E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά σήμερα η δίκη της δολοφονίας του

Για θανατηφόρα σωματική βλάβη οι έξι κατηγορούμενοι

Δημοσίευση 21/10/2020 | 08:30

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά σήμερα η δίκη της δολοφονίας του

Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τη δικαστική διερεύνηση μιας από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Η δίκη σε πρώτο βαθμό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αρχίσει σήμερα, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και ενώ έξω από τη δικαστική αίθουσα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις με βασικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Την συγκεκριμένη υπόθεση θα δικάσουν, δυο χρόνια μετά τον θάνατο 33χρονου ακτιβιστή, τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι. Όλες οι πτυχές της πολύκροτης αυτής υπόθεσης αποτυπώνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, και το οποίο είχε αποκαλύψει το «Θέμα» τον περασμένο Ιανουάριο.

Με το βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι η βαρύτερη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ζητεί η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται ότι οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».

Ωστόσο, κατά τους δικαστές, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του». Ουδείς εκ των εμπλεκομένων «είχε ανθρωποκτόνο δόλο» επισημαίνουν ούτε «εμφορούνταν από ακραία τιμωρητική διάθεση»!

Στον αντίποδα, η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».

Στη δικογραφία εκτός των άλλων στοιχείων της υπόθεσης περιλαμβάνονται και τα video, από τα οποία διαφαίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Τη στιγμή δε που επιχειρεί να βγει έξω από το κατάστημα εμφανίζονται δύο άνδρες, οι οποίοι του επιτίθενται με κλωτσιές και ενώ εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία.

Σε άλλο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ο άτυχος ακτιβιστής φαίνεται να δέχεται και άλλη μία επίθεση με κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο, πριν σηκωθεί. Η νέα επίθεση σημειώνεται τη στιγμή που ο 33χρονος έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν σπεύσει στο σημείο. Στην συνέχεια ο άτυχος Ζακ Κωστόπουλος αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και εν τέλει ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας που πλέον κατηγορούνται για θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Ακόμη, σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή κατά την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθεί να μπει σε ταχυφαγείο της περιοχής ώστε να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Ένα άτομο όχι μόνο του κλείνει την είσοδο στο κατάστημα αλλά στην κυριολεξία τον απωθεί με ένταση.

Παράλληλα, ανάμεσα στα έγγραφα της δικογραφίας βρίσκεται και εκείνο που αποδεικνύει πως δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του θύματος στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

Τέλος, στο παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση αναφέρεται πως ο 33χρονος δεν παραβίασε την πόρτα του κοσμηματοπωλείου για να εισέλθει σε αυτό ενώ από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προέκυψε πως ο άτυχος Ζακ δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Τι αλλάζει στη θερμοκρασία την επόμενη εβδομάδα ‑ Τι δείχνουν οι χάρτες GFS και ECMWF

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Έντονη ζέστη έως τις αρχές της εβδομάδας και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από τα μέσα της - τα μοντέλα συγκλίνουν.

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

Σοκάρει η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα: «Πέθανε επειδή η κόρη της τόλμησε να είναι υποψήφια»

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την υπόθεση της 72χρονης από την Ελλάδα σε διάσκεψη με εκπροσώπους από πάνω από 60 χώρες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αποχαιρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ με μια μόνο λέξη

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με έναν λακωνικό αποχαιρετισμό.

Θύελλα αντιδράσεων: Σερβιτόρος μπήκε στη θάλασσα για να εξυπηρετήσει πελάτες

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Βίντεο από παραλία της Πάρου ξαναανοίγει τη συζήτηση για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στον τουρισμό.

Σάλος στις ΗΠΑ: Σχολική αστυνομικός έκανε σeξ με συνάδελφό της μέσα σε γυμνάσιο την ώρα των μαθημάτων

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η 37χρονη σχολική αστυνομικός του Νάσβιλ παραιτήθηκε αφού παραδέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις εpωτικές συναντήσεις με συνάδελφό της εντός σχολείου, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στους διαδρόμους.

Καταδικασμένη νεοναζίστρια τρανς στη Γερμανία μεταφέρθηκε τελικά σε ανδρικές φυλακές

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η 55χρονη Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ εκδόθηκε από την Τσεχία και οδηγήθηκε αρχικά σε γυναικεία φυλακή της Σαξονίας, για να μεταφερθεί αργότερα σε ανδρικό σωφρονιστικό κατάστημα.

Εφάπαξ: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από το 2027 και τι αλλάζει στον υπολογισμό

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ενιαίο σύστημα υπολογισμού εφάπαξ από το 2027, για να περιοριστούν οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Βόμβες Τραμπ για την Κίνα: «Επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2020 – Έκλεψε στοιχεία ψηφοφόρων»

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο για κλοπή δεδομένων 220 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και παρέμβαση στις εκλογές, ανακοινώνοντας αποχαρακτηρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων.

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Ποια είναι η κατάσταση της 7χρονης που παλεύει μόνη της στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η μικρή κόρη της οικογένειας που αποδεκατίστηκε στο τροχαίο με το βυτιοφόρο παραμένει διασωληνωμένη στο Ιπποκράτειο, χωρίς κανέναν συγγενή στο πλευρό της.

Κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί: Ποιοι μπορούν να τους ξεμπλοκάρουν τώρα μέσω ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί ψηφιακή διαδικασία άρσης κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών για οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Τραγωδία στο Περού: Τουλάχιστον 14 νεκροί μετά από πτώση μίνι βαν σε γκρεμό

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Το δυστύχημα έγινε σε γκρεμό στο βόρειο Περού, ανάμεσα στα θύματα και παιδί.