E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σκληρή στάση της προέδρου απέναντι στην εισαγγελέα

Αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία της

Δημοσίευση 20/10/2020 | 11:30

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σκληρή στάση της προέδρου απέναντι στην εισαγγελέα

Με την έναρξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είχε πει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου χθες, η οποία πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους πλην Ρουπακιά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Χαρακτήρισε επίσης αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Τον λόγο παίρνουν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης, συνεχίζοντας τις δευτερολογίες τους, με «οδηγό» την πρόταση της εισαγγελέως να παραμείνουν εκτός φυλακής όλοι οι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά.

Οι νομικοί παραστάτες των κατηγορουμένων συντάσσονται με την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία υποστήριξε πως συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για να χορηγηθεί αναστολή στην έφεση και επιχειρούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατό επιχείρημα, ώστε να πείσουν τους δικαστές να υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση. Μια πρόταση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής η οποία, αν και δεν νομιμοποιείται να μιλήσει εντός της δικαστικής αίθουσας σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους κατηγόρησε την εισαγγελέα ότι δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα και «μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων».

Η εισαγγελέας κινήθηκε στην αρχική γραμμή που χάραξε όταν ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση και, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της εστίασε στο γεγονός ότι τα τελευταία 7 χρόνια οι κατηγορούμενοι δεν προχώρησαν σε αξιόποινες πράξεις επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Η κ. Οικονόμου υπογράμμισε, επιπλέον, ότι η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη στους καταδικασθέντες καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή. «Άπαντες οι πολίτες είναι ίσοι χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν άλλα εγκλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός. Πρόκειται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλουν οι συνήγοροι δίνοντας «μάχη» για να μην οδηγηθούν στη φυλακή οι εντολείς τους.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για την τύχη των καταδικασθέντων έχει το δικαστήριο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το οποίο θα αποφασίσει αν και ποιοι τελικά θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους μετά από μήνυση δημοσιογράφου

Πολιτική 17.12.2025
Αντιπαράθεση με βαριές καταγγελίες στη Βουλή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους δυο ακόμη κατηγορούμενοι

Ελλάδα 17.12.2025
Πρόκειται για ένα ζευγάρι, 58 και 55 ετών, που ασχολούνται με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 9χρονος μετά από challenge όπου κατάπιε ψυχοφάρμακα

Ελλάδα 17.12.2025
Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη της μητέρας του 9χρονου που χορήγησε το φάρμακο στον συνομήλικό του

Κλοπή δεδομένων και ιστορικού αναζητήσεων για 200 εκατ. χρήστες της Pornhub

Κόσμος 17.12.2025
«Πρόσφατα μάθαμε ότι ένας μη εξουσιοδοτημένος φορέας απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα αναλύσεων»

Μεγάλη διάκριση για τη Θεσσαλονίκη: Εντάχθηκε στον Γαστρονομικό Οδηγό Michelin

Πολιτισμός 17.12.2025
«Η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε μια νέα εποχή», σχολίασε σχετικά ο δήμαρχος

Γιούχαραν τον Γιώργο Λιάγκα στο ΣΕΦ – Δείτε το βίντεο

Tabloid 17.12.2025
Ο παρουσιαστής παρακολούθησε με τη Μαρία Αντωνά τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Βαλένθια

Αυτό είναι το μυστικό όπλο της Ευρώπης κατά του Τραμπ και θα μπορούσε να σκάσει τη φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης του

Οικονομία 17.12.2025
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κρατά στα χέρια της την αμερικανική οικονομία και την ίδια την προεδρία του Τραμπ, γράφει ο Guardian

Τι σημαίνει ο «απόλυτος αποκλεισμός» που αποφάσισε ο Τραμπ για τα πετρελαιοφόρα στη Βενεζουέλα

Κόσμος 17.12.2025
«Η Βενεζουέλα είναι πλήρως περικυκλωμένη από τη μεγαλύτερη αρμάδα που έχει συγκροτηθεί ποτέ στην ιστορία της Νότιας Αμερικής», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social

Ο «Βασιλιάς των Αποδράσεων»: Αλβανός κατάφερε να το «σκάσει» από φυλακή για 4η φορά σε 16 χρόνια

Κόσμος 17.12.2025
Ένας 41χρονος κατάφερε να αποδράσει ξανά από φυλακή υψίστης ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως «ειδικού» στις αποδράσεις