E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστρέφει το τραμ στο Σύνταγμα μετά από δύο χρόνια

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια μέχρι το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/10/2020 | 10:28

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια μέχρι το Σύνταγμα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα μέχρι την Τετάρτη και αποτελούν το τελικό βήμα επαναφοράς του μέσου στο κέντρο της πόλης.

Αυτό γίνεται εφικτό καθώς ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε από εχθές το βράδυ τις εργασίες απομάκρυνσης επικάλυψης των γραμμών στο κομμάτι που του είχε προσωρινά διατεθεί, δηλαδή στις γραμμές του τραμ επί της Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλίσσης Αμαλίας) προκειμένου να επισπευσθούν οι δοκιμαστικές διαδρομές. Οι εργασίες δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην κυκλοφορία αφού αφορούν στο περιορισμένο κομμάτι των γραμμών του τραμ.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, αναφέρεται πως "Ο Δήμος Αθηναίων καλωσορίζει τις δοκιμαστικές διαδρομές για την επαναλειτουργία του τραμ με στόχο να φτάσει το συντομότερο δυνατό και πάλι στο Σύνταγμα.
Ο Δήμος Αθηναίων που στηρίζει με κάθε τρόπο την ενίσχυση της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ώστε το τραμ να μπει και πάλι σε κυκλοφορία σε όλο του το δίκτυο".

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια μέχρι το Σύνταγμα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα μέχρι την Τετάρτη και αποτελούν το τελικό βήμα επαναφοράς του μέσου στο κέντρο της πόλης. Θα πρέπει προηγουμένως και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Δήμου Αθηναίων, να γίνει έλεγχος της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή της εναέριας γραμμής ρεύματος για να διαπιστωθεί ότι όλα λειτουργούν ασφαλώς.

Από τις μέχρι σήμερα εντατικές δοκιμές δρομολογίων συνεχίζονται οι θετικές ενδείξεις, με τους αισθητήρες δεν εχει διαπιστωθεί από την κίνηση αυτή κάποια παραμόρφωση της πλάκας του υπόγειου αγωγού.

Εν αναμονή των δοκιμαστικών δρομολογίων μέχρι το Σύνταγμα, όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει γρήγορα, ίσως και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου σε σταδιακή αποκατάσταση του δρομολογίου μέχρι το Σύνταγμα, δύο και πλέον χρόνια μετά την διακοπή λειτουργίας του τμήματος Νέος Κόσμος-Σύνταγμα.

Αυτό θα σημάνει και την λήξη μίας περιόδου όπου το Τραμ για δεύτερη φορά στην ιστορία του (στην Αθήνα) αμφισβητήθηκε όχι μόνο ως ένα χρήσιμο μέσο για το κέντρο της πόλης, αλλά γενικότερα ως ένα μέσο σταθερής τροχιάς που συμπληρωματικά μαζί με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο προς το Μετρό μπορεί να αποτελέσει ράχη των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Τι γίνεται με Φάληρο και Πειραιά

Παράλληλα όπως φαίνεται βαίνουμε σε ευτυχές τέλος και για το έτερο θέμα του Τραμ στο άκρο προς Πειραιά. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανολογείται για το τέλος Νοεμβρίου η παράδοση της μετατοπισμένη γραμμής στο Φάληρο από την Περιφέρεια Αττικής στη ΣΤΑΣΥ.

Εφόσον λυθεί και το θέμα του κτιρίου στην Ομηρίδου Σκυλίτση από το Δήμο Πειραιά (με την μερική του κατεδάφιση), ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης προς Πειραιά μέχρι το τέλος του έτους.

Η επέκταση του μέσου μέχρι τον Πειραιά θα επεκτείνει το δίκτυο κατά 5,4χλμ, μέχρι το κέντρο και το λιμάνι της πόλης, με μία μονή κυκλική γραμμή που θα συνδέεται με τους μελλοντικούς σταθμούς Μετρό "Πειραιάς" και "Δημοτικό Θέατρο", μεταμορφώνοντας τις μετακινήσεις προς το μεγάλο λιμάνι της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ στην Ουκρανία

Κόσμος 22.11.2025
Τα δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Ελλάδα 22.11.2025
Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Ελλάδα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Οικονομία Χτες
Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Παναθηναϊκός AKTOR: Ξανά στο χειρουργείο ο Λεσόρ, ταξιδεύει για Πορτογαλία

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε την ανακοίνωση της ομάδας

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Ελλάδα Χτες
Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

Τραμπ για Ουκρανία: Διορία έως την επόμενη Πέμπτη για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου 28 σημείων

Κόσμος Χτες
Εκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε στη Μόσχα ο Πούτιν

Αυστρία: Απαγορεύεται η ισλαμική μαντίλα στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά

Κόσμος Χτες
Πρόστιμα στους γονείς μαθητριών που θα παραβιάσουν το μέτρο