E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Αντιδράσεις για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Δημοσίευση 23/10/2020 | 19:23

Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα για το δικαίωμα στην άμβλωση, σε αυτή τη συντηρητική, καθολική χώρα η οποία ήδη έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στην Ευρώπη για τις αμβλώσεις.   

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας προχώρησε στην ακύρωση άρθρου που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου. Το δικαστήριο αυστηροποίησε περαιτέρω την ήδη αυστηρή νομοθεσία για την άμβλωση.   

«Το χειρότερο σενάριο έγινε τελικά πραγματικότητα. Είναι μια καταστροφική απόφαση που θα καταστρέψει τις ζωές πολλών γυναικών και πολλών οικογενειών», δήλωσε η δικηγόρος Kamila Ferenc, σχολιάζοντας την απόφαση και ήδη σφοδρές είναι οι αντιδράσεις τόσο από διεθνείς φορείς όσο και από τοπικές ΜΚΟ και οργανώσεις γυναικών.   

Η κα Ferenc, η οποία συνεργάζεται με μια ΜΚΟ που βοηθά τις γυναίκες στην άμβλωση, πρόσθεσε: «Θα αναγκάσει ιδιαίτερα τους φτωχούς να γεννήσουν παιδιά παρά την θέλησή τους. Είτε επειδή δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν, είτε επειδή δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φροντίδα τους».   

Οι βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήθελαν να καταργηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε περίπτωση σοβαρού ή ανεπανόρθωτου προβλήματος στο έμβρυο ή αν πάσχει από κάποια ανίατη ασθένεια, ένας από τους πολύ λίγους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η άμβλωση στην Πολωνία.   

Εφόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τον νόμο αυτό αντισυνταγματικό, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα αυτή της ΕΕ. Το 2019 αυτή η αιτία αναφέρθηκε για το 97% των 1.100 αμβλώσεων που έγιναν σε νοσοκομεία της Πολωνίας.   

Η άμβλωση στη συντηρητική χώρα είναι επίσης νόμιμη αν απειλείται η ζωή ή η υγεία της μητέρας ή εφόσον η κύηση προέκυψε έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία. Οι περισσότεροι από 100 βουλευτές του PiS που προσέφυγαν κατά της συνταγματικότητας του νόμου ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την ευγονική.   

Η τρέχουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις, η οποία συχνά αναφέρεται ως «συμβιβασμός για τις αμβλώσεις», υιοθετήθηκε το 1993. Έκτοτε ούτε οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση ούτε οι αντίπαλοί του έχουν καταφέρει να υπάρξει κάποια αλλαγή.   

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι το IBRiS, περίπου το 50% των Πολωνών στηρίζουν την τρέχουσα νομοθεσία. Σχεδόν το 30% θα ήθελαν να απελευθερωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ το 15% να περιοριστεί κι άλλο. Ωστόσο άλλες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το 50% των Πολωνών θα υποστήριζαν την απελευθέρωση των αμβλώσεων ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.   

Πολλές γυναίκες και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν διαδηλώσει κατά προηγούμενων νομικών αποπειρών να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία, όμως η πανδημία του κορωνοϊού δυσκολεύει τις κινητοποιήσεις. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μεταρρυθμίστηκε από την κυβέρνηση του PiS, δέχεται συχνά επικρίσεις ότι έχει στις τάξεις του μεγάλο αριθμό δικαστών πιστών στο κυβερνών κόμμα.   

Στο παρελθόν ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του περιορισμού των αμβλώσεων. Η μη κυβερνητική οργάνωση Akcja Demokracja (Δημοκρατική Δράση) ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 210.000 υπογραφές κατά της αυστηροποίησης της νομοθεσίας.   

Εξάλλου, αν και επισήμως το 2019 στην Πολωνία έγιναν 1.100 αμβλώσεις, ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των αμβλώσεων που έγιναν μυστικά ή σε κλινικές στο εξωτερικό ενδέχεται να πλησιάζει τις 200.000 τον χρόνο. Στις αρχές του έτους η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε προειδοποιήσει την Πολωνία κατά της επιβολής νέων περιορισμών στις αμβλώσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣτΕ: Το υπoυργείο Παιδείας παρέλειψε να εισάγει εναλλακτικό μάθημα για τα Θρησκευτικά στα λύκεια

Ελλάδα 21.01.2026
Έπρεπε να έχει εισαχθεί το μάθημα της Ηθικής μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2022-2023

Ρέμα Πικροδάφνης: Εκκενώθηκαν 3 σπίτια ‑ Έχουν επιστρατευθεί και φουσκωτά

Ελλάδα 21.01.2026
Τα σπίτια εκκενώθηκαν γιατί τις επόμενες ώρες αναμένεται να φουσκώσει το ρέμα όπως σε κάθε κακοκαιρία

Το Ευρωκοινοβούλιο «παγώνει» τη συμφωνία Ε.Ε. ‑ Mercosur

Ελλάδα 21.01.2026
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψήφισε σήμερα για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας, αλλά για την παραπομπή της στο Δικαστήριο της ΕΕ

Ιαπωνία: Τέθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο

Κόσμος 21.01.2026
Η Ιαπωνία επιθυμεί η πυρηνική ενέργεια να καλύπτει το 20% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό έως το 2040

Τέλος εποχής για τη Θεσσαλονίκη: Έφυγε ο Θόδωρος Παπαδόπουλος του Berlin

Ελλάδα 21.01.2026
Μία από τις τελευταίες αυθεντικές μορφές της νυχτερινής Θεσσαλονίκης έφυγε από τη ζωή

Τεράστια κύματα «σηκώνουν» ιστιοπλοϊκό στο λιμάνι της Γαύδου, δείτε βίντεο

Καιρός 21.01.2026
Βάρκα σταμάτησε μόλις ένα μέτρο από την πόρτα ενός από τα σπιτάκια που μένουν οι μετανάστες

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς η προεδρία τον έχει κάνει πλουσιότερο κατά 1,4 δισ. δολάρια

Κόσμος 21.01.2026
Τα κέρδη του Τραμπ από την επιστροφή του στην προεδρία των ΗΠΑ ισοδυναμούν με 16.822 φορές το μέσο εισόδημα ενός αμερικανικού νοικοκυριού, όπως αναφέρουν οι New York Times

Κακοκαιρία: Αναστέλλονται οι διανομές από eFood, Wolt και Box

Ελλάδα 21.01.2026
Όσοι το επιθυμούν μπορούν πάντα να προσέλθουν στα καταστήματα για να παραγγείλουν ή να παραλάβουν με takeaway, αναφέρει η πλατφόρμα

Αρκούδα κάνει βόλτες σε δρόμους της Αναρράχης στην Κοζάνη,

Ελλάδα 21.01.2026
Η αρκούδα δεν φαίνεται να είναι επιθετική και απλά παρατηρούσε τι συμβαίνει γύρω της. Λίγο αργότερα βγήκε εκτός δρόμου και συνέχισε την πορεία της

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πότε εντείνονται τα φαινόμενα

Καιρός 21.01.2026
Τι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία

Το 112 «αναστάτωσε» τη Βουλή: Η στιγμή που χτυπούν τα κινητά στην Ολομέλεια και η ατάκα για το μήνυμα

Πολιτική 21.01.2026
Αρχισαν να ηχούν ομαδικά τα κινητά των βουλευτών που βρίσκονταν στην αίθουσα

Σέρρες: Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που σκότωσε τον 17χρονο

Ελλάδα 21.01.2026
Ο 16χρονος κρατείται στις φυλακές Κασσαβέτειας - Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συγκρατούμενούς του