E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός στη Δανία: Θανατώνει όλο τον πληθυσμό των μινκ λόγω μετάλλαξης του κορωνοϊού

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ι

Δημοσίευση 4/11/2020 | 21:10

Συναγερμός στη Δανία: Θανατώνει όλο τον πληθυσμό των μινκ λόγω μετάλλαξης του κορωνοϊού

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εκτροφέας μινκ στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα θανατώσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ζώα, λόγω φόβων ότι μια μετάλλαξη Covid-19 που μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά εμβόλια.   

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ιό και ότι τα μινκ θεωρούνται πλέον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. «Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου», δήλωσε και πρόσθεσε πως ο στρατός, η αστυνομία και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φάρμες με τη σφαγή η οποία θα εξαλείψει όλο τον πληθυσμό της Δανίας.   

Το Reuters ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας της Δανίας είπε ότι περίπου οι μισοί από τους 783 μολυσμένους ανθρώπους στη βόρεια Δανία, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, βρέθηκαν να έχουν μολύνσεις που προέρχονται από τις φάρμες. H είδηση για τη σφαγή των μινκ λόγω μετάλλαξης του Covid κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και λίγες ώρες ενώ το Reuters μεταδίδει πως οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η πρωθυπουργός.   

Τα ευρήματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βασίστηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές από το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute, τη δανική αρχή που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες. Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ζήτησε  πλήρεις επιστημονικές έρευνες για το «περίπλοκο ζήτημα» ανθρώπων μολύνουν τα μινκ τα οποία μετά μολύνουν πίσω τους ανθρώπους.   

Η Δανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας μινκ στον κόσμο και έχει 15 έως 17 εκατομμύρια ζώα σε περίπου 1.100 αγροκτήματα. Σύμφωνα με αναφορές, τα τελευταία στοιχεία των αρχών αναφέρουν ότι κρούσματα Covid-19 έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 200 φάρμες.   

Οι αντιδράσεις για την απόφαση να σφαγιαστούν όλα τα μινκ   

«Είναι σοκ. Θα σκοτώσουν όλα τα μινκ στη Δανία. Μιλούν για τον κίνδυνο μετάλλαξης του Covid-19 και πως μπορεί να μεταδίδεται στον άνθρωπο και ενδεχομένως να επηρεάσει ένα μελλοντικό εμβόλιο», ανέφερε εκπρόσωπος εταιρίας διαχείρισης γούνας από την Φινλανδία. Εκτιμάται πως η εμπορική αξία του πληθυσμού μινκ στη Δανία κυμαίνεται φέτος μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 400 εκατομμυρίων ευρώ.   

«Αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να τερματίσουμε πλήρως την εκτροφή και να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τους κτηνοτρόφους», δήλωσε η Birgitte Damm, σύμβουλος πολιτικής και κτηνίατρος της ΜΚΟ Animal Protection Denmark.   

Μιλώντας από το Άμστερνταμ, η Δρ Joanna Swabe, διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της Humane Society International / Europe, δήλωσε: «Παρόλο που δεν είναι απαγόρευση της εκτροφής γούνας, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της ταλαιπωρίας για εκατομμύρια ζώα που περιορίζονται σε μικρά κλουβιά γούνας στις φάρμες γούνας μόνο για τους σκοπούς μιας ασήμαντης μόδας που κανείς δεν χρειάζεται. Συγχαίρουμε την πρωθυπουργό της Δανίας για την απόφασή της να κάνει ένα τόσο απαραίτητο και επιστημονικό βήμα για την προστασία των Δανών πολιτών από τον θανατηφόρο κορωνοϊό». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στον Πύργο: Επιτέθηκε στη σύζυγό του με μαχαίρι και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Ελλάδα 13.01.2026
Για 45 λεπτά ο σύζυγός της κρατούσε μαχαίρι και απειλούσε να βαλει τελος στη ζωή του

Απόπειρα δολοφονίας γυναίκας δικαστή μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον πρώην σύζυγό της

Κόσμος 13.01.2026
Της έσωσε τη ζωή ένας κρατούμενος που αφόπλισε τον δράστη πριν πυροβολήσει ξανά εναντίον της

Μόσχα: «Οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν είναι απαράδεκτες»

Κόσμος 13.01.2026
Μια νέα επίθεση στην Τεχεράνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες» εκτιμά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

Βίντεο δείχνει την 16χρονη Λόρα που αγνοείται στην περιοχή του Ζωγράφου

Ελλάδα 13.01.2026
Εξαφανισμένη για πέμπτη ημέρα η 16χρονη - Βρέθηκε η τσάντα της στην περιοχή του Ζωγράφου

Τραμπ στους Ιρανούς: «Έρχεται βοήθεια – Οι δολοφόνοι και οι βασανιστές σας θα το πληρώσουν ακριβά»

Κόσμος 13.01.2026
Συνεδριάζει αργότερα σήμερα η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, πληροφορίες για ανάλογη σύσκεψη και στο Ισραήλ

Ισπανία: Εικόνες ντροπής σε αγώνα ακαδημιών, ξύλο μεταξύ των παικτών και εισβολή στο γήπεδο από τις μητέρες τους

Κόσμος 13.01.2026
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε αγώνα της 4ης κατηγορίας νέων (!) στην Γρανάδα, με συμπλοκή των ποδοσφαιριστών, στην οποία ενεπλάκησαν και οι μητέρες τους

Πέθανε η κόρη της Γεωργίας Βασιλειάδου, Φωτεινή

Ελλάδα 13.01.2026
Η τραγωδία που την σημάδεψε

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα 13.01.2026
Συνολικά 25 εκπρόσωποι από τα μπλόκα και τις οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης του διαλόγου θα λάβουν μέρος

Δύο ελληνόκτητα τάνκερ δέχθηκαν επίθεση με drones στη Μαύρη Θάλασσα

Ελλάδα 13.01.2026
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για την επίθεση

Στο 2,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο: Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων

Οικονομία 13.01.2026
Με ρυθμό 3,6% κινήθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων

Ο τιμοκατάλογος της φρίκης: Πώς ανθρώπινα μέλη πωλούνται νόμιμα για χιλιάδες ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Κόσμος 13.01.2026
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται η αποκόμιση κέρδους από την παροχή σορών χωρίς άδεια