E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Αντιδράσεις για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Δημοσίευση 23/10/2020 | 19:23

Πολωνία: Αποφασίστηκε η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα για το δικαίωμα στην άμβλωση, σε αυτή τη συντηρητική, καθολική χώρα η οποία ήδη έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στην Ευρώπη για τις αμβλώσεις.   

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας προχώρησε στην ακύρωση άρθρου που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου. Το δικαστήριο αυστηροποίησε περαιτέρω την ήδη αυστηρή νομοθεσία για την άμβλωση.   

«Το χειρότερο σενάριο έγινε τελικά πραγματικότητα. Είναι μια καταστροφική απόφαση που θα καταστρέψει τις ζωές πολλών γυναικών και πολλών οικογενειών», δήλωσε η δικηγόρος Kamila Ferenc, σχολιάζοντας την απόφαση και ήδη σφοδρές είναι οι αντιδράσεις τόσο από διεθνείς φορείς όσο και από τοπικές ΜΚΟ και οργανώσεις γυναικών.   

Η κα Ferenc, η οποία συνεργάζεται με μια ΜΚΟ που βοηθά τις γυναίκες στην άμβλωση, πρόσθεσε: «Θα αναγκάσει ιδιαίτερα τους φτωχούς να γεννήσουν παιδιά παρά την θέλησή τους. Είτε επειδή δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν, είτε επειδή δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φροντίδα τους».   

Οι βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήθελαν να καταργηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε περίπτωση σοβαρού ή ανεπανόρθωτου προβλήματος στο έμβρυο ή αν πάσχει από κάποια ανίατη ασθένεια, ένας από τους πολύ λίγους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η άμβλωση στην Πολωνία.   

Εφόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τον νόμο αυτό αντισυνταγματικό, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα αυτή της ΕΕ. Το 2019 αυτή η αιτία αναφέρθηκε για το 97% των 1.100 αμβλώσεων που έγιναν σε νοσοκομεία της Πολωνίας.   

Η άμβλωση στη συντηρητική χώρα είναι επίσης νόμιμη αν απειλείται η ζωή ή η υγεία της μητέρας ή εφόσον η κύηση προέκυψε έπειτα από βιασμό ή αιμομιξία. Οι περισσότεροι από 100 βουλευτές του PiS που προσέφυγαν κατά της συνταγματικότητας του νόμου ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την ευγονική.   

Η τρέχουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις, η οποία συχνά αναφέρεται ως «συμβιβασμός για τις αμβλώσεις», υιοθετήθηκε το 1993. Έκτοτε ούτε οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση ούτε οι αντίπαλοί του έχουν καταφέρει να υπάρξει κάποια αλλαγή.   

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι το IBRiS, περίπου το 50% των Πολωνών στηρίζουν την τρέχουσα νομοθεσία. Σχεδόν το 30% θα ήθελαν να απελευθερωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ το 15% να περιοριστεί κι άλλο. Ωστόσο άλλες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το 50% των Πολωνών θα υποστήριζαν την απελευθέρωση των αμβλώσεων ως τη 12η εβδομάδα της κύησης.   

Πολλές γυναίκες και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν διαδηλώσει κατά προηγούμενων νομικών αποπειρών να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία, όμως η πανδημία του κορωνοϊού δυσκολεύει τις κινητοποιήσεις. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μεταρρυθμίστηκε από την κυβέρνηση του PiS, δέχεται συχνά επικρίσεις ότι έχει στις τάξεις του μεγάλο αριθμό δικαστών πιστών στο κυβερνών κόμμα.   

Στο παρελθόν ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του περιορισμού των αμβλώσεων. Η μη κυβερνητική οργάνωση Akcja Demokracja (Δημοκρατική Δράση) ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 210.000 υπογραφές κατά της αυστηροποίησης της νομοθεσίας.   

Εξάλλου, αν και επισήμως το 2019 στην Πολωνία έγιναν 1.100 αμβλώσεις, ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι ο αριθμός των αμβλώσεων που έγιναν μυστικά ή σε κλινικές στο εξωτερικό ενδέχεται να πλησιάζει τις 200.000 τον χρόνο. Στις αρχές του έτους η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε προειδοποιήσει την Πολωνία κατά της επιβολής νέων περιορισμών στις αμβλώσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοζάνη: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αμυγδαλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση των ζώων είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους κτηνιάτρους

Λουτράκι: Σορός άνδρα εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές διερευνούν αν η σορός ανήκει στον 38χρονο Ουκρανό υπήκοο που αγνοούνταν

Τέλος μίας εποχής στη Χίο: Πέθανε η κυρία Σμαράγδα, η τελευταία μόνιμη κάτοικος του Αναβάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Χίου για τον θάνατο της Σμαράγδας Παπαστυλιανού, της τελευταίας μόνιμης κατοίκου του Αναβάτου

Χαλάνδρι: Εργαστήριο αναβολικών κρυμμένο σε φαρμακείο – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεκατέσσερις συλλήψεις από την αστυνομία και κατάσχεση 40.000 παράνομων σκευασμάτων

Voucher για βιβλία έως 150 ευρώ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση σε εκδόσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χιλιάδες πολίτες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν βιβλία μέσω επιταγής από τη ΔΥΠΑ

Καταδίκη για Τζέιμς Δαλαμάγκα, τη σύντροφο και τον πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών επέβαλε το δικαστήριο στον Δαλαμάγκα

Σουηδία: «Όχι» από την αρχή Δημόσιας Υγείας σε smartphone πριν από τα 13 έτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος αυτής της νέας σύστασης είναι να «μειωθεί ο κίνδυνος τα παιδιά να εκτεθούν σε επιβλαβή περιεχόμενα»

Επίδομα αδείας 2026: Νέα ποσά μετά την αύξηση κατώτατου μισθού – Πότε και πώς καταβάλλεται

Οικονομία Χτες
Ποια είναι η ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος αδείας, ο τρόπος υπολογισμού του και τι αλλάζει φέτος

Θάνατος 71χρονου επιβάτη εν πλω σε πλοίο από Κω προς Πειραιά

Ελλάδα Χτες
Τραγικό τέλος για 71χρονο επιβάτη κατά τη διάρκεια πλου από την Κω με προορισμό τον Πειραιά

Συναγερμός στο Αμερικανικό Πεντάγωνο

Κόσμος Χτες
Εκκενώνονται και αποκλείονται όροφοι του κτιρίου

16χρονη επιχείρησε να το σκάσει ξυπόλητη για να ξεφύγει από τον 30χρονο σύζυγό της στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή απειλή και ενδοοικογενειακή παράνομη βία

Λευκάδα: Βέλγος τουρίστας έπεσε από βράχο για μία selfie

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Λευκάδας