E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σκληρή στάση της προέδρου απέναντι στην εισαγγελέα

Αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία της

Δημοσίευση 20/10/2020 | 11:30

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σκληρή στάση της προέδρου απέναντι στην εισαγγελέα

Με την έναρξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είχε πει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου χθες, η οποία πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους πλην Ρουπακιά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Χαρακτήρισε επίσης αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Τον λόγο παίρνουν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης, συνεχίζοντας τις δευτερολογίες τους, με «οδηγό» την πρόταση της εισαγγελέως να παραμείνουν εκτός φυλακής όλοι οι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά.

Οι νομικοί παραστάτες των κατηγορουμένων συντάσσονται με την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία υποστήριξε πως συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για να χορηγηθεί αναστολή στην έφεση και επιχειρούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατό επιχείρημα, ώστε να πείσουν τους δικαστές να υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση. Μια πρόταση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής η οποία, αν και δεν νομιμοποιείται να μιλήσει εντός της δικαστικής αίθουσας σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους κατηγόρησε την εισαγγελέα ότι δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα και «μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων».

Η εισαγγελέας κινήθηκε στην αρχική γραμμή που χάραξε όταν ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση και, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της εστίασε στο γεγονός ότι τα τελευταία 7 χρόνια οι κατηγορούμενοι δεν προχώρησαν σε αξιόποινες πράξεις επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Η κ. Οικονόμου υπογράμμισε, επιπλέον, ότι η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη στους καταδικασθέντες καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή. «Άπαντες οι πολίτες είναι ίσοι χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν άλλα εγκλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός. Πρόκειται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλουν οι συνήγοροι δίνοντας «μάχη» για να μην οδηγηθούν στη φυλακή οι εντολείς τους.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για την τύχη των καταδικασθέντων έχει το δικαστήριο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το οποίο θα αποφασίσει αν και ποιοι τελικά θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» επιμένει ο 16χρονος

Ελλάδα 12.01.2026
Εμπλοκή δεύτερου ατόμου εξετάζουν οι Αρχές

Πέθανε ο θηλυκός χιμπατζής Ai σε ηλικία 49 ετών

Κόσμος 12.01.2026
Χαρακτηρίστηκε «ιδιοφυΐα» λόγω υψηλού IQ

Βόλος: Θρίλερ με θάνατο βρέφους λίγο πριν τη γέννα ‑ Στο εδώλιο ο γιατρός

Ελλάδα 12.01.2026
Ο γιατρός αρνείται οποιαδήποτε αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα και προέβη σε όλες τις ενέργειες που όφειλε

Αγρια επίθεση καρχαρία σε γυναίκα στη Βραζιλία: «Ήξερα ότι με είχε δαγκώσει», δείτε βίντεο

Κόσμος 12.01.2026
Η επίθεση καταγράφηκε καρέ καρέ από υποβρύχια κάμερα με το θύμα τελικά να γλιτώνει με αρκετά ράμματα

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Ελλάδα 12.01.2026
Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Κόσμος 12.01.2026
Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα 12.01.2026
Eμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι διαφανείς και αληθείς, με την αρχική και τη μειωμένη τιμή να αναγράφονται ξεκάθαρα στις ετικέτες, ώστε οι αγορές να είναι ασφαλείς και συμφέρουσες για όλους

Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των iPhone: Εκατομμύρια συσκευές εκτεθειμένες

Tech + Science 12.01.2026
Ειδικοί και τεχνολογικά μέσα προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία την Τρίτη λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα 12.01.2026
Η οδηγία του υπουργείου Παιδείας

Καιρός: Οι 8 περιοχές που «πάγωσαν»

Καιρός 12.01.2026
Σε ποια περιοχή έπεσε στο -14,8 βαθμούς το θερμόμετρο