E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία ένα νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό

Ενώ έκαναν έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη

Δημοσίευση 21/10/2020 | 21:33

Επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία ένα νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό

Επιστήμονες στην Ολλανδία είπαν πως αναγνώρισαν ένα δυνητικά καινούργιο όργανο στο λαιμό του ανθρώπου.   

Ερευνητές δήλωσαν πως το νεοανακαλυφθέν ζεύγος σιελογόνων αδένων είναι πιθανό να χρησιμοποιείται για την ύγρανση και λίπανση των άνω τμημάτων του λαιμού, και πως το συνάντησαν ενώ έκαναν έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη.   

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Radiotherapy and Oncology από μια ομάδα ερευνητών, ανάμεσά τους και κάποιοι από το Netherlands Cancer Institute (NCI).   

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ανθρώπινος λαιμός περιέχει «απαρατήρητους μέχρι πρότινος σιελογόνους αδένες», τους οποίους οι επιστήμονες ονόμασαν «σωληνώδεις αδένες».   

Οι ερευνητές εξέτασαν τουλάχιστον 100 ασθενείς για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και διαπίστωσαν πως όλοι τους διέθεταν αυτούς τους αδένες.  

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, οι συγκεκριμένοι αδένες ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο μελέτης νέου τύπου ακτινογραφιών για την έρευνα που αφορά στις παρενέργειες της ακτινοβολίας σε λαιμό και κεφάλι.   

Στην χρήση ραδιοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε κεφάλι και λαιμό, οι γιατροί προσπαθούν να αποφεύγουν τους βασικούς σιελογόνους αδένες, καθώς η καταστροφή τους θα μπορούσε να καταστήσει στους ασθενείς δύσκολη την κατανάλωση τροφής, την ομιλία ή την κατάποση.   

Οι καινούργιοι, ωστόσο, αδένες που ανακαλύφθηκαν συνέχιζαν να δέχονται ακτινοβολία, καθώς οι γιατροί δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους, έχοντας ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να βιώνουν ανεξήγητες παρενέργειες.   

Πρακτικά διαπιστώθηκε πως όσο περισσότερη ακτινοβολία είχαν δεχθεί οι ασθενείς στην περιοχή των άγνωστων αδένων, τόσο περισσότερες οι παρενέργειες από τη θεραπεία τους. Επομένως η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερες παρενέργειες άρα καλύτερη ποιότητα ζωής για τους καρκινοπαθείς.   

Ο Wouter Vogel, ογκολόγος του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου και ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, υπογράμμισε πως το επόμενη βήμα είναι να βρεθεί πώς μπορεί να ελευθερωθούν οι συγκεκριμένοι αδένες.     

«Εάν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν λιγότερες παρενέργειες, οι οποίες θα ωφελήσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους μετά τη θεραπεία», σημείωσε στους New York Times, εξηγώντας πως οι αδένες είχαν παραμείνει απαρατήρητοι λόγω της θέσης τους.   

«Οι άνθρωποι έχουν τρία ζευγάρια μεγάλων σιελογόνων αδένων, αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Από όσο γνωρίζουμε, οι μόνοι σιελογόνοι ή βλεννογόνοι αδένες στον ρινοφάρυγγα είναι εξαιρετικά μικροί και απλώνονται ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον βλεννογόνο. Έτσι, φανταστείτε την έκπληξή μας όταν βρήκαμε αυτούς» δήλωσε ο Ούτερ Βόγκελ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Κατατέθηκαν περισσότερες από 800.000 αιτήσεις - Η υπηρεσία θα διαθέσει συνολικά 300.000 επιταγές

Σύρος: Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στην Ερμούπολη – Αφαίρεσαν κοσμήματα μεγάλης αξίας

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Οι δράστες «χτύπησαν» με κουκούλες τα ξημερώματα της Δευτέρας

26 οι νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Κίνα ‑ Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Η Λιουγιάνγκ θεωρείται κέντρο της βιομηχανίας παραγωγής πυροτεχνημάτων της Κίνας, όπου πολλές από τις κατασκευάστριες είναι εγκατεστημένες εκεί

Γαστούνη: Έκαψαν το μαγαζί του περιπτερά που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από ομάδα Ρομά

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Αυτή τη φορά, ο πρώην περιπτεράς, αφού έκλεισε το περίπτερο, όπως είχε προαναγγείλει και είχε βάλει στα σκαριά νέο επιχειρηματικό σχέδιο

Σεισμός τώρα 4,2 στο Λασίθι

Ελλάδα 05.05.2026
Ακόμη μια σεισμική δόνηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη

Τραγωδία στον «αέρα» στη Βραζιλία: Αεροσκάφος έπεσε σε κτίριο ‑ Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες

Ελλάδα 05.05.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος πιλότος είχε αναφέρει πρόβλημα στον πύργο ελέγχου

Τραγωδία στην Καβάλα: Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Χθες βράδυ και μετά το τέλος της υπηρεσίας του Αστυνομικός βρέθηκε σε χώρο του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας νεκρός

Πανελλήνιες 2026: Τι είναι το Δελτίο Εξεταζομένου ‑ Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Ελλάδα 05.05.2026
Αναλυτικά το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων - Πότε κλείνουν τα σχολεία

Επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε διάρρηξη στο μεσιτικό γραφείο του και κλοπή €297.000 από χρηματοκιβώτιο

Ελλάδα 05.05.2026
Κατά πληροφορίες ο επιχειρηματίας εντόπισε μια τρύπα στον τοίχο της