E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετακίνητη η εισαγγελέας

Η δίκη διεκόπη για αύριο στις 11 το πρωί

Δημοσίευση 21/10/2020 | 12:12

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετακίνητη η εισαγγελέας

Η δίκη της Χρυσής Αυγής διεκόπη για αύριο το πρωί, στις 11:00. Νωρίτερα, διευκρινίσεις για να «μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες» έδωσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Διευκρινίσεις για να «μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες» έδωσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αφού αρχικά στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα 1184/2015, στο σκεπτικό του οποίου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός δεν τήρησε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2015 με αποτέλεσμα να του επιβληθεί προσωρινή κράτηση πήρε το λόγο η εισαγγελέας .

Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε στην αρχική της πρόταση, ότι δεν υπάρχει κώλυμα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής των κατηγορουμένων και επικαλέστηκε τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση.

«Σχετικά με τα ερωτήματα που θέσατε στη χθεσινή στη συνεδρίαση και για να μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες θέλω να εκθέσω τα παρακάτω» είπε και στη συνέχεια άρχισε να αναλύει τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση. «Τα λέω αυτά γιατί στην χθεσινή συνεδρίαση απευθυνθήκατε σε εμένα λέγοντάς μου αν πρότεινα την αναστολή παρά την υποτροπή» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στον Γιάννη Λαγό η εισαγγελέας τόνισε ότι αρχικά έγινε άρση περιοριστικών όρων, αλλά στη συνέχεια εκδόθηκε νέο βούλευμα που έκρινε ότι ο κατηγορούμενος σχετικά είχε την πεποίθηση ότι δεν παραβιάζει τους όρους, όποτε και η προσωρινή του κράτηση αντικαταστάθηκε και πάλι με περιοριστικούς όρους. «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως της έδρας όταν τα δικαστικά συμβούλια έκριναν δυο φορές διαφορετικά!» είπε.

Η εισαγγελέας έστρεψε τα βέλη της στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής αναφερόμενη στις δηλώσεις τους τα ΜΜΕ λέγοντας πως παραβιάζουν κάθε κώδικα δεοντολογίας.

Νωρίτερα, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ η πρόεδρος εκφωνούσε τα ονόματα των κατηγορουμένων ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιαρης δήλωσε την πρόθεση του να πάρει το λόγο.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κάθισε μόνος, μακριά από τους συγκατηγορουμένους του , στην τελευταία σειρά των εδωλίων.

Το άδειασμα της προέδρου στην εισαγγελέα

Η δίκη της Χρυσής Αυγής πήρε χθες αιφνίδια τροπή, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη αμφισβήτησε την αλήθεια των λεγομένων της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, όταν εκείνη αναφέρθηκε σε κατηγορουμένους που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο της, αμφισβήτησε την αρτιότητα της εισαγγελικής πρότασης καθώς διαπίστωσε ανακρίβειες σχετικά με τα ποινικά μητρώα 11 κατηγορουμένων αλλά και το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί γεγονός στο οποίο δεν αναφέρθηκε η εισαγγελική λειτουργός.

Ο πρωτόγνωρος τρόπος με τον οποίο η πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής κάλεσε την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε ρήξη μεταξύ τους η οποία αποτυπώθηκε σε ένα σύντομο ιδιότυπο διάλογο. Το ύφος της κ. Λεπενιώτη ήταν αυστηρό όταν ζητούσε διευκρινήσεις από την κ. Οικονόμου η οποία με τη σειρά της επέμεινε στην θέση της να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν της διέφυγαν οι καταδίκες - ακόμη και για την δολοφονία του Λουκμάν- που αναφέρονται στα επίμαχα ποινικά μητρώα. «Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο» εξήγησε η εισαγγελέας.

«Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κ. Λεπενιώτη για να ακούσει την εισαγγελέα να απαντά με απόλυτο τρόπο: «Μάλιστα». Το ζήτημα που τέθηκε είναι κομβικής σημασίας καθώς συνδέεται με τον εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι κάτι που θα καθορίσει την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα τους δοθεί ή όχι αναστολή.

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο η εισαγγελική αρχή κλήθηκε να αναζητήσει τα σχετικά βουλεύματα που θα δώσουν απαντήσεις στο δικαστήριο αφορά στην παραβίαση ή μη των περιοριστικών όρων του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες που υπήρξαν το 2015 ότι ο Ιωάννης Λαγός ενώ είχε αποφυλακιστεί με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με εξαίρεση τη δυνατότητα να μεταβαίνει στη Βουλή, δεν τον τηρούσε. Τότε είχε οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα - λόγω μη τήρησης των όρων- ωστόσο, όπως επεσήμανε ο συνήγορος του, ο ευρωβουλευτής είχε προσφύγει το 2019 σε βάρος του επίμαχου βουλεύματος το οποίο και ανέτρεπε την κρίση του προηγούμενου συμβουλίου Εφετών.

Το θέμα του Ιωάννη Λαγού ήταν το πρώτο με το οποίο αναμενόταν να ασχοληθεί σήμερα το δικαστήριο και στην συνέχεια, εκτός απροόπτου, θα συνέχιζαν τις δευτερολογίες τους σχετικά με τις αναστολές οι συνήγοροι υπεράσπισης. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο είναι αυτό το οποίο θα εξετάσει όλα τα στοιχεία ώστε να αποφασίσει αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5‑4 τον Ατρόμητο

Αθλητικά Νέα 06.01.2026
Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Ελλάδα 06.01.2026
Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Ελλάδα 06.01.2026
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο 16χρονος που ξυλοκόπησε τον 17χρονο

Ελλάδα 06.01.2026
Συνελήφθη και η μητέρα του κατηγορουμένου για παραμέληση ανηλίκου

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Μαθητής Γυμνασίου έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Ελλάδα 06.01.2026
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το νεαρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Οικονομία 06.01.2026
Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2‑0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα 06.01.2026
Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου

Νεκρός 17χρονος στις Σέρρες μετά από καβγά για μια κοπέλα, συνελήφθη 16χρονος

Ελλάδα 06.01.2026
Ένα χτύπημα με αγκώνα στο κεφάλι του 17χρονου φέρεται να ήταν το μοιραίο

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Ελλάδα 06.01.2026
Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός 06.01.2026
Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Ελλάδα 06.01.2026
Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων