E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός στη Δανία: Θανατώνει όλο τον πληθυσμό των μινκ λόγω μετάλλαξης του κορωνοϊού

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ι

Δημοσίευση 4/11/2020 | 21:10

Συναγερμός στη Δανία: Θανατώνει όλο τον πληθυσμό των μινκ λόγω μετάλλαξης του κορωνοϊού

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εκτροφέας μινκ στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα θανατώσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ζώα, λόγω φόβων ότι μια μετάλλαξη Covid-19 που μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά εμβόλια.   

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ιό και ότι τα μινκ θεωρούνται πλέον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. «Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου», δήλωσε και πρόσθεσε πως ο στρατός, η αστυνομία και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φάρμες με τη σφαγή η οποία θα εξαλείψει όλο τον πληθυσμό της Δανίας.   

Το Reuters ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας της Δανίας είπε ότι περίπου οι μισοί από τους 783 μολυσμένους ανθρώπους στη βόρεια Δανία, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, βρέθηκαν να έχουν μολύνσεις που προέρχονται από τις φάρμες. H είδηση για τη σφαγή των μινκ λόγω μετάλλαξης του Covid κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και λίγες ώρες ενώ το Reuters μεταδίδει πως οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η πρωθυπουργός.   

Τα ευρήματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βασίστηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές από το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute, τη δανική αρχή που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες. Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ζήτησε  πλήρεις επιστημονικές έρευνες για το «περίπλοκο ζήτημα» ανθρώπων μολύνουν τα μινκ τα οποία μετά μολύνουν πίσω τους ανθρώπους.   

Η Δανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας μινκ στον κόσμο και έχει 15 έως 17 εκατομμύρια ζώα σε περίπου 1.100 αγροκτήματα. Σύμφωνα με αναφορές, τα τελευταία στοιχεία των αρχών αναφέρουν ότι κρούσματα Covid-19 έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 200 φάρμες.   

Οι αντιδράσεις για την απόφαση να σφαγιαστούν όλα τα μινκ   

«Είναι σοκ. Θα σκοτώσουν όλα τα μινκ στη Δανία. Μιλούν για τον κίνδυνο μετάλλαξης του Covid-19 και πως μπορεί να μεταδίδεται στον άνθρωπο και ενδεχομένως να επηρεάσει ένα μελλοντικό εμβόλιο», ανέφερε εκπρόσωπος εταιρίας διαχείρισης γούνας από την Φινλανδία. Εκτιμάται πως η εμπορική αξία του πληθυσμού μινκ στη Δανία κυμαίνεται φέτος μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 400 εκατομμυρίων ευρώ.   

«Αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να τερματίσουμε πλήρως την εκτροφή και να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τους κτηνοτρόφους», δήλωσε η Birgitte Damm, σύμβουλος πολιτικής και κτηνίατρος της ΜΚΟ Animal Protection Denmark.   

Μιλώντας από το Άμστερνταμ, η Δρ Joanna Swabe, διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της Humane Society International / Europe, δήλωσε: «Παρόλο που δεν είναι απαγόρευση της εκτροφής γούνας, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της ταλαιπωρίας για εκατομμύρια ζώα που περιορίζονται σε μικρά κλουβιά γούνας στις φάρμες γούνας μόνο για τους σκοπούς μιας ασήμαντης μόδας που κανείς δεν χρειάζεται. Συγχαίρουμε την πρωθυπουργό της Δανίας για την απόφασή της να κάνει ένα τόσο απαραίτητο και επιστημονικό βήμα για την προστασία των Δανών πολιτών από τον θανατηφόρο κορωνοϊό». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο

Περιστέρι: Συμπλοκή 10 ανηλίκων ‑ Δύο 15χρονοι τραυματίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επεισόδιο μεταξύ νεαρών ατόμων σημειώθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, με δύο ανηλίκους να τραυματίζονται ελαφρά και την αστυνομία να αναζητά τους εμπλεκόμενους.

Μακελειό στο Σικάγο: Γυμνός κρατούμενος άρπαξε όπλο και σκότωσε ομογενή αστυνομικό σε νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το κρυμμένο όπλο κάτω από την κουβέρτα και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του γυμνού δράστη μετά την απόδραση

Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στη Ζώνη Αποκλεισμού, ενώ αναπτύσσουν γενετικά μοναδικά χαρακτηριστικά

Ηλεκτρικά πατίνια: «Κούρσες» θανάτου στις λεωφόρους ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τα όρια ταχύτητας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους δρόμους με αναβάτες που αγνοούν επιδεικτικά τον ΚΟΚ – Τα ηλικιακά όρια και οι υποχρεώσεις των χρηστών

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η μητέρα του παρεμβαίνει στην προπόνηση και ο πατέρας του την απομακρύνει, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Πρόκειται για μια προπόνηση από την Μαδρίτη που αγωνιζόταν τις τελευταίες εβδομάδες και αποκλείστηκε την Παρασκευή από τον Κάσπερ Ρουντ

Σχέδιο του Ιράν για δελφίνια ‑ καμικάζι: «Οπλισμένα» με νάρκες για επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τη Wall Stret Journal, οι σκληροπυρηνικοί της Τεχεράνης τάσσονται υπέρ της χρήσης των δελφινιών - καμικάζι αυτοκτονίας για να «σπάσουν» τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό

Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στο Εφετείο με βαριοπούλες και σφυριά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό συνεργών τους

«Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας»

Κόσμος Χτες
Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου για την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από Τραμπ

Τραμπ για Ιράν: Έχουμε ήδη κερδίσει, θέλω μεγαλύτερη νίκη

Κόσμος Χτες
Οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν σαν πέτρα