E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στην τσιμπίδα της εφορίας 100.000 φορολογούμενοι

Ήδη όλες οι ΔΟΥ της χώρας έχουν εντολές να προχωρήσουν στον προσδιορισμό και καταλογισμό των αναλογούντων φόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2020 | 09:33

Στην τσιμπίδα της εφορίας 100.000 φορολογούμενοι

Μια δυσάρεστη έκπληξη θα έχουν περίπου 100.000 φορολογούμενοι που φαίνεται να απέκρυψαν εισοδήματα, καθώς σύντομα θα λάβουν ειδοποίηση από την εφορία... για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Ήδη όλες οι ΔΟΥ της χώρας έχουν εντολές να προχωρήσουν στον προσδιορισμό και καταλογισμό των αναλογούντων φόρων με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει κάθε εφορία στη διάθεσή της.

Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογουμένων που βρέθηκαν να μην έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά συντάξεων, συντάξεις από το εξωτερικό και εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb). Οσοι δεν δικαιολογήσουν τα εισοδήματα που εντόπισε η ΑΑΔΕ θα λάβουν μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Από τις 100.000 οι 40.000 είναι συνταξιούχοι οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έλαβαν αναδρομικά ποσά το 2014, ωστόσο «ξέχασαν» να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία τα σχετικά ποσά, ενώ 43.000 φορολογούμενοι δεν δήλωσαν εισοδήματα της χρήσης 2014 και οι οποίοι επίσης θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ή ακόμη και εμπρόθεσμη αρχική για να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά. Δέκα χιλιάδες εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από το εξωτερικό και οι υπόλοιποι ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ διευκρινίζεται ότι η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου θα εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση.

Σε περίπτωση που η φορολογική διοίκηση διαθέτει στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.), που δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και, κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Η διασταύρωση και η χρήση των στοιχείων και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση και η έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου μπορούν να γίνουν και αφού ήδη έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου κατόπιν της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Από πού αντλούν στοιχεία

Οι πηγές πληροφοριών για τον προσδιορισμού του φόρου προέρχονται μεταξύ άλλων από:

  • Πληροφορίες που αντλούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.
  • Ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα).
  • Αποδοχές που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
  • Τραπεζικές καταθέσεις, κινήσεις λογαριασμών, εμβάσματα, αποσβέσεις δανείων, αγορές με πιστωτικές κάρτες, επενδύσεις σε ομόλογα, χαρτοφυλάκια κινητών αξιών κ.ά.
  • Δαπάνες για υγειονομική και ιατρική περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές.
  • Πληρωμές για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Εξοδα για τηλεφωνία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κ.ά.
  • Ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, ατυχημάτων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ICE αποσύρεται από τη Μινεσότα

Κόσμος 12.02.2026
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τους φονικούς πυροβολισμούς

Η στιγμή που κινεζικό αλιευτικό χτυπά φάλαινα ‑ Πλάνα από drone

Κόσμος 12.02.2026
Από τη σύγκρουση το ζώο απέκτησε μία λευκή ουλή κατά μήκος της πλάτης του

Φρίκη στη Γαλλία: Βρέθηκαν δύο νεκρά μωρά σε καταψύκτη, το ένα το βρήκε ο πατέρας της οικογένειας

Κόσμος 12.02.2026
Για την περίεργη υπόθεση έχει συλληφθεί η σύντροφος του άντρα - Αγνωστο παραμένει το τι έχει συμβεί

Ζαχάροβα για Καποδίστρια: Έλληνας πατριώτης που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του ρωσικού κράτους

Ελλάδα 12.02.2026
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου αναφέρθηκε στην καταγωγή του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους και στην προσφορά του στις δύο χώρες

Προφυλακίστηκε ο 26χρονος που κατηγορείται για βιασμό 16χρονου στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 12.02.2026
Ο 26χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν συναινετικά

Βέλγιο: Έφοδος της αστυνομίας στο κτίριο της Κομισιόν – Έρευνα για την πώληση 23 ακινήτων

Κόσμος 12.02.2026
Η έρευνα εστιάζεται σε 23 ακίνητα που πούλησε η Κομισιόν το 2024 στο βελγικό κράτος

Χαράτσι στα δέματα Temu και Shein: Δασμοί ακόμα και… 24 ευρώ ανά παραγγελία

Κόσμος 12.02.2026
Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή τελωνειακών επιβαρύνσεων στις εισαγωγές από την Κίνα

Απεργία πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας της Lufthansa ‑ Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις από γερμανικά αεροδρόμια

Κόσμος 12.02.2026
Επηρεάζονται περίπου 69.000 επιβάτες - Η εταιρεία εκτιμά ότι το πτητικό της πρόγραμμα θα αποκατασταθεί αύριο

«Πέθανα για 40 λεπτά και αυτό είναι που μου έμαθε η εμπειρία μου για τη ζωή»

Κόσμος 12.02.2026
Η καρδιά του σταμάτησε λόγω κληρονομικής πάθησης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός αθλητής που φόρεσε κράνος με θύματα του πολέμου

Αθλητικά Νέα 12.02.2026
Η πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε πως ο Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς «δεν ήθελε να εξετάσει καμία μορφή συμβιβασμού»