E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σκληρή στάση της προέδρου απέναντι στην εισαγγελέα

Αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία της

Δημοσίευση 20/10/2020 | 11:30

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σκληρή στάση της προέδρου απέναντι στην εισαγγελέα

Με την έναρξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είχε πει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου χθες, η οποία πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους πλην Ρουπακιά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Χαρακτήρισε επίσης αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Τον λόγο παίρνουν σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης, συνεχίζοντας τις δευτερολογίες τους, με «οδηγό» την πρόταση της εισαγγελέως να παραμείνουν εκτός φυλακής όλοι οι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά.

Οι νομικοί παραστάτες των κατηγορουμένων συντάσσονται με την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία υποστήριξε πως συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για να χορηγηθεί αναστολή στην έφεση και επιχειρούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατό επιχείρημα, ώστε να πείσουν τους δικαστές να υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση. Μια πρόταση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής η οποία, αν και δεν νομιμοποιείται να μιλήσει εντός της δικαστικής αίθουσας σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους κατηγόρησε την εισαγγελέα ότι δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα και «μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων».

Η εισαγγελέας κινήθηκε στην αρχική γραμμή που χάραξε όταν ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση και, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της εστίασε στο γεγονός ότι τα τελευταία 7 χρόνια οι κατηγορούμενοι δεν προχώρησαν σε αξιόποινες πράξεις επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Η κ. Οικονόμου υπογράμμισε, επιπλέον, ότι η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη στους καταδικασθέντες καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή. «Άπαντες οι πολίτες είναι ίσοι χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν άλλα εγκλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός. Πρόκειται για ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλουν οι συνήγοροι δίνοντας «μάχη» για να μην οδηγηθούν στη φυλακή οι εντολείς τους.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για την τύχη των καταδικασθέντων έχει το δικαστήριο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το οποίο θα αποφασίσει αν και ποιοι τελικά θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2026: Το BBC συνδέει το “Ferto” του Akyla με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Διθυραμβικά σχόλια συνεχίζει να συγκεντρώνει η ελληνική συμμετοχή

Πάτρα: Συναγερμός για διασπορά φυματίωσης – Δεκάδες κρούσματα σε εργάτες γης από το Νεπάλ

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
«Δύσκολος πληθυσμός, κρύβονται και δεν συμμορφώνονται»

Ισόβια κάθειρξη στον δράστη της δολοφονίας 34χρονου έξω από κλαμπ στις Σέρρες το 2025

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το φονικό επεισόδιο ξεκίνησε έπειτα από καβγά

Χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο: Ανατροπή με το «σημείο μηδέν» ‑ Δεν μεταδόθηκε από χωματερή

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Νέα δεδομένα για το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

Ο ουρανός πάνω από την Αλάσκα τρελάθηκε, και ο δορυφόρος της NASA κατέγραψε κάθε δευτερόλεπτο

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εντυπωσιακή σειρά ατμοσφαιρικών φαινομένων πάνω από τον Κόλπο της Αλάσκας

Καταναλωτικά δάνεια: Πλαφόν στο κόστος και τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις έως 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Νέο πλαφόν σε καταναλωτικά δάνεια έως 100.000 ευρώ περιορίζει το κόστος αποπληρωμής, ενισχύει τη διαφάνεια και προστατεύει δανειολήπτες από υπερβολικές χρεώσεις, επιβάλλοντας σαφή όρια και ενημέρωση

Μαρινάκης για Τσίπρα: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και τώρα θέλει να τις εξυγιάνει

Ελλάδα 09.05.2026
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε τράπεζες και επιχειρήσεις

Drone στη Λευκάδα: Εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη τα εκρηκτικά

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το θαλάσσιο drone εντόπισαν δύο ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή της Βασιλικής

Νέος συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Πάνω από 100 ασθενείς από νοροϊό στην Καραϊβική

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το πλοίο αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας και έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει το Nassau, την πρωτεύουσα των Μπαχάμες

Απίστευτο περιστατικό στο αεροδρόμιο του Ντένβερ: Αεροπλάνο χτύπησε άνθρωπο που περπατούσε τον διάδρομο προσγείωσης

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Η πτήση ακυρώθηκε καθώς αμέσως μετά πήρε φωτιά ο κινητήρας του αεροπλάνου και οι επιβάτες το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας τις τσουλήθρες για προληπτικούς λόγους

Μήνυμα Πούτιν προς ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι νικήτρια»

Κόσμος 09.05.2026
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία