E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Αντιδράσεις για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Δημοσίευση 23/10/2020 | 19:23

Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα για το δικαίωμα στην άμβλωση, σε αυτή τη συντηρητική, καθολική χώρα η οποία ήδη έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στην Ευρώπη για τις αμβλώσεις.   

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας προχώρησε στην ακύρωση άρθρου που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου. Το δικαστήριο αυστηροποίησε περαιτέρω την ήδη αυστηρή νομοθεσία για την άμβλωση.   

«Το χειρότερο σενάριο έγινε τελικά πραγματικότητα. Είναι μια καταστροφική απόφαση που θα καταστρέψει τις ζωές πολλών γυναικών και πολλών οικογενειών», δήλωσε η δικηγόρος Kamila Ferenc, σχολιάζοντας την απόφαση και ήδη σφοδρές είναι οι αντιδράσεις τόσο από διεθνείς φορείς όσο και από τοπικές ΜΚΟ και οργανώσεις γυναικών.   

Η κα Ferenc, η οποία συνεργάζεται με μια ΜΚΟ που βοηθά τις γυναίκες στην άμβλωση, πρόσθεσε: «Θα αναγκάσει ιδιαίτερα τους φτωχούς να γεννήσουν παιδιά παρά την θέλησή τους. Είτε επειδή δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν, είτε επειδή δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φροντίδα τους».   

Οι βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήθελαν να καταργηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε περίπτωση σοβαρού ή ανεπανόρθωτου προβλήματος στο έμβρυο ή αν πάσχει από κάποια ανίατη ασθένεια, ένας από τους πολύ λίγους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η άμβλωση στην Πολωνία.   

Εφόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τον νόμο αυτό αντισυνταγματικό, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα αυτή της ΕΕ. Το 2019 αυτή η αιτία αναφέρθηκε για το 97% των 1.100 αμβλώσεων που έγιναν σε νοσοκομεία της Πολωνίας.   

Η άμβλωση στη συντηρητική χώρα είναι επίσης νόμιμη αν απειλείται η ζωή ή η υγεία της μητέρας ή εφόσον η κύηση προέκυψε έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία. Οι περισσότεροι από 100 βουλευτές του PiS που προσέφυγαν κατά της συνταγματικότητας του νόμου ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την ευγονική.   

Η τρέχουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις, η οποία συχνά αναφέρεται ως «συμβιβασμός για τις αμβλώσεις», υιοθετήθηκε το 1993. Έκτοτε ούτε οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση ούτε οι αντίπαλοί του έχουν καταφέρει να υπάρξει κάποια αλλαγή.   

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι το IBRiS, περίπου το 50% των Πολωνών στηρίζουν την τρέχουσα νομοθεσία. Σχεδόν το 30% θα ήθελαν να απελευθερωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ το 15% να περιοριστεί κι άλλο. Ωστόσο άλλες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το 50% των Πολωνών θα υποστήριζαν την απελευθέρωση των αμβλώσεων ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.   

Πολλές γυναίκες και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν διαδηλώσει κατά προηγούμενων νομικών αποπειρών να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία, όμως η πανδημία του κορωνοϊού δυσκολεύει τις κινητοποιήσεις. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μεταρρυθμίστηκε από την κυβέρνηση του PiS, δέχεται συχνά επικρίσεις ότι έχει στις τάξεις του μεγάλο αριθμό δικαστών πιστών στο κυβερνών κόμμα.   

Στο παρελθόν ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του περιορισμού των αμβλώσεων. Η μη κυβερνητική οργάνωση Akcja Demokracja (Δημοκρατική Δράση) ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 210.000 υπογραφές κατά της αυστηροποίησης της νομοθεσίας.   

Εξάλλου, αν και επισήμως το 2019 στην Πολωνία έγιναν 1.100 αμβλώσεις, ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των αμβλώσεων που έγιναν μυστικά ή σε κλινικές στο εξωτερικό ενδέχεται να πλησιάζει τις 200.000 τον χρόνο. Στις αρχές του έτους η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε προειδοποιήσει την Πολωνία κατά της επιβολής νέων περιορισμών στις αμβλώσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Μισεί τους χριστιανούς, είχε γράψει αντιχριστιανικό μανιφέστο» ‑ Νέες αποκαλύψεις Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για ένα άτομο ""προφανώς πολύ διαταραγμένο"".

Ανασύρθηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο στην Ικαρία

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν επτά πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικες που έδειξαν πλαστές ταυτότητες για να αγοράσουν αλκοόλ

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Συνελήφθησαν και οι μητέρες τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο ΙΧ με δίκυκλο στο Δερβένι – Νεκρός ο μοτοσικλετιστής

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Ο 36χρονος οδηγός του δίκυκλου υπέκυψε στα τραύματά του

ΟΦΗ: Νύφη σταμάτησε με κόρνα το γαμήλιο γλέντι για να πανηγυρίσει τo Κύπελλο ‑ BINTEO

E-Daily 3.Left 26.04.2026
Η νύφη ξεσήκωσε τους καλεσμένους και τον γαμπρό

Τρομακτικό ατύχημα στο MotoGP – Κόπηκε στα δύο η μηχανή του Μάρκεθ

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Στην πίστα της Χερέθ ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μαρκ Μάρκεθ, έπεσε από τη μηχανή και σύρθηκε για αρκετά μέτρα

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν την προτομή του Λυγγερίδη, του αστυνομικού που δολοφονήθηκε στου Ρέντη

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
«Χθες το βράδυ κάποια αρρωστημένα μυαλά προχώρησαν σε αυτή την εμετική πράξη. Εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί»

Τραγωδία στο Παρθένι Αρκαδίας: Νεκρός άνδρας, τον καταπλάκωσε τρακτέρ

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Λόφος Φιλοπάππου: Συναγερμός μετά από επεισόδιο μεταξύ δύο ανδρών ‑ Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας

Ελλάδα 26.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι κοντά στην είσοδο του Λόφου

Επίθεση με βαριοπούλα και μπογιές στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνων

Ελλάδα 26.04.2026
Οι δράστες προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στην κεντρική είσοδο του κτιρίου

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Παράταση για 300.000 vouchers ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Η προθεσμία παρατείνεται για όλους τους ΑΦΜ έως τη Δευτέρα 27 Απριλίου και ώρα 23:59