E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θύελλα αντιδράσεων για την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Κεραμέως: «Ο τραμπουκισμός και ο φασισμός δεν θα μείνουν ατιμώρητοι» - Χρυσοχοΐδης: «Οι δράστες θα επικηρυχθούν!»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/10/2020 | 08:47

Θύελλα αντιδράσεων για την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Μια σοκαριστική φωτογραφία από την εισβολή που έγινε στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου προκαλώτας θύελλα αντιδράσεων από την πολιτική ηγεσία, αλλά και απλούς πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην εμπρηστική ανακοίνωσή που συνοδεύει την φωτογραφία, οι δράστες της εισβολής στο ΟΠΑ γράφουν, μεταξύ άλλων, ότι επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη επειδή «οραματίζεται εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων».

Η επίμαχη ανακοίνωση

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Πέμπτης (29/10) στο γραφείο του Δημήτρη Μπουραντώνη και στη φωτογραφία οι δράστες εμφανίζουν τον πρύτανη περικυκλωμένο από αναρχικούς που του περνούν στο λαιμό μια ταμπέλα που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις»

Ειρωνεύονται μάλιστα τον κ. Μπουραντώνη λέγοντας το εξής απίστευτο: «ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».

Φρίκη προκαλεί το γεγονός ότι όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι καταληψίες, επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη, γιατί «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ»(!) καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων»...

«Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ' εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων» έγραψαν , ακόμη στην ανακοίνωσή τους οι αναρχικοί.

Αντιδράσεις από Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη

Μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα βίας εντός ακαδημαϊκού χώρου έστειλε η υπουργός Παιδείας. «Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά», το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως, με το οποίο καταδικάζει την επίθεση και την αποτρόπαια κίνηση να κρεμάσουν ταμπέλα στο λαιμό του.

«Η εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια. Η κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα πανεπιστήμιά μας», τόνισε η κ. Κεραμεώς μετά την επαίσχυντη επίθεση σε βάρος του Δημήτρη Μπουραντώνη.

«Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», τόνισε ακόμη η υπουργός Παιδείας.

Την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη προκάλεσε η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από σελίδα του ατιεξουσιαστικού χώρου.

«Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε:

«Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες. Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν. Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει».

Το χρονικό της επίθεσης

Τρεις εβδομάδες μετά από αντίστοιχη επίθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κουκουλοφόροι εισέβαλαν γύρω στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης (29/10), στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη και προκάλεσαν σκηνές χάους. Οι Πρυτανικές Αρχές σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του».

Αφού κατέστρεψαν το γραφείο της γραμματέως του εισήλθαν με τη βία στο γραφείο του πρύτανη και άρχισαν τις καταστροφές. Επιπλα, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και έγγραφα αλλά και ιστορικά αντικείμενα δεν γλίτωσαν από την επίθεση των 15 κουκουλοφόρων που τα έκαναν «γης μαδιάμ».

Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και σωματικά στον Πρύτανη, αρπάζοντας τον από τον λαιμό, ενώ εκτόξευσαν ύβρεις. Φεύγοντας έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους, υπέρ των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων.

«Πρόκειται για μια από τις πιο βίαιες επιθέσεις των τελευταίων ετών σε ελληνικό Ίδρυμα και οι ζημιές που έχουν προκληθεί υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ» ανακοίνωσε το ΟΠΑ λέγοντας ότι «τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του». Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη

Ελλάδα 01.07.2025
Θλίψη από τον χαμό της

Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη λόγω του καύσωνα: 46άρια στην Ισπανία, ένας νεκρός στην Ιταλία

Κόσμος 01.07.2025
Σε ύψιστη επιφυλακή οι αρχές σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία για τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη

Ο Τραμπ εγκαινιάζει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»

Κόσμος 01.07.2025
Θα κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, θα κρατούνται έως 5.000 μετανάστες

Απεργία: «Κατεβάζουν ρολά» από σήμερα συνεργεία Ι.Χ λόγω του ψηφιακού πελατολογίου

Ελλάδα 01.07.2025
Αντιδρούν συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και ενοικιάσεις οχημάτων στο νέο υποχρεωτικό σύστημα της ΑΑΔΕ

Ποια Τεχνητή Νοημοσύνη; Ο Ζούκερμπεργκ ρίχνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην κούρσα της υπερνοημοσύνης

Κόσμος 01.07.2025
Bloomberg: Η κούρσα για την υπερνοημοσύνη μόλις ξεκίνησε και ο Ζούκερμπεργκ δείχνει αποφασισμένος να βάλει τη Meta στην κορυφή της πιο κρίσιμης τεχνολογίας των επόμενων δεκαετιών

Στα «μανταλάκια» 28.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου – Στη φόρα ΑΦΜ, διευθύνσεις και ποσά

Ελλάδα 01.07.2025
Ονόματα, διευθύνσεις και εκατομμύρια σε χρέη «κρέμασε» η ΑΑΔΕ

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα

Ελλάδα Χτες
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic

Κόσμος Χτες
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα

Ελλάδα Χτες
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!

Ελλάδα Χτες
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν

Τρόμος στην Τρούμπα: Έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί – Ποιος είναι ο δράστης με τις 26 συλλήψεις;

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη παρά τη σθεναρή αντίστασή του