E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισπανία: Ολοταχώς για lockdown

Πλησιάζει απειλητικά το 1.000.000 κρούσματα

Δημοσίευση 20/10/2020 | 19:12

Ισπανία: Ολοταχώς για lockdown

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει νέους περιορισμούς, περιλαμβανομένων πιθανών απαγορεύσεων της κυκλοφορίας σε σκληρά πληγείσες περιοχές όπως η Μαδρίτη, στην προσπάθεια να αναχαιτισθεί ένα νέο κύμα μόλυνσης από τον κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια.

Η χώρα, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από COVID-19 στη Δυτική Ευρώπη, είναι πιθανό να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μολύνσεις αυτή την εβδομάδα και πολλές περιοχές έχουν εντείνει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες.

Από την Παρασκευή μέχρι και χθες, Δευτέρα, η Ισπανία κατέγραψε άλλες 38.000 μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 974.449. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 217 φθάνοντας τους 33.992.

Η επιβολή μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Μαδρίτη -ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας στην Ευρώπη- και πιθανόν και σε άλλες περιοχές θα απαιτούσε την επίκληση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Ίγια στους δημοσιογράφους. Οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο, που η διάρκειά του θα ήταν μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων, θα απαιτούσε την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσέθεσε.

Όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολο στο βαθιά πολωμένο Κοινοβούλιο της Ισπανίας.

Προς το τέλος των πρώτων lockdown έκτακτης ανάγκης της Ισπανίας από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, η αντιπολίτευση αντιτέθηκε σε κάθε περαιτέρω παράτασή τους και πρόσφατα τάχθηκε και πάλι εναντίον της παράτασης ενός μερικού lockdown που διέταξε η κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ενρίκε Ρουίθ Εσκουδέρο, δήλωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press νωρίτερα πως οι αρχές αξιολογούν κατά πόσον είναι απαραίτητη μια απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά δεν έχουν την εξουσία να την επιβάλουν και θα πρέπει να ρωτήσουν την κεντρική κυβέρνηση.

«Μια απαγόρευση κυκλοφορίας θα σήμαινε… πως μερικές ώρες δεν θα υπάρχει καμία κινητικότητα, όπως [το] έχει κάνει η Γαλλία για παράδειγμα», είπε. Η Γαλλία επέβαλε την περασμένη εβδομάδα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες οκτώ πόλεις από τις 9.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ.

Ο υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος κυβερνητικός συνασπισμός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο εβδομάδων στις 9 Οκτωβρίου προκειμένου να επιβάλει μερικό lockdown στη Μαδρίτη και στις γύρω περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους αλλά πρέπει να παραμένουν εντός της πόλης.


Έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών ανάμεσα στις περιφερειακές και τις εθνικές αρχές για το ποιες πολιτικές πρέπει να υιοθετηθούν, ο Ίγια είπε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια παράταση του διατάγματός της μετά τη λήξη του την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου.

Είπε, ωστόσο, πως αυστηροί περιορισμοί, το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, θα πρέπει να επιβληθούν στη Μαδρίτη για τρεις εβδομάδες σε κάθε περίπτωση.

Ο Ρουίθ Εσκουδέρο είπε επίσης πως η περιοχή ετοιμάζεται να κάνει ελέγχους στα λύματα για COVID-19 προκειμένου να εκτιμήσει τον επιπολασμό του ιού ανάμεσα στον πληθυσμό της πόλης.

«Θα ήταν σαν να κάνουμε τεστ την ίδια στιγμή σε χιλιάδες ανθρώπους», είπε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έσκασε βόμβα στο κύπελλο Αγγλίας: Απέκλεισε τη Λίβερπουλ η Πλίμουθ

Αθλητικά Νέα 09.02.2025
Ήττα με 1-0 για την ομάδα του Σλοτ

Φάρσα η απειλή για βόμβα στον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι

Ελλάδα 09.02.2025
Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία

Πτώματα τουλάχιστον 28 μεταναστών ανασύρθηκαν από ομαδικό τάφο στη Λιβύη

Κόσμος 09.02.2025
Οι αρχές ανέσυραν τουλάχιστον 28 πτώματα μεταναστών από ομαδικό τάφο στην έρημο στη νοτιοανατολική Λιβύη

Διπλή δολοφονία στη Λάρισα: Τα τελευταία λόγια του 60χρονου πριν αυτοκτονήσει

Ελλάδα 09.02.2025
Ο δικηγόρος του μετέφερε πως ήταν αποφασισμένος να δώσει τέλος στη ζωή του, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο

ΙΧ ανετράπη στην Ποσειδώνος στο ύψος της μαρίνας του Αγίου Κοσμά

Ελλάδα 09.02.2025
Αυξημένη κίνηση στην παραλιακή στο ρεύμα προς Αθήνα

Τηλεφώνημα για βόμβα στον σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι

Ελλάδα 09.02.2025
Καθυστερήσεις στα δρομολόγια

Λάρισα: Αυτοκτόνησε ο δράστης της διπλής δολοφονίας

Ελλάδα 09.02.2025
Ο 60χρονος σκότωσε τα 2 θύματά του χθες, τηλεφώνησε σήμερα στην αστυνομία ομολογώντας την πράξη του και στη συνέχεια ταμπουρώθηκε μες στο ξυλουργείο του

Ηράκλειο: Διασωληνωμένος 27χρονος με μηνιγγίτιδα

Ελλάδα 09.02.2025
Σοβαρή η κατάστασή του

Σαντορίνη: «Έχει μειωθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού»

Ελλάδα 09.02.2025
Νέα δόνηση 4,1 Ρίχτερ κοντά στην Οία