E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στις «κόκκινες» περιοχές

Αίρεται το μέτρο που προέβλεπε κλείσιμο των καταστημάτων στις περιοχές που περνούν στην κατηγορία συναγερμού 4

Δημοσίευση 23/10/2020 | 16:21

Κορωνοϊός: Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στις «κόκκινες» περιοχές

Την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν ανοιχτα τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου και στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία συναγερμού 4, «κόκκινο» έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια σύσκεψης που είχε νωρίτερα με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή 114 Δημάρχων της χώρας. Όπως επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα όσο τηρούνται τα μέτρα.

Ειδικότερα, ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε».

Όμως, μια νέα καθημερινότητα θα αντιμετωπίσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι κάτοικοι 19 περιοχών της Ελλάδας που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας όπως αυτός έχει επικαιροποιηθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο μήνυμά του στους πολίτες με ειδική στόχευση τους νέους καθώς βάσει των στοιχείων οι υπερμεταδότες του ιού αυτή την περίοδο είναι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

Τα δύο μέτρα αυτά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, ελπίζεται πως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού και τις εκατοντάδες νέες θετικές διαγνώσεις που γίνονται καθημερινά και συνεπώς και την μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Όπως δηλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί ανάμεσα στις 00:30 και τις 05:00 είπε ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και στα διαλλείματα για τους μαθητές. Επειδή, όμως, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, και κατά τη διάρκεια, δηλαδή, του διαλείμματος, οι μαθητές θα φορούν μάσκα για 7ώρες 8 ώρες συνεχόμενα οπότε τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και το ενδεχόμενο «διαλείμματος από τη μάσκα» αν κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.

Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές στις οποιες θα ισχύσουν τα νέα μέτρα:

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, όπως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά «αλλιώς μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 με 2.000 κρούσματα».

«Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς» προειδοποίησε η κυρία Παγώνη.

«Οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια τους επόμενους 3-4 μήνες, μέχρι να βγει το φάρμακο ή το εμβόλιο που δεν είναι μακριά» επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκρινε «λελογισμένα» με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, τα μέτρα που εφαρμόζονται.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν φοράμε μάσκα, αν προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τηρούμε τα μέτρα, θα πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα που πήραμε οδήγησαν σε περιορισμό των κρουσμάτων σε σχέση με τις προβλέψεις ειδικών που "έβλεπαν" ότι θα φτάσουμε τα 800 κρούσματα από τα τέλη Αυγούστου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απολογούνται σήμερα οι δύο 42χρονοι για τον εμπρησμό στη Marfin, οι φωτογραφίες που οδήγησαν στην ταυτοποίηση

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Την ίδια ώρα, ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνης οδηγείται σήμερα και η 46χρονη που κατηγορείται για συμμετοχή στον φονικό εμπρησμό

Θλίψη στον χώρο της μουσικής – Πέθανε στα 47 του ο Γιώργος Λαγογιάννης

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Ο γνωστός μουσικός νοσηλευόταν σε νοσοκομείο

Λεμεσός: Κρατείται 44χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την πεθερά του

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
H 58χρονη εξετάστηκε από ιατροδικαστή

Τρόμος σε πτήση της Ryanair: «Αν είναι να πεθάνουμε, θα πεθάνουμε μαζί» λέει η σύζυγος του Σέρβου

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Δραματικές στιγμές τρόμου έζησαν επιβάτες αεροσκάφους της Ryanair στα 20.000 πόδια, όταν ένας Σέρβος επιβάτης βρέθηκε κυριολεκτικά μισός έξω από την καμπίνα

Βρέθηκε ο προμηθευτής των ύποπτων κοτόπουλων για τα κρούσματα σαλμονέλας στη Λαμία, έρευνες για τη μονάδα εκτροφής

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
«Προσπαθούμε να βρούμε την άκρη του νήματος γιατί υπάρχει τελικός προμηθευτής, ενδιάμεσος και η μονάδα εκτροφής» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας

Πάτρα: Δίχρονο κοριτσάκι εγκλωβίστηκε μέσα σε ΙΧ, έσπασαν το τζάμι για να το βγάλουν

Ελλάδα 14.07.2026
Η άμεση κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα τον ασφαλή απεγκλωβισμό του παιδιού, το οποίο παραδόθηκε σώο και καλά στην ανακουφισμένη μητέρα του

Marfin: Τα ντοκουμέντα και οι φωτογραφίες του 2009 από την Ικαρία που οδήγησαν στους υπόπτους

Ελλάδα 14.07.2026
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εξέταση όλων των στοιχείων της υπόθεσης από το μηδέν, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να οδηγήσουν νέους υπόπτους ενώπιον της Δικαιοσύνης

Συναγερμός από την ΑΑΔΕ: Κατέσχεσε και κατέστρεψε δύο τόνους ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

Ελλάδα 14.07.2026
Τα προϊόντα ήταν άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, λόγω της πλήρους απουσίας ψύξης

«Ήταν φρικτό»: Οργή στις ΗΠΑ μετά τη νέα δολοφονία νεαρού από πράκτορα της ICE

Κόσμος 14.07.2026
Μία εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός Μεξικανού, ένας 26χρονος Κολομβιανός με νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας πέφτει νεκρός από πυρά της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας

Χάος σε ρωσική στρατιωτική άσκηση: Χειριστής πολυβόλου χάνει τον έλεγχο σε ιλιγγιώδες γύρισμα του όπλου και εκσφενδονίζεται – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πώς η απώλεια ελέγχου ενός περιστρεφόμενου όπλου εκθέτει τα κενά στην εκπαίδευση των ρωσικών κινητών ομάδων πυρός

Δώσαμε τη δυσκολότερη μάχη, αγωνιούμε και ελπίζουμε να τα καταφέρει: Συγκλονίζει ο γιατρός για τον 4χρονο που έπεσε σε πισίνα στην Καστοριά

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πώς κατάφεραν να επαναφέρουν και να σταθεροποιήσουν το παιδάκι που νοσηλεύεται σε εξειδικευμένη ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη