E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στις «κόκκινες» περιοχές

Αίρεται το μέτρο που προέβλεπε κλείσιμο των καταστημάτων στις περιοχές που περνούν στην κατηγορία συναγερμού 4

Δημοσίευση 23/10/2020 | 16:21

Κορωνοϊός: Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στις «κόκκινες» περιοχές

Την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν ανοιχτα τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου και στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία συναγερμού 4, «κόκκινο» έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια σύσκεψης που είχε νωρίτερα με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή 114 Δημάρχων της χώρας. Όπως επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα όσο τηρούνται τα μέτρα.

Ειδικότερα, ο κ.Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε».

Όμως, μια νέα καθημερινότητα θα αντιμετωπίσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι κάτοικοι 19 περιοχών της Ελλάδας που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας όπως αυτός έχει επικαιροποιηθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο μήνυμά του στους πολίτες με ειδική στόχευση τους νέους καθώς βάσει των στοιχείων οι υπερμεταδότες του ιού αυτή την περίοδο είναι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

Τα δύο μέτρα αυτά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, ελπίζεται πως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού και τις εκατοντάδες νέες θετικές διαγνώσεις που γίνονται καθημερινά και συνεπώς και την μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Όπως δηλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί ανάμεσα στις 00:30 και τις 05:00 είπε ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και στα διαλλείματα για τους μαθητές. Επειδή, όμως, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, και κατά τη διάρκεια, δηλαδή, του διαλείμματος, οι μαθητές θα φορούν μάσκα για 7ώρες 8 ώρες συνεχόμενα οπότε τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και το ενδεχόμενο «διαλείμματος από τη μάσκα» αν κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.

Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές στις οποιες θα ισχύσουν τα νέα μέτρα:

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, όπως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά «αλλιώς μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 με 2.000 κρούσματα».

«Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς» προειδοποίησε η κυρία Παγώνη.

«Οφείλουμε να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια τους επόμενους 3-4 μήνες, μέχρι να βγει το φάρμακο ή το εμβόλιο που δεν είναι μακριά» επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκρινε «λελογισμένα» με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, τα μέτρα που εφαρμόζονται.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν φοράμε μάσκα, αν προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τηρούμε τα μέτρα, θα πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα που πήραμε οδήγησαν σε περιορισμό των κρουσμάτων σε σχέση με τις προβλέψεις ειδικών που "έβλεπαν" ότι θα φτάσουμε τα 800 κρούσματα από τα τέλη Αυγούστου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο

Οικονομία Χτες
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα

Tech + Science Χτες
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού

Ελλάδα Χτες
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς

Κόσμος Χτες
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα

Κόσμος Χτες
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone

Κόσμος Χτες
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Τραμπ: Καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο παράδοση άνευ όρων και μετά θα επιλέξουμε τον νέο ηγέτη

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εργαστούν για να «κάνουν το Ιράν μεγάλο ξανά»