E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στρατιωτική θητεία: Πώς και πότε θα γίνει η αύξηση στους 12 μήνες

Τι θα γίνει στο Πολεμικό Ναυτικό με εκείνους που κάνουν υπηρεσία στα πλοία

Δημοσίευση 5/11/2020 | 12:38

Στρατιωτική θητεία: Πώς και πότε θα γίνει η αύξηση στους 12 μήνες

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες έχει αποφασίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από 1ης Ιανουαρίου η διάρκεια της θητείας θα διαμορφωθεί οριζόντια στους 12 μήνες για όλους, ανεξαρτήτως τού αν κληθούν για κατάταξη στον Στρατό, στο Ναυτικό ή στην Αεροπορία.

Με σκοπό να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας για όσους καταταγούν στον Στρατό Ξηράς μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα διαμορφωθεί στους 12 μήνες, από εννέα που είναι σήμερα για όλους τους οπλίτες θητείας που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό.

Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12 μήνες για όσους επιλέγονται να υπηρετήσουν στην Πολεμική Αεροπορία.

Στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία σήμερα είναι εννέα μήνες για όσους Ελληνες υπηρετούν σε πολεμικά πλοία και 12 για όσους τοποθετούνται σε υπηρεσίες ξηράς. Από το 2021 και στο Πολεμικό Ναυτικό η θητεία θα γίνει δωδεκάμηνη για όλους, ασχέτως του αν επιλέγονται ως μέλη πληρωμάτων πολεμικών πλοίων ή βοηθητικό προσωπικό σε υπηρεσίες στους ναυστάθμους. Με τον τρόπο αυτό οι ναύτες που κάνουν τη θητεία τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούν να μετακινούνται από υπηρεσίες σε πολεμικά πλοία και αντίστροφα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε συνεννόηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, έχει ήδη καταλήξει στην απόφαση για αύξηση του χρόνου της θητείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ώστε όλοι οι Ελληνες που θα κληθούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους από το 2021 και μετά να γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων για διάστημα 12 μηνών. Κάθε σειρά που καλείται ανά τρίμηνο για κατάταξη αποδίδει κατά μέσο όρο από 6.000 έως 10.000 άνδρες.

Σήμερα, όπου η τουρκική επιθετικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Αεροπορία υπολογίζονται σε περίπου 40.000. Με την παραμονή των υπόχρεων στράτευσης στις μονάδες τους για διάστημα 12 μηνών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού στελέχωσης σε κρίσιμους σχηματισμούς.

Τι ισχύει για όσους ήδη υπηρετούν

Ενα βασικό ερώτημα είναι τι θα ισχύσει για τους Ελληνες που ήδη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και πρόκειται να απολυθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», για τους ήδη υπηρετούντες οπλίτες, ναύτες και σμηνίτες δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη που φαίνεται να υιοθετούν τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προβλέπεται ο διαχωρισμός των ήδη υπηρετούντων σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Το κριτήριο θα είναι το υπόλοιπο θητείας που θα έχουν οι ήδη υπηρετούντες την 1η Ιανουαρίου του 2021. Οσοι έχουν υπόλοιπο θητείας μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν συνολικά 12 μήνες, είτε υπηρετούν στον Στρατό, είτε έχουν μετατεθεί σε πολεμικό πλοίο. Οι υπόλοιποι Ελληνες που θα φοράνε τα χακί την 1η Ιανουαρίου έχοντας υπόλοιπο θητείας μικρότερο των έξι μηνών, θα υπηρετήσουν 90 ημέρες επιπλέον (διάστημα ενάμιση μήνα). «Οι μονάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης τώρα, άρα το μέτρο της αυξημένης θητείας πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του σχεδιασμού.

516 περισσότεροι στις σχολές Ε.Δ.

Οπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός από το βήμα του «Thessaloniki Helexpo Forum» προανήγγειλε ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα προσληφθούν από τις Ενοπλες Δυνάμεις 15.000 άνδρες και γυναίκες.

Ηδη φέτος έχουν προσληφθεί (ή ολοκληρώνεται η επιλογή για) 2.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) οι οποίοι θα παραμείνουν για τρία χρόνια στον Στρατό, στο Ναυτικό και την Αεροπορία, με δυνατότητα επέκτασης του χρόνου παραμονής τους στο στράτευμα για ακόμη τρία χρόνια.

Το επόμενο έτος, για πρώτη φορά από το 2010, θα αυξηθεί και ο αριθμός των σπουδαστών που εισάγονται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 2021 έχει αποφασιστεί να προσληφθούν επιπλέον 516 δόκιμοι αξιωματικοί από τις Σχολές Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων, τη ΣΜΥ, τη ΣΜΥΝ, τη ΣΜΥΑ και τη ΣΣΑΣ.

Το επόμενο έτος προγραμματίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με πρόσληψη 2.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και ακόμη 1.500 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Ως ΟΒΑ μπορούν να επιλεγούν όσοι νέοι διανύουν το τελευταίο τετράμηνο της στρατιωτικής τους θητείας ή όσοι έφεδροι δεν έχουν ξεπεράσει πέντε έτη από την ημερομηνία που απολύθηκαν από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Είναι προφανές ότι οι νέοι δόκιμοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες δεν θα ενταχθούν αμέσως στις πολεμικές μονάδες, στους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς και τα πολεμικά πλοία, αφού θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος για την εκπαίδευση και ενσωμάτωσή τους από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ – Αρης 1‑0: Λυτρωτής Ζίνι και τρίτη συνεχόμενη νίκη

Αθλητικά Νέα Χτες
Στο -3 από την κορυφή παρέμεινε η Ένωση

Πανσερραϊκός – Παναθηναϊκός 0‑3: Βόλτα στις Σέρρες με… μαγεία Γεντβάι

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τους «πράσινους»

Σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια: Ανδρας «γνώριμος» των Αρχών ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του

Ελλάδα Χτες
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 45χρονο, ενώ το θύμα προχώρησε στην υποβολή μήνυσης εναντίον του

Τραγωδία στον Ισθμό Κορίνθου: Νεκρός ανασύρθηκε 50χρονος στο Καλαμάκι

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα από τη θάλασσα

Βίντεο της Τροχαίας με τον οδηγό που εντοπίζεται να τρέχει με 230χλμ. στην Αθηνών – Λαμίας και ξεκινά η καταδίωξη

Ελλάδα Χτες
Οι έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τον εντοπισμό παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση

Αχιλλέας Δελφός: Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας AI τραγουδιστής ‑ Πότε κυκλοφορεί το τραγούδι του

Ελλάδα Χτες
«Ανυπομονώ να μοιραστώ το νέο μου τραγούδι. Ελάτε μαζί μου για να το φέρουμε στην κορυφή των charts», αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί

Θρίλερ με τον θάνατο 17χρονης μαζορέτας σε κρουαζιερόπλοιο ‑ Στις έρευνες το FBI

Ελλάδα Χτες
Στον θετό αδερφό της οι υποψίες για τον ασφυκτικό θάνατό της

Από τις 30 Νοεμβρίου τα πρώτα μπλόκα των αγροτών – Ετοιμάζουν κλείσιμο αεροδρομίων και τελωνείων

Ελλάδα Χτες
Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Τζουμέρκα: Η στιγμή της διάσωσης πυροσβέστη της ΕΜΑΚ που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού

Ελλάδα Χτες
Σε βίντεο ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή που ο διασώστης επιχειρούσε να διασχίσει τον Ραφτανίτη ποταμό

Μητέρα «βρίσκει» τον νεκρό γιο της έκθεμα σε μουσείο του Λας Βέγκας

Κόσμος Χτες
Ο μυστηριώδης θάνατος του νεαρού πήρε μία ανατριχιαστική τροπή με τους ισχυρισμούς της μητέρας του

Αργίες 2026: Οι δυο που χάνουμε ‑ Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα Χτες
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά