E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στην τσιμπίδα της εφορίας 100.000 φορολογούμενοι

Ήδη όλες οι ΔΟΥ της χώρας έχουν εντολές να προχωρήσουν στον προσδιορισμό και καταλογισμό των αναλογούντων φόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2020 | 09:33

Στην τσιμπίδα της εφορίας 100.000 φορολογούμενοι

Μια δυσάρεστη έκπληξη θα έχουν περίπου 100.000 φορολογούμενοι που φαίνεται να απέκρυψαν εισοδήματα, καθώς σύντομα θα λάβουν ειδοποίηση από την εφορία... για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Ήδη όλες οι ΔΟΥ της χώρας έχουν εντολές να προχωρήσουν στον προσδιορισμό και καταλογισμό των αναλογούντων φόρων με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει κάθε εφορία στη διάθεσή της.

Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογουμένων που βρέθηκαν να μην έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά συντάξεων, συντάξεις από το εξωτερικό και εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb). Οσοι δεν δικαιολογήσουν τα εισοδήματα που εντόπισε η ΑΑΔΕ θα λάβουν μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Από τις 100.000 οι 40.000 είναι συνταξιούχοι οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έλαβαν αναδρομικά ποσά το 2014, ωστόσο «ξέχασαν» να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία τα σχετικά ποσά, ενώ 43.000 φορολογούμενοι δεν δήλωσαν εισοδήματα της χρήσης 2014 και οι οποίοι επίσης θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ή ακόμη και εμπρόθεσμη αρχική για να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά. Δέκα χιλιάδες εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από το εξωτερικό και οι υπόλοιποι ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ διευκρινίζεται ότι η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου θα εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση.

Σε περίπτωση που η φορολογική διοίκηση διαθέτει στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.), που δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και, κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Η διασταύρωση και η χρήση των στοιχείων και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση και η έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου μπορούν να γίνουν και αφού ήδη έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου κατόπιν της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Από πού αντλούν στοιχεία

Οι πηγές πληροφοριών για τον προσδιορισμού του φόρου προέρχονται μεταξύ άλλων από:

  • Πληροφορίες που αντλούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.
  • Ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα).
  • Αποδοχές που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
  • Τραπεζικές καταθέσεις, κινήσεις λογαριασμών, εμβάσματα, αποσβέσεις δανείων, αγορές με πιστωτικές κάρτες, επενδύσεις σε ομόλογα, χαρτοφυλάκια κινητών αξιών κ.ά.
  • Δαπάνες για υγειονομική και ιατρική περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές.
  • Πληρωμές για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Εξοδα για τηλεφωνία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κ.ά.
  • Ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, ατυχημάτων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυροσβεστική: 64 πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο σε όλη την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πυρκαγιές φαίνεται να οφείλονται σε αμέλειες

Κρήτη: Αγριο ξύλο στις φυλακές Αλικαρνασσού ‑ Κρατούμενοι πιάστηκαν στα χέρια

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Αναστάτωση σημειώθηκε τις βραδινές ώρες της Κυριακής 7/6 στις φυλακές Αλικαρνασσού, στην Κρήτη.

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τις Φιλιππίνες – Καταρρεύσεις κτιρίων και νεκροί

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε αρκετές χώρες της Ασίας

Ξεφεύγει ξανά η κατάσταση – Το Ισραήλ σφυροκοπά το Ιράν παρά τις συστάσεις Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση - Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου

«Είτε είσαι ηλίθια είτε διεφθαρμένη»: Ο Τραμπ επιτέθηκε σε δημοσιογράφο του NBC και διέκοψε συνέντευξη, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
«Ας το αφήσουμε εδώ γιατί βαρέθηκα, ευχαριστώ γλυκιά μου, καλή διασκέδαση»

Σεισμοί στην Εύβοια: Νέα δόνηση 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα κοντά στο Προκόπι – Έγινε αισθητός στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Συνεχίζεται η καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας

Καιρός: Καλοκαίρι με… μεσημεριανές εκπλήξεις

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Πού θα χρειαστεί ομπρέλα σήμερα και τις επόμενες ημέρες

Συναγερμός στην Κρήτη μετά τη σύλληψη του 56χρονου Γερμανού για κατασκοπεία ‑ Τι υποστηρίζει

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Ο 56χρονος φέρεται να φωτογράφιζε στρατιωτικά αεροπλάνα και τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού αεροδρομίου

Αλβανία: Αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν για το mega resort του Κούσνερ

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
«Μπορεί να επηρεάσει την ένταξή σας»

Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξανά στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του φιλικού Δανία‑Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Δανός μέσος, πέντε χρόνια μετά το σοκαριστικό σκηνικό στο Euro 2020, έπεσε στο χορτάρι κατά τη διάρκειας του φιλικού με την Ουκρανία

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρώτη μετά την εκεχειρία, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Οι πύραυλοι στόχευσαν τα βόρεια της χώρας, σε αντίποινα για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο