E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά σήμερα η δίκη της δολοφονίας του

Για θανατηφόρα σωματική βλάβη οι έξι κατηγορούμενοι

Δημοσίευση 21/10/2020 | 08:30

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά σήμερα η δίκη της δολοφονίας του

Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τη δικαστική διερεύνηση μιας από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Η δίκη σε πρώτο βαθμό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αρχίσει σήμερα, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και ενώ έξω από τη δικαστική αίθουσα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις με βασικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Την συγκεκριμένη υπόθεση θα δικάσουν, δυο χρόνια μετά τον θάνατο 33χρονου ακτιβιστή, τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι. Όλες οι πτυχές της πολύκροτης αυτής υπόθεσης αποτυπώνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, και το οποίο είχε αποκαλύψει το «Θέμα» τον περασμένο Ιανουάριο.

Με το βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι η βαρύτερη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ζητεί η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται ότι οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».

Ωστόσο, κατά τους δικαστές, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του». Ουδείς εκ των εμπλεκομένων «είχε ανθρωποκτόνο δόλο» επισημαίνουν ούτε «εμφορούνταν από ακραία τιμωρητική διάθεση»!

Στον αντίποδα, η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».

Στη δικογραφία εκτός των άλλων στοιχείων της υπόθεσης περιλαμβάνονται και τα video, από τα οποία διαφαίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Τη στιγμή δε που επιχειρεί να βγει έξω από το κατάστημα εμφανίζονται δύο άνδρες, οι οποίοι του επιτίθενται με κλωτσιές και ενώ εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία.

Σε άλλο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ο άτυχος ακτιβιστής φαίνεται να δέχεται και άλλη μία επίθεση με κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο, πριν σηκωθεί. Η νέα επίθεση σημειώνεται τη στιγμή που ο 33χρονος έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν σπεύσει στο σημείο. Στην συνέχεια ο άτυχος Ζακ Κωστόπουλος αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και εν τέλει ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας που πλέον κατηγορούνται για θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Ακόμη, σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή κατά την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθεί να μπει σε ταχυφαγείο της περιοχής ώστε να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Ένα άτομο όχι μόνο του κλείνει την είσοδο στο κατάστημα αλλά στην κυριολεξία τον απωθεί με ένταση.

Παράλληλα, ανάμεσα στα έγγραφα της δικογραφίας βρίσκεται και εκείνο που αποδεικνύει πως δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του θύματος στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

Τέλος, στο παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση αναφέρεται πως ο 33χρονος δεν παραβίασε την πόρτα του κοσμηματοπωλείου για να εισέλθει σε αυτό ενώ από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προέκυψε πως ο άτυχος Ζακ δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Ξεπέρασε τους 38°C το θερμόμετρο την Πέμπτη, οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή, αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Τραγωδία στη Μεσσηνία: Νεκρό ανασύρθηκε από πισίνα ανήλικο παιδί

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε άμεσα στο σημείο, ενώ οι διασώστες επιχείρησαν ανάνηψη με ΚΑΡΠΑ χωρίς αποτέλεσμα

Νίκαια: Πήγαν να ανατινάξουν οικογένεια σωφρονιστικού στον αέρα γιατί έκανε… πολλές εφόδους σε κελιά

Ελλάδα 02.07.2026
Το Τμήμα Εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνίασε την εμπρηστική επίθεση στη Νίκαια

Τουρκία: Συλλήψη του γνωστού stand‑up κωμικού Ντενίζ Γκοκτάς με κατηγορία προσβολής του Ισλάμ

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Στο σόου, ο κωμικός αποτυπώνει σατιρικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με αιχμές για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Θεσσαλονίκη: Η κάμερα «έπιασε» τους δράστες της επίθεσης με γκαζάκια – Εντοπίστηκε το δίκυκλό τους

Ελλάδα 02.07.2026
Οι Αρχές εξετάζουν καρέ από κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν τις κινήσεις των δραστών της φονικής επίθεσης με γκαζάκια, στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά τώρα στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης, σηκώθηκαν τρία εναέρια

Ελλάδα 02.07.2026
Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Πέθανε ο Γιώργος Τσαλακός

Κόσμος 02.07.2026
Έφυγε έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο - Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου

Νέες έρευνες θα δείξουν αν ο σκελετός που βρέθηκε σε εκκλησία στο Μάαστριχτ ανήκει στον θρυλικό Ντ` Αρτανιάν, βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η έρευνα γα τα λείψανα, που ανακαλύφθηκαν στην Εκκλησία Αγίων Πέτρου και Παύλου δεν έχει αποκλείσει «εντελώς» το ενδεχόμενο ο σκελετός να ανήκει όντως στον ντ` Αρτανιάν

Ενοικιαστής στα Πετράλωνα: Είχε προειδοποιήσει για την κλίση της πολυκατοικίας 15 μέρες πριν – Του είπαν ότι φταίει ο σεισμός στην Εύβοια

Ελλάδα 02.07.2026
Ο κ. Μπάμπης Τσαπάς είχε ενημερώσει την ιδιοκτήτρια της αποθήκης, επισημαίνοντας ότι πιθανώς υπαίτιες ήταν οι εργασίες ανέγερσης πολυκατοικίας στο διπλανό οικόπεδο

Το «κλικ» της αντλίας βενζίνης: γιατί δεν πρέπει να κάνετε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η συνήθεια να συνεχίζετε τον ανεφοδιασμό μετά το αυτόματο «κλικ» μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο αυτοκίνητό σας.

Συναγερμός για το βακτήριο Vibrio που εξαπλώνεται στις ακτές της Ευρώπης

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες των θαλασσών ευνοούν την εξάπλωσή του μικροβίου - Πού εμφανίζεται

Σοκαριστικό βίντεο: 62χρονος στην Φλόριντα σκοτώθηκε για μια θέση πάρκινγκ σε κατάστημα, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η δράστης ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε για να προστατευτεί – Οι αρχές εξετάζουν το υλικό