E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο θα βοηθήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα;

Τι απαντά ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/10/2020 | 15:20

Πόσο θα βοηθήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα;
Pexels

Σε συναγερμό λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκεται η χώρα μας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να τηρούν πιστά τα μέτρα που στόχο έχουν τη μείωση της διασποράς της φονικής πανδημίας.

Στο τραπέζι φέρεται να βρίσκεται και το ενδεχόμενο λήψεις νέων περιορισμών όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Για το «κόκκινο καμπανάκι» που όπως είπε χτυπά ηχηρά σε αρκετές γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (21/10) ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Συμβουλεύουμε τον πληθυσμό να διασκεδάζει με ασφάλεια για να διατηρήσουμε το επίπεδο της ελευθερίας που έχουμε αυτή την περίοδο» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα βοηθήσουμε ως μέτρο η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα δήλωσε «το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε στοχευμένα τις εστίες διασποράς».

«Κάθε πληθυσμός και κάθε περιοχή ή κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ακόμη και στη δική μας χώρα άλλα χαρακτηριστικά έχει ο πληθυσμός στην περιφέρεια ή στην Αττική. Θα πρέπει κάθε φορά να δούμε ποιες είναι οι εστίες διασποράς ώστε να στοχεύσουμε τα μέτρα και τις παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται» ανέφερε και εξήγησε:

«Περισσότερο για τα μέτρα έχουν πειστεί τα άτομα μεγάλης ηλικίας, οι νέοι χωρίς να τους κατηγορούμε, συμπεριφέρονται διαφορετικά. Πρέπει να τους πείσουμε αλλά και να τους δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις. Η διασκέδαση με ασφάλεια θα βοηθήσει».

Εστιάζοντας στο πείραμα που γίνεται στο Λονδίνο και αφορά την εθελούσια μόλυνση από κορονοϊό ομάδας εθελοντών με στόχο να βρεθεί γρηγορότερα το εμβόλιο για τον ιό ο Δημήτρης Παρασκευής σημείωσε: «Πρόκειται για μία μελέτη προληπτικής παρέμβασης η οποία ακολουθεί όλους τους κώδικες βιοηθικής όπως κάθε μελέτη. Ο λόγος που έχουν επιλεχθεί 90 άτομα νεαρής ηλικίας και υγιή είναι ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός. Προηγούμενος τα συγκεκριμένα άτομα θα εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο το οποίο γνωρίζουμε πως έχει συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα. Το πλεονέκτημα είναι πως θα έχουμε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πως ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καθαρισμός οικοπέδων: Φρένο στην παράταση ‑ Μεγάλα πρόστιμα στους ξεχασιάρηδες

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Μόλις 300.000–350.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα, ενώ η προθεσμία της 15ης Ιουνίου παραμένει αμετάκλητη σύμφωνα με τον υπουργό Τουρνά.

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Σερβετάς

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ξαφνικός θάνατος σε ηλικία 66 ετών

Σε ποια χώρα η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπεριληφθεί στα σχολικά προγράμματα

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η κυβέρνηση διέθεσε για τον σκοπό αυτό 300 εκατομμύρια ευρώ

Ποια χρέη προς την εφορία χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης»

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η ΑΑΔΕ εντάσσει επιπλέον 6 δισ. ευρώ στα «παγωμένα» χρέη έως το τέλος του 2026, χωρίς ωστόσο αυτά να διαγράφονται.

Υπόθεση Λιανά: Τι αποκαλύφθηκε για την οικογένεια του βασικού υπόπτου που συγκλονίζει τη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο πατέρας και ο αδελφός του Ζερόμ Μπαρελά έχουν κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Τραμπ: «Ο Ερντογάν είναι πολύ καλός φίλος μου»

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
«Δεν θα γίνει κάτι με Τουρκία-Ισραήλ, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ πρόεδρος», εκτίμησε

Σκηνές χάους στο Μπέλφαστ: Φλεγόμενα οχήματα και αιματηρές ταραχές παρέλυσαν την πόλη

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Βόρεια Ιρλανδία φλέγεται, με επιθέσεις εναντίον μεταναστών, εμπρησμούς και συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, μετά από μαχαίρωμα Σουδανού υπηκόου.

Αίγιο: Το κίνητρο πίσω από τη διπλή δολοφονία

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη

Ιράν: Ανακοίνωσε ότι κλείνει τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 11.06.2026
Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στο όνομα της... διπλωματίας

«Μαϊμού γιατρός» στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Τι κατάφερε να κάνει πριν τον αντιληφθούν

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Αγνωστος Ρομά φορώντας ιατρική ενδυμασία εισέβαλε σε θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής και αφαίρεσε χρήματα, κινητά και τραπεζικές κάρτες από ασθενείς και συνοδούς.

Αίγιο: «Τους αγαπούσα πολύ, είμαι αθώος» – Τα νέα στοιχεία που «δένουν» τον 65χρονο για το διπλό φονικό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν όλα τα πιθανά κίνητρα του δράστη