E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νέο γενικό lockdown ξεκλειδώνει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Σε απόγνωση εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Δημοσίευση 5/11/2020 | 08:20

Το νέο γενικό lockdown ξεκλειδώνει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας με την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και λίγο πριν η χώρα μπει για δεύτερη φορά σε νέα καραντίνα.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών που ακόμα μετρούν τις πληγές που έχει ανοίξει στην οικονομία το πρώτο κύμα του κορoνοϊού, βλέπουν τώρα ότι με το δεύτερο ισχυρότερο κύμα της πανδημίας και το νέο γενικό lockdown όλα ανατρέπονται στην οικονομία.

Όλα δείχνουν ότι το κοντέρ της ύφεσης θα γράψει φέτος πάνω από 10% ενώ το έλλειμμα θα εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ αφού με την νέα καραντίνα η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των οικονομικών μέτρων στήριξης για να κρατηθούν όρθιοι οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν ξανά σε καθεστώς αναστολής εργασίας και οι επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θα κατεβάσουν ρολά. Με τους νέους υπολογισμούς που κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για το τελευταίο δίμηνο του έτους εκτιμάται ότι συνολικά θα φθάσουν ή ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ μαζί με το πακέτο των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο μετά το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη.

«Τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη άρα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πρόσθετα μέτρα, θα θέλαμε όμως κάθε φορά πως βλέπουμε πως εξελίσσεται η υγειονομική κρίση» δήλωσε χθες υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Παραπολιτικά FM) για να προσθέσει ότι «κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με «κάποιους προσεγγιστικούς περιορισμούς και έδειξαν αυτοί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown είναι περίπου στο 2,5 με 3% της κάθε χώρας».

Για το αν αντέχουν τα κρατικά ταμεία ένα νέο καθολικό lockdown ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι αντέχουν γιατί «χτίζαμε ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το χειρότερο σενάριο το οποίο να διαρκεί και για αρκετό χρονικό διάστημα».

Για όσο διάστημα η οικονομία θα είναι «κλειδωμένη» το οικονομικό επιτελείο θα ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων με τα βασικότερα να προβλέπουν:

  • Επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Με το γενικό lockdown και τις επιχειρήσεις να έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν σε αναστολή εργασίας.
  • Πάγωμα στις πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων
  • Υποχρεωτικό «κούρεμα» στα ενοίκια κατά 40% για όλη τη χώρα για επιχειρήσεις, πρώτη κατοικίας εργαζομένων σε αναστολή και φοιτητικής κατοικίας.
  • Περισσότερα κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ο Kurt Cobain δολοφονήθηκε»: Απόστρατος αστυνομικός «σπάει» τη σιωπή του 32 χρόνια μετά

Κόσμος 18.02.2026
Ο απόστρατος αξιωματικός Νιλ Λόου, που συμμετείχε στην εξέταση της υπόθεσης θανάτου του τραγουδιστή των Nirvana το 1994, κάνει λόγο για «πρόχειρη αστυνομική έρευνα», παρουσιάζοντας τα στοιχεία που υποδεικνύουν ανθρωποκτονία

Θλίψη στην Εύβοια: Νεκροί δύο άνδρες 39 και 21 ετών από ηλεκτροπληξία

Ελλάδα 18.02.2026
Στο πένθος βυθίστηκε το νησί της Εύβοιας από το θάνατο δύο ανδρών που χτυπήθηκαν από ρεύμα

Ιταλία: Γυναίκα περιγράφει τη στιγμή που χιονοστιβάδα έπληξε χιονοδρομικό κέντρο

Κόσμος 18.02.2026
Σε βίντεο φαίνεται μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να κάθονται σε μια ουρά περιμένοντας το τελεφερίκ, όταν ξαφνικά τους χτύπησε η χιονοστιβάδα

Βανδάλισαν ιστορικό γλυπτό στη Ρώμη: Αγνωστοι έσπασαν τον χαυλιόδοντα του «Μικρού Ελέφαντα» ‑ Bίντεο

Κόσμος 18.02.2026
Ο αριστερός χαυλιόδοντας βρέθηκε σπασμένος και πεσμένος στη βάση του μνημείου στην καρδιά της Ρώμης, ανακοίνωσαν οι αρχές, πρόκειται για έργο του διάσημου Ιταλού γλύπτη Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι

«Ελληνοτουρκικός πόλεμος» για τον πατσά ‑ «Δεν θα μας τον πάρουν οι Έλληνες», λένε οι Τούρκοι ‑ Τι απαντά η ΑΙ

Κόσμος 18.02.2026
Στο πλαίσιο της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών στο X, δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που κατέφυγαν στην Τεχνητή Νοημοσύνης και συγκεκριμένα στο Grok προκειμένου να δουν ποιά πλευρά έχει δίκιο

Κακοκαιρία με πιθανή «γραμμή λαίλαπας» προβλέπει ο Καλλιάνος

Καιρός 18.02.2026
Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Η πτώση πωλήσεων φέρνει απολύσεις ‑Ποια ιστορική εταιρεία περνά δύσκολα

Οικονομία 18.02.2026
Δύσκολες στιγμές για την εταιρεία

Κύπελλο μπάσκετ: Φοβερό κάρφωμα από τον Σμιθ στο Ηρακλής ‑ Μύκονος, βίντεο

Αθλητικά Νέα 18.02.2026
Ο Αμερικανός φόργουορντ απογειώθηκε και κάρφωσε στο καλάθι της Μυκόνου στον προημιτελικό του Final-8

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση για τον θάνατο του Παναγιωτάκη

Ελλάδα 18.02.2026
Θα κληθεί εκ νέου σε απολογία από την ανακρίτρια Αμαλιάδας

Στέφανος Τσιτσιπάς: Απέκλεισε τον Μεντβέντεφ και προκρίθηκε στους «8» στο Κατάρ!

Αθλητικά Νέα 18.02.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικράτησε με 2-0 σετ (6-3, 6-4) του Ντανίλ Μεντβέντεφ και εξασφάλισε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Qatar Open, διακόπτοντας παράλληλα το νικηφόρο σερί του Ρώσου στις πρόσφατες, μεταξύ τους, αναμετρήσεις.

Κηρύχθηκαν μνημείο οι 12 φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Ελλάδα 18.02.2026
Οι 12 φωτογραφίες από τις εκτελέσεις αγωνιστών από τους Γερμανούς στην Καισαριανή την περίοδο της Κατοχής, κηρύχθηκαν μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα