E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στις «κόκκινες» περιοχές

Αίρεται το μέτρο που προέβλεπε κλείσιμο των καταστημάτων στις περιοχές που περνούν στην κατηγορία συναγερμού 4

Δημοσίευση 23/10/2020 | 16:21

Κορωνοϊός: Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στις «κόκκινες» περιοχές

Την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν ανοιχτα τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου και στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία συναγερμού 4, «κόκκινο» έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια σύσκεψης που είχε νωρίτερα με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή 114 Δημάρχων της χώρας. Όπως επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα όσο τηρούνται τα μέτρα.

Ειδικότερα, ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε».

Όμως, μια νέα καθημερινότητα θα αντιμετωπίσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι κάτοικοι 19 περιοχών της Ελλάδας που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας όπως αυτός έχει επικαιροποιηθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο μήνυμά του στους πολίτες με ειδική στόχευση τους νέους καθώς βάσει των στοιχείων οι υπερμεταδότες του ιού αυτή την περίοδο είναι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

Τα δύο μέτρα αυτά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, ελπίζεται πως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού και τις εκατοντάδες νέες θετικές διαγνώσεις που γίνονται καθημερινά και συνεπώς και την μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Όπως δηλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί ανάμεσα στις 00:30 και τις 05:00 είπε ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και στα διαλλείματα για τους μαθητές. Επειδή, όμως, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, και κατά τη διάρκεια, δηλαδή, του διαλείμματος, οι μαθητές θα φορούν μάσκα για 7ώρες 8 ώρες συνεχόμενα οπότε τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και το ενδεχόμενο «διαλείμματος από τη μάσκα» αν κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.

Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές στις οποιες θα ισχύσουν τα νέα μέτρα:

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, όπως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά «αλλιώς μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 με 2.000 κρούσματα».

«Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς» προειδοποίησε η κυρία Παγώνη.

«Οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια τους επόμενους 3-4 μήνες, μέχρι να βγει το φάρμακο ή το εμβόλιο που δεν είναι μακριά» επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκρινε «λελογισμένα» με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, τα μέτρα που εφαρμόζονται.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν φοράμε μάσκα, αν προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τηρούμε τα μέτρα, θα πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα που πήραμε οδήγησαν σε περιορισμό των κρουσμάτων σε σχέση με τις προβλέψεις ειδικών που "έβλεπαν" ότι θα φτάσουμε τα 800 κρούσματα από τα τέλη Αυγούστου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Στην Κωνσταντινούπολη οι παίκτριες της εθνικής ομάδας

Αθλητικά Νέα Χτες
«Μου λείπει η οικογένειά μου», δήλωσε μία εξ αυτών

Το μεροκάματο του «τρόμου» στην Αχαΐα – Καταγγελία καθηγητή: «Οι μαθητές μου πέταγαν πέτρες»

Ελλάδα Χτες
«Μου πέταξαν πέτρα για να μου ανοίξουν το κεφάλι και η απάντηση ήταν ότι ζήτησε συγγνώμη»

Απόλυτη ανατροπή: Η ΕΕ ξανανοίγει το «παγωμένο» εμπορικό deal με τις ΗΠΑ εν μέσω πολέμου στον Κόλπο

Κόσμος Χτες
Η ΕΕ επανεκκινεί την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που ο πόλεμος στον Κόλπο και η κρίση στο Ορμούζ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπόριο

Η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα μήνυσε την OpenAI για μαζική υφαρπαγή του περιεχομένου της

Tech + Science Χτες
Η Britannica ισχυρίζεται επιπλέον ότι η OpenAI παράγει επινοημένες πληροφορίες και τις αποδίδει ψευδώς στον εκδότη

Αρτα: Επί τρεις ώρες ήταν εγκλωβισμένος ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του

Ελλάδα Χτες
Οι συνάδελφοί του παρότι γνώριζαν πού είχε θαφτεί, δεν μπορούσαν να τον απεγκλωβίσουν

«Τουρισμός καυσίμων»: Ευρωπαίοι οδηγοί σε απόγνωση διασχίζουν σύνορα χωρών για να βάλουν βενζίνη

Κόσμος Χτες
Στην Ολλανδία, η μέση τιμή της απλής βενζίνης ξεπερνά τα 2,17 ευρώ - Δείτε τα βίντεο

Στέφανος Τσιτσιπάς: Για πρώτη φορά εκτός top‑50 μετά τον Απρίλιο του 2018

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης

Τραμπ: «Πρέπει να σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα Χτες
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος».

Τουρκία: Επίθεση Τσελίκ στις χώρες της Ευρώπης που έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

Κόσμος Χτες
Την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της αλληλεγγύης της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών προς την Κύπρο, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν