E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συγκέντρωση του τουρκικού στόλου στον Κόλπο του Ξηρού

Σε εγρήγορση οι ΕΔ στον Έβρο

Δημοσίευση 19/10/2020 | 17:54

Συγκέντρωση του τουρκικού στόλου στον Κόλπο του Ξηρού

Αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, καθώς πληροφορίες θέλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στον νομό να έχουν τεθεί σε επιφυλακή τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες.

Αφορμή για την ελληνική επαγρύπνηση αποτελεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών πλοίων στον Κόλπο του Ξηρού. Πρόκειται για τον πλησιέστερο στην ελληνική επικράτεια τουρκικό κόλπο, ο οποίος βρίσκεται 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Μολονότι η γειτονική χώρα είθισται να πραγματοποιεί ασκήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε ετήσια και άλλοτε εξαμηνιαία βάση, αφενός ο όγκος του τουρκικού στόλου που έχει καταπλεύσει στο σημείο και αφετέρου η χρονική συγκυρία δεν περνούν απαρατήρητα, ιδίως όταν σενάρια που εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα και καταφθάνουν στην περιοχή κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, δεν αποκλείουν τυχόν ένταση με τη γειτονική χώρα να εξαερωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και όχι στην Ανατολική Μεσόγειο (όπως θα αναμενόταν) σε μια κίνηση αντιπερισπασμού εκ μέρους της Τουρκίας, σε περίπτωση -ο μη γένοιτο- που ναυαγήσουν πλήρως οι διερευνητικές επαφές και ο νέος κύκλος διαλόγου, τον οποίο επιχειρεί να εκκινήσει η Αθήνα, αλλά και ο διεθνής παράγοντας.

Με αυτά τα δεδομένα και στον απόηχο της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, τις Φερές και τη Σαμοθράκη, ο Κόλπος του Ξηρού έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφού περιλαμβάνεται και στις περιοχές που περιγράφονται στις τελευταίες τουρκικές NAVTEX, μαζί δηλαδή με τη θαλάσσια ζώνη πέριξ του Καστελόριζου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν