E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Αντιδράσεις για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Δημοσίευση 23/10/2020 | 19:23

Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα για το δικαίωμα στην άμβλωση, σε αυτή τη συντηρητική, καθολική χώρα η οποία ήδη έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στην Ευρώπη για τις αμβλώσεις.   

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας προχώρησε στην ακύρωση άρθρου που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου. Το δικαστήριο αυστηροποίησε περαιτέρω την ήδη αυστηρή νομοθεσία για την άμβλωση.   

«Το χειρότερο σενάριο έγινε τελικά πραγματικότητα. Είναι μια καταστροφική απόφαση που θα καταστρέψει τις ζωές πολλών γυναικών και πολλών οικογενειών», δήλωσε η δικηγόρος Kamila Ferenc, σχολιάζοντας την απόφαση και ήδη σφοδρές είναι οι αντιδράσεις τόσο από διεθνείς φορείς όσο και από τοπικές ΜΚΟ και οργανώσεις γυναικών.   

Η κα Ferenc, η οποία συνεργάζεται με μια ΜΚΟ που βοηθά τις γυναίκες στην άμβλωση, πρόσθεσε: «Θα αναγκάσει ιδιαίτερα τους φτωχούς να γεννήσουν παιδιά παρά την θέλησή τους. Είτε επειδή δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν, είτε επειδή δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φροντίδα τους».   

Οι βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήθελαν να καταργηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε περίπτωση σοβαρού ή ανεπανόρθωτου προβλήματος στο έμβρυο ή αν πάσχει από κάποια ανίατη ασθένεια, ένας από τους πολύ λίγους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η άμβλωση στην Πολωνία.   

Εφόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τον νόμο αυτό αντισυνταγματικό, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα αυτή της ΕΕ. Το 2019 αυτή η αιτία αναφέρθηκε για το 97% των 1.100 αμβλώσεων που έγιναν σε νοσοκομεία της Πολωνίας.   

Η άμβλωση στη συντηρητική χώρα είναι επίσης νόμιμη αν απειλείται η ζωή ή η υγεία της μητέρας ή εφόσον η κύηση προέκυψε έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία. Οι περισσότεροι από 100 βουλευτές του PiS που προσέφυγαν κατά της συνταγματικότητας του νόμου ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την ευγονική.   

Η τρέχουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις, η οποία συχνά αναφέρεται ως «συμβιβασμός για τις αμβλώσεις», υιοθετήθηκε το 1993. Έκτοτε ούτε οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση ούτε οι αντίπαλοί του έχουν καταφέρει να υπάρξει κάποια αλλαγή.   

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι το IBRiS, περίπου το 50% των Πολωνών στηρίζουν την τρέχουσα νομοθεσία. Σχεδόν το 30% θα ήθελαν να απελευθερωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ το 15% να περιοριστεί κι άλλο. Ωστόσο άλλες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το 50% των Πολωνών θα υποστήριζαν την απελευθέρωση των αμβλώσεων ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.   

Πολλές γυναίκες και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν διαδηλώσει κατά προηγούμενων νομικών αποπειρών να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία, όμως η πανδημία του κορωνοϊού δυσκολεύει τις κινητοποιήσεις. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μεταρρυθμίστηκε από την κυβέρνηση του PiS, δέχεται συχνά επικρίσεις ότι έχει στις τάξεις του μεγάλο αριθμό δικαστών πιστών στο κυβερνών κόμμα.   

Στο παρελθόν ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του περιορισμού των αμβλώσεων. Η μη κυβερνητική οργάνωση Akcja Demokracja (Δημοκρατική Δράση) ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 210.000 υπογραφές κατά της αυστηροποίησης της νομοθεσίας.   

Εξάλλου, αν και επισήμως το 2019 στην Πολωνία έγιναν 1.100 αμβλώσεις, ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των αμβλώσεων που έγιναν μυστικά ή σε κλινικές στο εξωτερικό ενδέχεται να πλησιάζει τις 200.000 τον χρόνο. Στις αρχές του έτους η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε προειδοποιήσει την Πολωνία κατά της επιβολής νέων περιορισμών στις αμβλώσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Είχε το παρατσούκλι το «Στόμα του Νότου»

Μυτιλήνη: Έξι χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που πυροβόλησε αδέσποτο γατάκι

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Σε βάρος του εκτός από την καταδικαστική απόφαση έχει επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ

Παράξενη υπόθεση στην Ισπανία: 71χρονη ηθοποιός αποκτά παιδί με το σπέρμα του νεκρού γιου της

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ισπανίδα ηθοποιός εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του αποβιώσαντος γιου της και με τη βοήθεια του κατεψυγμένου σπέρματός του, μέσω παρένθετης μητέρας, απέκτησε την κόρη... του υιού της.

Τουρκία – Πυρά της αντιπολίτευσης σε Ερντογάν για την «Γαλάζια Πατρίδα»: «Η Ελλάδα εργάζεται όλο το 24ωρο»

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για διπλωματική αποτυχία

Διακόπηκαν για μία ώρα τα δρομολόγια του Προαστιακού στη γραμμή του Κιάτου λόγω φωτιάς στη Νέα Ζωή

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Δρομολογήθηκαν λεωφορεία της Hellenic Train προκειμένου να αναλάβουν τη μεταφορά των επιβατών στον τελικό προορισμό τους

Πρώτο ύποπτο κρούσμα χανταϊού εκτός του MV Hondius: Εντοπίστηκε σε Γάλλο που ήταν στην ίδια πτήση με επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Είναι το πρώτο άτομο που προσβλήθηκε από την ασθένεια και δεν επέβαινε στο πλοίο

H Ryanair φεύγει από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Εκφράζει έντονη διαφωνία στην αύξηση των τελών αεροδρομίου

Τραγωδία στην Αίγινα με νεκρό μωρό 1,5 έτους

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Οι Αρχές να διερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας

«Λευκά να βάλετε, όχι μαύρα»: Αύριο, Πέμπτη η κηδεία του 21χρονου Νικήτα που δολοφονήθηκε στο Ηράκλειο

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
«Όχι μαύρα για τον άγγελό μας» - Στο πένθος όλο το χωριό Χώνος Μυλοποτάμου

Νεκρός βρέθηκε δικαστής που επέβαλε βαρύτερη ποινή κάθειρξης στην πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας

Κόσμος 06.05.2026
Η 53χρονη Κιμ Κέον Χε είναι η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ