E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός στη Δανία: Θανατώνει όλο τον πληθυσμό των μινκ λόγω μετάλλαξης του κορωνοϊού

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ι

Δημοσίευση 4/11/2020 | 21:10

Συναγερμός στη Δανία: Θανατώνει όλο τον πληθυσμό των μινκ λόγω μετάλλαξης του κορωνοϊού

Η Δανία, ο μεγαλύτερος εκτροφέας μινκ στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα θανατώσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ζώα, λόγω φόβων ότι μια μετάλλαξη Covid-19 που μεταδίδεται από το ζώο στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά εμβόλια.   

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι 12 άτομα έχουν ήδη μολυνθεί με τον μεταλλαγμένο ιό και ότι τα μινκ θεωρούνται πλέον κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. «Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου», δήλωσε και πρόσθεσε πως ο στρατός, η αστυνομία και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φάρμες με τη σφαγή η οποία θα εξαλείψει όλο τον πληθυσμό της Δανίας.   

Το Reuters ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας της Δανίας είπε ότι περίπου οι μισοί από τους 783 μολυσμένους ανθρώπους στη βόρεια Δανία, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων, βρέθηκαν να έχουν μολύνσεις που προέρχονται από τις φάρμες. H είδηση για τη σφαγή των μινκ λόγω μετάλλαξης του Covid κάνει τον γύρο του κόσμου εδώ και λίγες ώρες ενώ το Reuters μεταδίδει πως οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η πρωθυπουργός.   

Τα ευρήματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων βασίστηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές από το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute, τη δανική αρχή που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες. Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ζήτησε  πλήρεις επιστημονικές έρευνες για το «περίπλοκο ζήτημα» ανθρώπων μολύνουν τα μινκ τα οποία μετά μολύνουν πίσω τους ανθρώπους.   

Η Δανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας μινκ στον κόσμο και έχει 15 έως 17 εκατομμύρια ζώα σε περίπου 1.100 αγροκτήματα. Σύμφωνα με αναφορές, τα τελευταία στοιχεία των αρχών αναφέρουν ότι κρούσματα Covid-19 έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 200 φάρμες.   

Οι αντιδράσεις για την απόφαση να σφαγιαστούν όλα τα μινκ   

«Είναι σοκ. Θα σκοτώσουν όλα τα μινκ στη Δανία. Μιλούν για τον κίνδυνο μετάλλαξης του Covid-19 και πως μπορεί να μεταδίδεται στον άνθρωπο και ενδεχομένως να επηρεάσει ένα μελλοντικό εμβόλιο», ανέφερε εκπρόσωπος εταιρίας διαχείρισης γούνας από την Φινλανδία. Εκτιμάται πως η εμπορική αξία του πληθυσμού μινκ στη Δανία κυμαίνεται φέτος μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 400 εκατομμυρίων ευρώ.   

«Αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνουμε είναι να τερματίσουμε πλήρως την εκτροφή και να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τους κτηνοτρόφους», δήλωσε η Birgitte Damm, σύμβουλος πολιτικής και κτηνίατρος της ΜΚΟ Animal Protection Denmark.   

Μιλώντας από το Άμστερνταμ, η Δρ Joanna Swabe, διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της Humane Society International / Europe, δήλωσε: «Παρόλο που δεν είναι απαγόρευση της εκτροφής γούνας, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της ταλαιπωρίας για εκατομμύρια ζώα που περιορίζονται σε μικρά κλουβιά γούνας στις φάρμες γούνας μόνο για τους σκοπούς μιας ασήμαντης μόδας που κανείς δεν χρειάζεται. Συγχαίρουμε την πρωθυπουργό της Δανίας για την απόφασή της να κάνει ένα τόσο απαραίτητο και επιστημονικό βήμα για την προστασία των Δανών πολιτών από τον θανατηφόρο κορωνοϊό». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόλος: Ο άντρας τη χτύπησε με σφυρί και η γυναίκα παραβίασε τα μέτρα ‑ Στο αυτόφωρο πρώην ζευγάρι

Ελλάδα 15.09.2025
Οι πρώην σύζυγοι συνελήφθησαν, με τη γυναίκα ωστόσο να μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται

Αγρια επίθεση σε οδηγό τρόλεϊ στον Πειραιά ‑ Αγνωστοι τον ξυλοκόπησαν μέρα‑μεσημέρι

Ελλάδα 15.09.2025
Ο οδηγός είχε σταματήσει το τρόλεϊ επειδή ένα ΙΧ αυτοκίνητο του έκλεινε το δρόμο

Ρόδος: Η κατάθεση‑ξέσπασμα της μητέρας της influencer με τη ροζ κοκαΐνη

Ελλάδα 15.09.2025
Η πρώτη που έδωσε εξηγήσεις στις αρχές ήταν η μητέρα της

Γερμανία – Τουρκία 88‑83: Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 2η φορά στην ιστορία της

Αθλητικά Νέα Χτες
Νέα μεγάλη κούπα για τα «πάντσερ»

Λεβαδειακός – ΑΕΚ 0‑1: Έκανε το 3×3 με χρυσή αλλαγή τον Κοϊτά

Αθλητικά Νέα Χτες
Νέα νίκη για την Ένωση

Eurobasket 2025: Δάκρυσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην απονομή του χάλκινου μεταλλίου

Ελλάδα Χτες
Μεγάλες στιγμές για την Εθνική Ελλάδας -

Ελλάδα – Φινλανδία 92‑89: Χάλκινο για την Ελλάδα με ιστορική υπογραφή Αντετοκούνμπο στο Eurobasket

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη επέστρεψε στο βάθρο μετά από 16 χρόνια

Η δoλoφovία του Τσάρλι Κερκ εγείρει φόβους για αρχή ενός πιο σκοτεινού κεφαλαίου βίας στις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Τα social media και η ευρεία διαθεσιμότητα όπλων καθιστούν αυτήν την εποχή πιο επικίνδυνη και η βία ενδέχεται να αυξηθεί

Σάλος στις ΗΠΑ από τη δήλωση παρουσιαστή του Fox News για «θαvατηφόρα ένεση στους αστέγους»

Κόσμος Χτες
Πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων απαίτησαν την αποπομπή του παρουσιαστή