E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στην τσιμπίδα της εφορίας 100.000 φορολογούμενοι

Ήδη όλες οι ΔΟΥ της χώρας έχουν εντολές να προχωρήσουν στον προσδιορισμό και καταλογισμό των αναλογούντων φόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2020 | 09:33

Στην τσιμπίδα της εφορίας 100.000 φορολογούμενοι

Μια δυσάρεστη έκπληξη θα έχουν περίπου 100.000 φορολογούμενοι που φαίνεται να απέκρυψαν εισοδήματα, καθώς σύντομα θα λάβουν ειδοποίηση από την εφορία... για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Ήδη όλες οι ΔΟΥ της χώρας έχουν εντολές να προχωρήσουν στον προσδιορισμό και καταλογισμό των αναλογούντων φόρων με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει κάθε εφορία στη διάθεσή της.

Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογουμένων που βρέθηκαν να μην έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά συντάξεων, συντάξεις από το εξωτερικό και εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb). Οσοι δεν δικαιολογήσουν τα εισοδήματα που εντόπισε η ΑΑΔΕ θα λάβουν μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Από τις 100.000 οι 40.000 είναι συνταξιούχοι οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έλαβαν αναδρομικά ποσά το 2014, ωστόσο «ξέχασαν» να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία τα σχετικά ποσά, ενώ 43.000 φορολογούμενοι δεν δήλωσαν εισοδήματα της χρήσης 2014 και οι οποίοι επίσης θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ή ακόμη και εμπρόθεσμη αρχική για να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά. Δέκα χιλιάδες εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από το εξωτερικό και οι υπόλοιποι ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ διευκρινίζεται ότι η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου θα εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση.

Σε περίπτωση που η φορολογική διοίκηση διαθέτει στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.), που δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και, κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Η διασταύρωση και η χρήση των στοιχείων και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση και η έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου μπορούν να γίνουν και αφού ήδη έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου κατόπιν της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Από πού αντλούν στοιχεία

Οι πηγές πληροφοριών για τον προσδιορισμού του φόρου προέρχονται μεταξύ άλλων από:

  • Πληροφορίες που αντλούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.
  • Ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα).
  • Αποδοχές που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
  • Τραπεζικές καταθέσεις, κινήσεις λογαριασμών, εμβάσματα, αποσβέσεις δανείων, αγορές με πιστωτικές κάρτες, επενδύσεις σε ομόλογα, χαρτοφυλάκια κινητών αξιών κ.ά.
  • Δαπάνες για υγειονομική και ιατρική περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές.
  • Πληρωμές για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Εξοδα για τηλεφωνία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κ.ά.
  • Ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, ατυχημάτων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σε άνδρα που πέθανε το 2004 ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν σε παραλία

Ελλάδα Χτες
54χρονος παρουσιάστηκε στις Αρχές και υποστήριξε ότι τα οστά ανήκουν στον πατέρα του

Τραμπ: «Βυθίσαμε 9 ιρανικά πλοία ‑ Θα κυνηγήσουμε και τα υπόλοιπα. Σύντομα θα επιπλέουν στον βυθό»

Κόσμος Χτες
Μερικά από τα οποία όπως είπε ήταν μεγάλα και σημαντικά

Μέση Ανατολή: Οι τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες

Ελλάδα Χτες
Οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης για τους Έλληνες πολίτες έχουν επικαιροποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Νεκρή σε ρέμα γυναίκα που αγνοούνταν το τελευταίο 24ωρο

Ελλάδα Χτες
Η άτυχη 60χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε ρέμα στη περιοχή Ζελίχοβο - Αγία Παρασκευή

Νεφροπαθής κατέληξε στη φυλακή για πρόστιμο ΚΟΚ που του είχε επιβληθεί προ δεκαετίας

Ελλάδα Χτες
Η απίστευτη περιπέτεια αιμοκαθαιρόμενου Ηρακλειώτη

Έκτακτη ενίσχυση για το Πάσχα έως 250 ευρώ: Ποιες οι κατηγορίες δικαιούχων

Οικονομία Χτες
Ποιοι θα ωφεληθούν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Αεροπορικό χάος στη Μέση Ανατολή: Ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, ακυρώσεις πτήσεων και κλειστοί εναέριοι χώροι

Κόσμος Χτες
Κλειστοί εναέριοι χώροι και βασικά αεροδρόμια-κόμβοι, χιλιάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Αλί Λαριτζανί: Ποιος είναι ο άνθρωπος‑κλειδί για την διαχείριση της κρίσης στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο Αλί Λαριτζανί καλείται να διαχειριστεί ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων, μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Θεωρία συνωμοσίας: Πώς το χτύπημα στο Ιράν συνδυάζεται με τη 9/11

Κόσμος Χτες
Η επίθεση στο Ιράν βύθισε την περιοχή στην αβεβαιότητα και πυροδότησε έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο

Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκρός και ο πρώην πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τους Ιρανούς σκοτώθηκε στις επιδρομές του Σαββάτου στην Τεχεράνη

Κολωνός: Συνελήφθη ο σύντροφος της 31χρονης εγκύου που βρέθηκε νεκρή

Ελλάδα Χτες
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 37χρονος σύντροφος της 31χρονης γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στον Κολωνό