E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ύστατη μάχη για να μην «κοκκινίσουν» Αττική και Θεσσαλονίκη

Πώς θα αποφύγουμε το ολικό lockdown

Δημοσίευση 23/10/2020 | 13:30

Ύστατη μάχη για να μην «κοκκινίσουν» Αττική και Θεσσαλονίκη
Pexels

Μάχη με το χρόνο και τα… κρούσματα, που καθημερινά αυξάνονται και στόχος πλέον είναι να μην παγιωθούν σε περισσότερα από 1.000 την ημέρα. Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 με 05:00 φαίνεται να είναι το τελευταίο χαρτί πριν το γενικό lockdown.

Να μη φτάσουν Αττική και Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» και να μην παγιωθούν τα ημερήσια κρούσματα σε αριθμό μεγαλύτερο των 1.000 επιδιώκει η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που λαμβάνει και θα ισχύσουν από αύριο (24.10.2020). Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας και η καθολική χρήση μάσκας – δηλαδή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – θα εφαρμοστούν σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί ή κόκκινο συναγερμό, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρκετές παραβάσεις και ως προς το ωράριο λειτουργίας και ως προς το συγχρωτισμό και τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής. Θα αξιολογείται, επίσης, σε τακτική βάση – σχεδόν καθημερινή – ο χάρτης επικινδυνότητας, καθώς από αυτόν εξαρτάται η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων σε κάθε περιφέρεια ή περιφερειακή ενότητα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα μέτρα που ισχύουν είναι προκαθορισμένα και οριζόντια για κάθε επίπεδο συναγερμού, ενώ έως αύριο Σάββατο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο χάρτη και κάποιες περιφέρειες ίσως περάσουν στο «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν μίλησε μόνο για δύσκολη κατάσταση στην πόλη και τα περίχωρά της, αλλά για ολόκληρη τη Μακεδονία κι έκανε ειδική αναφορά στις Σέρρες, όπου, όπως είπε, η έξαρση του ιού είναι εξαιρετικά επιθετική.

Επίσης, όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα, η κυβέρνηση εστιάζει στους νέους, καθώς τα στοιχεία για τα κρούσματα δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ο λόγος είναι ασφαλώς η χαλάρωση και ο συγχρωτισμός που παρατηρούνται σε πλατείες και κέντρα διασκέδασης και γι’ αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Αντίστοιχα, επισημαίνεται πως τα σχολεία και τα Μέσα Μεταφοράς δεν συνιστούν εστίες διασποράς του ιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στα μεν σχολεία δεν εντοπίζονται κρούσματα από μαθητή σε μαθητή, αλλά όλα είναι «εξωτερικά», με την έννοια ότι μεταφέρονται από εκπαιδευτικούς ή μαθητές που έχουν κολλήσει τον ιό εκτός σχολείου. Στα δε Μέσα Μεταφοράς τα δειγματοληπτικά τεστ των τελευταίων ημερών σε σταθμούς του Μετρό στην Αθήνα έδειξαν ότι το ποσοστό θετικότητας είναι εξαιρετικά μικρό και πάλι εξίσου χαμηλός ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων – οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ασυμπτωματικοί.

Σημειώνεται δε ότι για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα απέκλεισε ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, αλλά ο κόκκινος συναγερμός στον οποίο ήδη βρίσκονται Κοζάνη και Καστοριά κι ενδεχομένως σύντομα και άλλες περιοχές ισοδυναμεί με τοπικό lockdown. Τούτο εξηγεί και γιατί στην κυβέρνηση απεύχονται να «κοκκινίσουν» στο χάρτη Αττική και Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει άνθρωπο», λέει η αδελφή του μεθυσμένου οδηγού που παρέσυρε αναβάτη μηχανής και πεζό στο κέντρο της Αθήνας

Ελλάδα 16.01.2025
«Εγώ απ` ότι είδα δεν φαινόταν μεθυσμένος. 25χρονο αγόρι να πάει επίτηδες να σκοτώσει κάποιον άλλο;»

Αλιμος: Νέες αποκαλύψεις για τον καθηγητή – Η ουσία που έδωσε σε ανήλικη και οι συνομιλίες

Ελλάδα 16.01.2025
Οι αρχές έχουν εντοπίσει συνομιλίες με «έντονο ερωtικό περιεχόμενο» ανάμεσα στον καθηγητή και σε 16χρονη μαθήτρια του

Γιος γνωστής αστρολόγου ήταν εργαζόμενος σε εταιρεία που εμπλέκεται στο κύκλωμα με την 37χρονη βραβευμένη αστυνομικό

Ελλάδα 16.01.2025
Σύμφωνα με τη δικογραφία, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών

Γερμανία: 100 άτομα τη μέρα υποβάλλουν αίτηση αλλαγής φύλου

Κόσμος 16.01.2025
Νέος νόμος φέρνει τα πάνω κάτω στη χώρα

Έκλεψε τσάντα από γυναίκα αλλά έπεσε πάνω σε αθλητή ζίου ζίτσου

Κόσμος 16.01.2025
Δείτε ολόκληρο το περιστατικό σε βίντεο

Κυβερνοεπίθεση στο gov.gr από το εξωτερικό: Προβλήματα στην ταχύτητα σύνδεσης

Ελλάδα 16.01.2025
Η επίθεση DDoS είναι ένας τύπος κυβερνοεπίθεσης κατά την οποία οι δράστες προσπαθούν να καταστήσουν μία ιστοσελίδα ή δίκτυο μη διαθέσιμο στους χρήστες του

Μειώθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα το 2024

Ελλάδα 16.01.2025
Τι αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ για τις πρώτες 48 εβδομάδες του 2024

Μαχαίρωσαν εννέα φορές τρανς κορίτσι ως εκδίκηση, γιατί τους έκρυψε την ταυτότητα του φύλου της

Κόσμος 16.01.2025
Το θύμα αρνήθηκε ότι ήταν τρανς, παρόλο που είχε φιλήσει έναν από τους δράστες της επίθεσης

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός

Κόσμος 16.01.2025
«Σκότωσαν 73 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά και 25 γυναίκες», σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας

Τον Νικήτα Κακλαμάνη προτείνει για την προεδρία της βουλής η ΝΔ

Πολιτική 16.01.2025
«Η πρόταση της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για τη θέση του προέδρου της Βουλής είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

«Τέλος» το μπρόκολο και το κουνουπίδι: Σοβαρές ελλείψεις λόγω των πλημμυρών και των σαλιγκαριών

Tech + Science 16.01.2025
Πώς οι πλημμύρες της Βαλένθια επηρέασαν την ευρωπαϊκή αγορά και γιατί τα σαλιγκάρια είναι «θανάσιμος εχθρός»