E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΣΥ: Πάνω από 920 οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό

Η πανδημία δοκιμάζει το σύστημα υγείας

Δημοσίευση 27/10/2020 | 08:19

ΕΣΥ: Πάνω από 920 οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό

Η επιδημία κορωνοϊού συνεχίζει να κινείται δυναμικά σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Την ίδια ώρα, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία και τα δεδομένα που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα συνολικά αλλά και επί μέρους, ώστε να δρομολογούν με βάση αυτά τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες γιατί αναμένεται να αποτυπώσουν την επίδραση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί οριζόντια, αλλά και στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές για την αναχαίτιση της επιδημίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ειδικοί και για το ποια θα είναι η επίπτωση της δυνατής ώσης της επιδημίας στο σύστημα υγείας.

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων -715 νέα περιστατικά κορωνοϊού- είναι ο χαμηλότερος των προηγούμενων πέντε ημερών, ωστόσο αυτό μπορεί να αποδοθεί και στον μειωμένο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα τεστ του τελευταίου 24ωρου ήταν περίπου 12.000 ενώ το αμέσως προηγούμενο είχαν διενεργηθεί 16.000 έλεγχοι. Γενικώς την περασμένη εβδομάδα διενεργούνταν κατά μέσο όρο περί τα 24.000 τεστ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε όπως πάντα η Αττική με 260 κρούσματα και τρεις περιοχές της περιφέρειας, η Θεσσαλονίκη (84 κρούσματα), τα Ιωάννινα (52 κρούσματα) και οι Σέρρες (31 κρούσματα).

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων στις δομές του ΕΣΥ για τον κορωνοϊό. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονταν σε όλη τη χώρα σε 922 - αριθμός ρεκόρ στο διάστημα της επιδημίας. Από αυτούς, οι 677 νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές Covid-19 και οι 245 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε και στις ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονταν 119 ασθενείς - ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε όλη την περίοδο της επιδημίας στη χώρα μας. Το 60% των ασθενών νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ της Αττικής. Πορεία κατάρριψης του προηγούμενου ρεκόρ των 101 διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού ακολουθείται τα τελευταία 24ωρα στην επιδημία. Χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 95 μέχρι και το μεσημέρι που συντάσσεται η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, και μάλιστα οι διασωληνωμένοι είχαν αυξηθεί μέσα σε ένα 24ωρο κατά 11, από 84 έφτασαν τους 95. Μέσα σε λίγες ώρες όμως αυξήθηκαν περαιτέρω, έτσι το βράδυ της Δευτέρας οι διασωληνωμένοι είχαν φτάσει τους 99.

Μετά τον προχθεσινό αριθμό ρεκόρ των 118 ημερήσιων εισαγωγέων λόγω λοίμωξης Covid-19, χθες οι εισαγωγές υποχώρησαν - έγιναν 89. Το 31% των ασθενών εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής και οι υπόλοιπες στα νοσοκομεία της περιφέρειας, κυρίως στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Ενδεικτικά, 21 ασθενείς εισήχθησαν στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο γενικό νοσοκομείο Καστοριάς και άλλοι τόσοι στα νοσοκομεία Ιωαννίνων, Χατζηκώστα και πανεπιστημιακό.

Με δεδομένο ότι οι νοσηλείες καταγράφουν μια σταθερή, ανοδική τάση διαφαίνεται πλέον η πίεση που θα εντείνεται στο σύστημα υγείας. Οι εισαγωγές νέων ασθενών, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, οδηγούν σε ένα μικρό ποσοστό και σε διασωληνώσεις και σε θανάτους. Οποιαδήποτε «έκρηξη» σε κρούσματα μεταφράζεται αυτομάτως, αργά ή γρήγορα, σε αύξηση νοσηλειών και διασωληνώσεων. Γι αυτό οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμο αυτό το διάστημα, γιατί ουσιαστικά δίνουν μια μεγάλη μάχη να περιορίσουν τα κρούσματα και συνεπώς και τις σοβαρές νοσηλείες.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνουν το σχέδιο για την ενίσχυση των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά την προχθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά ανέρχονται σε 974. Οι ΜΕΘ – covid πανελλαδικά ανέρχονται σε 288, από τις οποίες οι 140 στην Αττική. Επιπλέον, αναπτύσσονται άλλες 268 ΜΕΘ, καθώς και 62 ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) με στόχο η παράδοσή τους να ολοκληρωθεί τέλος του έτους.

Η επιδημία κορωνοϊού συνεχίζει να κινείται δυναμικά σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Την ίδια ώρα, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία και τα δεδομένα που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα συνολικά αλλά και επί μέρους, ώστε να δρομολογούν με βάση αυτά τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες γιατί αναμένεται να αποτυπώσουν την επίδραση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί οριζόντια, αλλά και στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές για την αναχαίτιση της επιδημίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ειδικοί και για το ποια θα είναι η επίπτωση της δυνατής ώσης της επιδημίας στο σύστημα υγείας.

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων -715 νέα περιστατικά κορωνοϊού- είναι ο χαμηλότερος των προηγούμενων πέντε ημερών, ωστόσο αυτό μπορεί να αποδοθεί και στον μειωμένο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα τεστ του τελευταίου 24ωρου ήταν περίπου 12.000 ενώ το αμέσως προηγούμενο είχαν διενεργηθεί 16.000 έλεγχοι. Γενικώς την περασμένη εβδομάδα διενεργούνταν κατά μέσο όρο περί τα 24.000 τεστ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε όπως πάντα η Αττική με 260 κρούσματα και τρεις περιοχές της περιφέρειας, η Θεσσαλονίκη (84 κρούσματα), τα Ιωάννινα (52 κρούσματα) και οι Σέρρες (31 κρούσματα).

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων στις δομές του ΕΣΥ για τον κορωνοϊό. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονταν σε όλη τη χώρα σε 922 - αριθμός ρεκόρ στο διάστημα της επιδημίας. Από αυτούς, οι 677 νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές Covid-19 και οι 245 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε και στις ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονταν 119 ασθενείς - ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε όλη την περίοδο της επιδημίας στη χώρα μας. Το 60% των ασθενών νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ της Αττικής. Πορεία κατάρριψης του προηγούμενου ρεκόρ των 101 διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού ακολουθείται τα τελευταία 24ωρα στην επιδημία. Χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 95 μέχρι και το μεσημέρι που συντάσσεται η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, και μάλιστα οι διασωληνωμένοι είχαν αυξηθεί μέσα σε ένα 24ωρο κατά 11, από 84 έφτασαν τους 95. Μέσα σε λίγες ώρες όμως αυξήθηκαν περαιτέρω, έτσι το βράδυ της Δευτέρας οι διασωληνωμένοι είχαν φτάσει τους 99.

Μετά τον προχθεσινό αριθμό ρεκόρ των 118 ημερήσιων εισαγωγέων λόγω λοίμωξης Covid-19, χθες οι εισαγωγές υποχώρησαν - έγιναν 89. Το 31% των ασθενών εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής και οι υπόλοιπες στα νοσοκομεία της περιφέρειας, κυρίως στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Ενδεικτικά, 21 ασθενείς εισήχθησαν στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο γενικό νοσοκομείο Καστοριάς και άλλοι τόσοι στα νοσοκομεία Ιωαννίνων, Χατζηκώστα και πανεπιστημιακό.

Με δεδομένο ότι οι νοσηλείες καταγράφουν μια σταθερή, ανοδική τάση διαφαίνεται πλέον η πίεση που θα εντείνεται στο σύστημα υγείας. Οι εισαγωγές νέων ασθενών, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, οδηγούν σε ένα μικρό ποσοστό και σε διασωληνώσεις και σε θανάτους. Οποιαδήποτε «έκρηξη» σε κρούσματα μεταφράζεται αυτομάτως, αργά ή γρήγορα, σε αύξηση νοσηλειών και διασωληνώσεων. Γι αυτό οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμο αυτό το διάστημα, γιατί ουσιαστικά δίνουν μια μεγάλη μάχη να περιορίσουν τα κρούσματα και συνεπώς και τις σοβαρές νοσηλείες.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνουν το σχέδιο για την ενίσχυση των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά την προχθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά ανέρχονται σε 974. Οι ΜΕΘ – covid πανελλαδικά ανέρχονται σε 288, από τις οποίες οι 140 στην Αττική. Επιπλέον, αναπτύσσονται άλλες 268 ΜΕΘ, καθώς και 62 ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) με στόχο η παράδοσή τους να ολοκληρωθεί τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Ελλάδα 06.01.2026
Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Κόσμος 06.01.2026
Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Κόσμος 06.01.2026
Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

Καρυστιανού για νέο κόμμα: Οι διεργασίες, αν θα είναι η ίδια πρόεδρος και η αιχμιρή κριτική στον Τσίπρα

Πολιτική 06.01.2026
Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μίλησε για τα χαρακτηριστικά του νέου σχηματισμού και απάντησε στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τα τρακτέρ ‑ Στο τραπέζι επικαιροποιημένος αστυνομικός σχεδιασμός

Ελλάδα 06.01.2026
Το πρωί της Τετάρτης θα παρουσιαστεί το θετικό πακέτο παρεμβάσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους

Σέρρες: Από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής του ήταν νεκρός ο πυροσβέστης – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Ελλάδα Χτες
Η κηδεία του 45χρονου πυροσβέστη θα γίνει αύριο το μεσημέρι - Έκκληση της οικογένειας μέσω δικηγόρου να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και οι εικασίες για τα αίτια θανάτου

Διπλώματα οδήγησης: Τέλος εποχής στη χρήση τους – Οι αλλαγές

Ελλάδα Χτες
Μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει η αντικατάστασή τους

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έτοιμος να «πάρει τα όπλα» μετά τις απειλές Τραμπ

Κόσμος Χτες
O Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον κολομβιανό πρόεδρο «άρρωστο άνθρωπο», κατηγορώντας τον ότι «φτιάχνει κοκαΐνη και την πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Μαδούρο: «Είμαι αθώος» – Στις 17 Μαρτίου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη

Ελλάδα Χτες
Αθώοι δήλωσαν ο Νικολάς Μαδούρο και η Σίλια Φλόρες. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και θα παρουσιαστούν ξανά στο δικαστήριο στις 17 Μαρτίου. Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Την Πέμπτη η κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη στη Ριτσώνα

Ελλάδα Χτες
Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του με δωρεά σε οργανισμούς

Η Μαρία Σάκκαρη έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά του United Cup

Αθλητικά Νέα Χτες
Επόμενη σειρά αγώνων με την Ελβετία την Τετάρτη για μια θέση στα ημιτελικά