E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όσα ξέρουμε για τον χθεσινό αποκεφαλισμό στο Παρίσι ‑ 18χρονος Τσετσένος ο δράστης

Νεκρός ο δράστης που φώναξε Αλλάχου Ακμπάρ τη στιγμή που εκτελούσε τον καθηγητή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2020 | 08:24

Όσα ξέρουμε για τον χθεσινό αποκεφαλισμό στο Παρίσι ‑ 18χρονος Τσετσένος ο δράστης

Μουδιασμένη είναι η Γαλλία από την είδηση πως ένας 18χρονος Τσετσένος απήγαγε καθηγητή του κολεγίου Bois-d’Aulne à Conflans στην περιοχή Conflans-Saint-Honorine και τον αποκεφάλισε, φωνάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ.

Όπως αποκαλύφθηκε στην εξέλιξη της έρευνας, η αιτία της αποτρόπαιας πράξης του, ήταν η προβολή από τον καθηγητή των σκίτσων του Μωάμεθ, τα οποία είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Ο καθηγητής που έπεσε θύμα του μουσουλμανικού φανατισμού, δίδασκε ελευθερία της έκφρασης και στο πλαίσιο του μαθήματός του παρουσίασε στους μαθητές τα σκίτσα του Μωάμεθ από το Charlie Hebdo.

Το συμβάν δίνει νέα διάσταση στην πρόσφατη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, για τις 32 τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποτραπεί στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο δράστης της χθεσινής επίθεσης είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία τους ως S.Mais και είχε φάκελο με αδικήματα κοινού δικαίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος αποκεφάλισε το θύμα και στη συνέχεια απείλησε με το όπλο του τους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν σπεύσει πολύ γρήγορα στο σημείο. Πηγές της γαλλικής αστυνομίας, ανέφεραν ότι ο δράστης φέρεται να φορούσε γιλέκο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει εκρηκτικά.

Όπως ανέφεραν αρχικά τα γαλλικά Μέσα, το θύμα ήταν καθηγητής και ο δράστης ήταν πατέρας μαθητή του. Στην εξέλιξη της έρευνας, όμως, απορρίφθηκε και έγινε γνωστό ότι ο δράστης ήταν ένας 18χρονος με καταγωγή από την Τσετσενία. Αρχικά κυκλοφόρησε ότι ήταν Αλγερινός, αλλά και αυτή η πληροφορία διαψεύστηκε.

Το κίνητρο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, φέρεται να ήταν τα σκίτσα με τον Μωάμεθ του Σαρλί Εμπντό, τα οποία καθηγητής φέρεται να έδειξε στους μαθητές του.

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατική υπόθεση».

Πηγή της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε ότι «ο αποκεφαλισμένος άντρας βρέθηκε περίπου στις 5:30 το απόγευμα. Όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία, ο δράστης ήταν ακόμα εκεί και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς».

Ο τρομοκράτης διέφυγε στο προάστιο του Eragny, περίπου τρία χιλιόμετρα από το Παρίσι. όπου είχε ταμπουρωθεί και αρνιόταν να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές. «Επέμεινε και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς«, δήλωσε η ίδια πηγή. «Τότε ήταν που δέχθηκε τα πυρά της αστυνομίας. Ακούστηκαν περίπου 10 πυροβολισμοί», πρόσθεσε.

Ο γαλλικός σταθμός FranceNews24 ανέφερε ότι ο δράστης πραγματοποίησε την επίθεση ως αντίδραση στα σκίτσα που δημοσίευσε με τον Προφήτη Μωάμεθ το σατιρικό περιοδικό Σαρλί Εμπντό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν «έφτασε στο σημείο της επίθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου του και επιβεβαίωσε ότι η έρευνα αφορά τρομοκρατία.

Ο Πιερ Μοσκοβισί με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε:

«Το φρικτό έγκλημα της Conflans-Sainte-Honorine προκαλεί τρόμο και αντίδραση. Το να αποκεφαλιστεί ένας καθηγητής που έχει δείξει τα κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ είναι επίθεση στη Δημοκρατία, στην ελευθερία σκέψης, στην ανθρωπότητα. Ας ενωθούμε ενάντια στην τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα».

Σε συναισθηματική ατμόσφαιρα, οι Γάλλοι βουλευτές βρέθηκαν στην Εθνοσυνέλευση για να «χαιρετήσουν τη μνήμη» του αποκεφαλισμένου δασκάλου και καταγγέλλουν μια «φοβερή επίθεση». Πολύ επηρεασμένος, ο πρόεδρος της γαλλικής Βουλής Hugues Renson (LREM) μίλησε λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης. «Ήμασταν σοκαρισμένοι όταν μάθαμε για την τρομερή επίθεση που έγινε. Εκ μέρους της εθνικής εκπροσώπησης, εξ ονόματος όλων μας, θα ήθελα να χαιρετίσω τη μνήμη του θύματος», υπογράμμισε.

«Παρών» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τους δασκάλους του κολεγίου, προκειμένου να τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας. Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι ο καθηγητής »έπεσε θύμα μίας ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης».

Λίγο αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα προς τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας:

«Ένας πολίτης δολοφονήθηκε σήμερα επειδή ήταν καθηγητής και επειδή δίδασκε την ελευθερία της έκφρασης. Ήταν μία επίθεση ισλαμικής τρομοκρατίας.Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό των καθηγητών της. Οι τρομοκράτες δεν θα διχάσουν τη Γαλλία, ο σκοταδισμός δεν θα νικήσει», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το γαλλικό δίκτυο Actu17 υποστηρίζει πως ο S.Mais ανέβασε στο Twitter το μήνυμα: «Στον Μακρόν, τον διοικητή των απίστων, εκτέλεσα ένα από τα σκυλιά της κολάσεως που τόλμησε να βλασφημήσει κατά του Μωάμεθ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή σε ποντιακό γλέντι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στα πλάνα φαίνεται το γλέντι να μετατρέπεται σε ρινγκ με άνδρες να εκτοξεύουν πλαστικές καρέκλες και να επιτίθενται με μπουνιές και κλωτσιές

Πάτρα: Δύο την χτυπούσαν, μία «τραβούσε» βίντεο ‑ Αγρια επίθεση σε 13χρονη από συμμαθήτριές της

Ελλάδα Χτες
Οι δύο από τις ανήλικες συνελήφθησαν, ενώ η τρίτη αναζητείται

Γιόζεφ Μένγκελε: Ανοίγουν μετά από δεκαετίες μυστικά αρχεία για τον ναζί σαδιστή γιατρό του Αουσβιτς

Κόσμος Χτες
Ο αποκαλούμενος «Αγγελος του Θανάτου» του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να βρέθηκε κρυφά στην Ελβετία μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - Δεν συνελήφθη ποτέ και η ζωή του μετά τον πόλεμο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου