E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Δεν ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 3 ‑ Έρχονται αυξημένοι έλεγχοι

Σχέδιο του Δήμου και της Περιφέρειας για έλεγχο της κατάστασης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2020 | 20:25

Θεσσαλονίκη: Δεν ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 3 ‑ Έρχονται αυξημένοι έλεγχοι

Στο επίπεδο συναγερμού 2 παραμένει ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό αποφασίσθηκε πριν από λίγο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Κώστα Ζέρβα.

Έτσι δεν θα ληφθούν (προς το παρόν) νέα αυστηρότερα μέτρα, όμως θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να εφαρμοσθούν αυστηρά τα ίδη ισχύοντα, αφού η πόλη βρίσκεται «ένα βήμα πριν τον πορτοκαλί συναγερμό». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 49 νέα κρούσματα στο νομό.

«Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ο κ. Ζέρβας επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το τρίτο κύμα. «Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πέτυχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί».

«Λόγω αδικαιολόγητης ανεμελιάς» αιτιολόγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η δημοτική αστυνομία θα αρχίσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Θέλει συλλογική προσπάθεια. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Ειδικότερα, τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τι συνέβη και ανατράπηκε η αισιόδοξη εικόνα

Όπως εκτιμάται, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που άλλαξαν την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προ ημερών, οι ειδικοί έλεγαν ότι είχε καταφέρει να τιθασσεύσει τη διασπορά του κορωνοϊού, αντίθετα με την Αθήνα.

Η πρώτη παράμετρος είναι ότι δεν γίνονταν αρκετά τεστ, με δεδομένο ότι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν σημαντικές εστίες, στις οποίες είχε πέσει το βάρος των ελέγχων και της ιχνηλάτησης.

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι η επιστροφή στην πόλη των χιλιάδων φοιτητών: Η περιφέρεια έχει περίπου 150.000 ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Η τοπική οικονομία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες της Θεσσαλονίκης «δεν αντέχει» την απώλεια των φοιτητών, τους οποίους επιδιώκει πάσει θυσία να κρατήσει στην πόλη. Ωστόσο, οι περίπου 120.000 φοιτητές συναθροίζονται στα ίδια στέκια, βρίσκονται στα ίδια σημεία και είναι δύσκολος ο μη συγχρωτισμός τους. Επιπλέον, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές έχουν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη σχεδόν από ολόκληρη τη χώρα και από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και δύσκολη ιχνηλάτηση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη, με βάση τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν και παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο συναγερμού 2, αυτό της επιτήρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυξήσεις για 2 εκατ. εργαζόμενους: Ποιοι κερδίζουν έως και δύο μισθούς

Οικονομία 30.01.2026
«Ευνοημένοι» από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα είναι οι εργαζόμενοι έως 25 ετών

Αχαΐα: Χειροπέδες σε 15χρονο για ξυλοδαρμό 13χρονου ‑ Συνελήφθη και ο πατέρας του

Ελλάδα 30.01.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε μέσα σε Γυμνάσιο του Αιγίου

Σε Θεσσαλονίκη και Πιερία οι πρώτες κηδείες των 7 οπαδών του ΠΑΟΚ

Ελλάδα 30.01.2026
Στις 12 το μεσημέρι ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και στον Αρωνά Πιερίας

Θεσσαλονίκη: Τι εξετάζουν οι αρχές για τις δύο νεκρές γυναίκες

Ελλάδα 30.01.2026
Πότε θα απολογηθούν στην ανακρίτρια οι δύο κατηγορούμενοι

Τιμοκατάλογος ναρκωτικών σε τοίχο… σχολείου στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 30.01.2026
Aσυνήθιστο περιστατικό συνέβη σε Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης

ΗΠΑ: Ορατό νέο shutdown ‑ Δεν πέρασε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο χρηματοδότησης έξι υπουργείων

Κόσμος 30.01.2026
Η χρηματοδότηση πολλών υπουργείων στις ΗΠΑ λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο

ΠΑΟΚ: Η Τούμπα αποχαιρέτησε τα παιδιά της ‑ Το σπαρακτικό «αντίο» με πυρσούς και συνθήματα

Ελλάδα 30.01.2026
Όλα όσα έγιναν στη συγκλονιστική υποδοχή των «αετόπουλων» που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο στη Ρουμανία

Ταξί: Νέα απεργία την επόμενη εβδομάδα: Πότε θα τραβήξουν «χειρόφρενο» για 48 ώρες

Ελλάδα 30.01.2026
Σύμφωνα με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν και οι αυτοκινητιστές ταξί της Θεσσαλονίκης

Με βροχές στα ανατολικά φεύγει η Kristin, έρχεται νέα «ζόρικη» κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Καιρός 30.01.2026
Ποιες περιοχές επηρεάζονται από τα φαινόμενα - Κλειστά σχολεία στην Αλεξανδρούπολη

Η Τεχεράνη θα απαντήσει αμέσως αν δεχτεί επίθεση, δηλώνει ο εκπρόσωπος του στρατού

Κόσμος Χτες
Υποστήριξε ότι «πολλές» αμερικανικές βάσεις στην περιοχή βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των ιρανικών πυραύλων

Τροχαίο στη Ρουμανία: Σε κλίμα οδύνης η άφιξη των σορών των οπαδών του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Ελλάδα Χτες
Η αυτοκινητοπομπή έφτασε λίγο μετά τις 19:30 στο γήπεδο