E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός στη Δανία: Θανατώνει όλο τον πληθυσμό των μινκ λόγω μετάλλαξης του κορωνοϊού

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ι

Δημοσίευση 4/11/2020 | 21:10

Συναγερμός στη Δανία: Θανατώνει όλο τον πληθυσμό των μινκ λόγω μετάλλαξης του κορωνοϊού

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εκτροφέας μινκ στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα θανατώσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ζώα, λόγω φόβων ότι μια μετάλλαξη Covid-19 που μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά εμβόλια.   

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ιό και ότι τα μινκ θεωρούνται πλέον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. «Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου», δήλωσε και πρόσθεσε πως ο στρατός, η αστυνομία και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φάρμες με τη σφαγή η οποία θα εξαλείψει όλο τον πληθυσμό της Δανίας.   

Το Reuters ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας της Δανίας είπε ότι περίπου οι μισοί από τους 783 μολυσμένους ανθρώπους στη βόρεια Δανία, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, βρέθηκαν να έχουν μολύνσεις που προέρχονται από τις φάρμες. H είδηση για τη σφαγή των μινκ λόγω μετάλλαξης του Covid κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και λίγες ώρες ενώ το Reuters μεταδίδει πως οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η πρωθυπουργός.   

Τα ευρήματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βασίστηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές από το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute, τη δανική αρχή που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες. Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ζήτησε  πλήρεις επιστημονικές έρευνες για το «περίπλοκο ζήτημα» ανθρώπων μολύνουν τα μινκ τα οποία μετά μολύνουν πίσω τους ανθρώπους.   

Η Δανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας μινκ στον κόσμο και έχει 15 έως 17 εκατομμύρια ζώα σε περίπου 1.100 αγροκτήματα. Σύμφωνα με αναφορές, τα τελευταία στοιχεία των αρχών αναφέρουν ότι κρούσματα Covid-19 έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 200 φάρμες.   

Οι αντιδράσεις για την απόφαση να σφαγιαστούν όλα τα μινκ   

«Είναι σοκ. Θα σκοτώσουν όλα τα μινκ στη Δανία. Μιλούν για τον κίνδυνο μετάλλαξης του Covid-19 και πως μπορεί να μεταδίδεται στον άνθρωπο και ενδεχομένως να επηρεάσει ένα μελλοντικό εμβόλιο», ανέφερε εκπρόσωπος εταιρίας διαχείρισης γούνας από την Φινλανδία. Εκτιμάται πως η εμπορική αξία του πληθυσμού μινκ στη Δανία κυμαίνεται φέτος μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 400 εκατομμυρίων ευρώ.   

«Αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να τερματίσουμε πλήρως την εκτροφή και να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τους κτηνοτρόφους», δήλωσε η Birgitte Damm, σύμβουλος πολιτικής και κτηνίατρος της ΜΚΟ Animal Protection Denmark.   

Μιλώντας από το Άμστερνταμ, η Δρ Joanna Swabe, διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της Humane Society International / Europe, δήλωσε: «Παρόλο που δεν είναι απαγόρευση της εκτροφής γούνας, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της ταλαιπωρίας για εκατομμύρια ζώα που περιορίζονται σε μικρά κλουβιά γούνας στις φάρμες γούνας μόνο για τους σκοπούς μιας ασήμαντης μόδας που κανείς δεν χρειάζεται. Συγχαίρουμε την πρωθυπουργό της Δανίας για την απόφασή της να κάνει ένα τόσο απαραίτητο και επιστημονικό βήμα για την προστασία των Δανών πολιτών από τον θανατηφόρο κορωνοϊό». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός – Μονακό 105‑82: Πρόκριση με περίπατο στο Final Four για 5η σερί χρονιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό Φενέρμπαχτσε ή Ζαλγκίρις

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον 54χρονο που εκτέλεσε τον φίλο του γιου του: «Τον είχε στοιχειώσει ο θάνατος του παιδιού του»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 54χρονος αναζητούσε διαρκώς απαντήσεις για την πορεία της υπόθεσης που αφορούσε τον θάνατο του παιδιού του

Τρομακτικό βίντεο στην Ουάσινγκτον: Μεθυσμένη οδηγός κυνηγάει παιδί που κάνει μοτοποδήλατο σε πεζοδρόμιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά η 56χρονη φαίνεται να προσπαθεί να χτυπήσει το ανήλικο αγόρι με το αυτοκίνητό της και στη συνέχεια να κορνάρει επανειλημμένα

Χαβιέρ Μιλέι: Από την κορυφή στον γκρεμό – Πώς τα σκάνδαλα κατέστρεψαν τη δημοτικότητά του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι αντιμετωπίζει κατάρρευση δημοτικότητας λόγω σκανδάλων διαφθοράς και επιδείνωσης της οικονομίας. Η εγκρίτησή του έπεσε στο 30%, ενώ η ανεργία αυξάνεται

Η Φλώρινα επανασυνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μετά από τρία χρόνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την επαναλειτουργία της γραμμής στη Φλώρινα, θα εκτελούνται καθημερινά δύο ζεύγη δρομολογίων

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάνναβη, σύμφωνα με τους γιατρούς

E-Daily 3.Left Χτες
Η αμερικανική κυβέρνηση χαλάρωσε πρόσφατα τους κανονισμούς για τη φαρμακευτική κάνναβη. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν τα πράγματα όσον αφορά την ασφάλεια και τα οφέλη της ουσίας

Metallica στο ΟΑΚΑ: Έκτακτη ανακοίνωση για νέα διαθέσιμα εισιτήρια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Απελευθερώθηκε από την παραγωγή της περιοδείας ένας επιπλέον, περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων, ο οποίος είχε αρχικά δεσμευτεί για τεχνικούς λόγους

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αθήνα μέσα στο 2026 – Τον Ιούλιο η επίσκεψη μαζί με Πιτ Χέγκσεθ και Μάρκο Ρούμπιο

Ελλάδα Χτες
Δεν αποκλείεται ο αμερικανός πρόεδρος να ταξιδέψει στην Αθήνα τον Ιούλιο, μαζί με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Γαλλία: Προσφέρει γεύματα αξίας 1 ευρώ σε όλους τους φοιτητές ‑ Ο λόγος

Κόσμος Χτες
Ο υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Φιλίπ Μπατίστ, υποσχέθηκε 120 εκατ. ευρώ το 2027 για το πρόγραμμα

Ηλεκτρικά πατίνια: «Θα απαγορευτεί η χρήση τους από ανηλίκους στον δρόμο» είπε ο Χρυσοχοΐδης

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ο ανήλικος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυκλοφορεί με πατίνι στον δρόμο» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης