερα με ανάρτηση της στο Instagram ανέφερε πως είναι «μια χαρά»

Σοκαριστική γυναικοκτονία στην Ιταλία: Γυναίκα ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα από τον σύζυγό της

Κόσμος Χτες
Τον περασμένο Απρίλιο ο 50χρονος είχε επιτεθεί στη γυναίκα του με τσεκούρι σπάζοντας την πόρτα του υπνοδωματίου

Τελωνείο Προμαχώνα υπό «πολιορκία»: Οι Σερραίοι αγρότες στην πρώτη γραμμή – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες, αδυνατώντας να περάσουν από το μπλόκο στο 4ο χιλιόμετρο της οδόυ Σιδηροκάστρου-Προμαχώνα, στράφηκαν στην αναζήτηση εναλλακτικών περασμάτων μέσα από το βουνό

Πειραιάς: Ένας 16χρονος πίσω από τη σeξουαλική παρενόχληση σε πεζή

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για αλλοδαπό που διαμένει σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων - Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του

Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της μπλε γραμμής του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση

Ελλάδα Χτες
H κυκλοφορία διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο - Εθνική Αμυνα

Αδιανόητη τραγωδία: Τρεις νεαροί πνίγηκαν όταν το αυτοκίνητό τους βγήκε από τον δρόμο και έπεσε ανάποδα σε πισίνα

Κόσμος Χτες
Το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα μιας απίστευτης σειράς περιστάσεων λένε οι Αρχές

Συνελήφθη γνωστός TikToker στην Τρίπολη ‑ Χτυπούσε και έκλεβε ηλικιωμένους

Ελλάδα Χτες
Ο 22χρονος «διαφήμιζε» μέσα από τα social media το σώμα του και τις μαχητικές ικανότητές του

Η Βρετανία απαντά στον Πούτιν: «Σταμάτα την αιματοχυσία και τους λεονταρισμούς – Αν κηρύξεις πόλεμο είμαστε έτοιμοι»

Κόσμος Χτες
«Ειρωνεία του να μιλάει ο Ρώσος πρόεδρος για πολεμοχαρή συμπεριφορά από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών» τονίζει το Λονδίνο