E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πάνω από 3500 κλήσεις έκοψε η Αστυνομία σε οχήματα που εμπόδιζαν πεζούς και ΑμεΑ

Προσπάθεια περιορισμού της αντικοινωνικής στάθμευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2020 | 18:18

Πάνω από 3500 κλήσεις έκοψε η Αστυνομία σε οχήματα που εμπόδιζαν πεζούς και ΑμεΑ

Περισσότερες από 3.500 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σχετικά με την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών, έχει βεβαιώσει σε οδηγούς η Ελληνική Αστυνομία σε 8 μήνες (από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και τον Σεπτέμβριο) σε μόνο τρεις νομούς: Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Μάλιστα, 311 από τις παραβάσεις αυτές αφορούσαν στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ και σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, οι κυριότερες παραβάσεις που καταγράφηκαν στην Δυτική Ελλάδα είναι οι εξής:

  • 1.444 παραβάσεις για στάση και στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται, για πεζούς και ποδηλατοδρόμους.
  • 1.114 παραβάσεις για στάση και στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων και πάνω σ' αυτούς.
  • 345 παραβάσεις για παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια. \
  • 233 παραβάσεις για στάση και στάθμευση επάνω σε διαβάσεις πεζών και σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από αυτές.
  • 311 παραβάσεις για στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ, καθώς και σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και νότιων Ιονίων Νήσων, Αντώνης Χαροκόπος, σχετικά με τις παραβάσεις σε ράμπες διάβασης και χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, είπε ότι «αντικατοπτρίζουν μία λυπηρή πραγματικότητα, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου με αναπηρία και δυσχεραίνει την απρόσκοπτη διέλευσή του.»

Μάλιστα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «αναλογιζόμενοι ότι σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ δεν καλύπτουν τις ανάγκες, η παράνομη κατάληψή τους αποκλείει εντελώς το άτομο με αναπηρία.»

Αναφερόμενος στον ρόλο των πολιτών, ο Αντώνης Χαροκόπος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς, καθώς η προσβασιμότητα, ως αναφαίρετο δικαίωμα που προσφέρει ασφάλεια και ανεξαρτησία, για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται συλλογική και ατομική ευθύνη.»

Επίσης, ο πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας θέτει και το ζήτημα των ευθυνών της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας τα εξής: «Εάν το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται ένας πολίτης, είτε άτομο με αναπηρία, είτε ηλικιωμένος, είτε γονέας με καροτσάκι, δεν είναι προσβάσιμο, πρωτίστως την ευθύνη την έχει η πολιτεία, η οποία με τους νόμους και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει θα πρέπει να επιβάλει τις απαραίτητες κυρώσεις στους παραβάτες, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, θα πρέπει να υλοποιεί έργα καθολικής προσβασιμότητας.»

Στο μεταξύ, εκτός από τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σχετικά με την ελεύθερη κίνηση των πολιτών, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους και για ηχορύπανση από δίκυκλα και αυτοκίνητα. Μάλιστα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι αστυνομικοί βεβαίωσαν τουλάχιστον 70 παραβάσεις για ηχορύπανση από θορύβους που προκλήθηκαν από πάσης φύσεως οχήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Μέχρι και 2.600 ευρώ πουλάει η FIFA κομμάτια από το χορτάρι του γηπέδου του τελικού

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Ελλάδα 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Ελλάδα 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας