E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν για το καψόνι σε Δένδια

Κλιμακώνει η Αγκυρα - Απαντά η Αθήνα

Δημοσίευση 15/10/2020 | 14:02

Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν για το καψόνι σε Δένδια

Η Άγκυρα παραμένει αμετανόητη και κλιμακώνει μέρα με την ημέρα με νέες προκλήσεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα. Ειρωνείες από επίσημα χείλη.

Τελευταίο επεισόδιο στην ελληνοτουρκική κρίση ήταν όλα όσα έγιναν με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Ελλάδα και ενώ αυτό βρισκόταν στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία και προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του έπρεπε να μπει στο FIR της Τουρκίας.

Και ενώ είχε υποβληθεί σχέδιο πτήσης το ελληνικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει κύκλους επί 20 λεπτά μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από τους Τούρκους να περάσει πάνω από την χώρα τους.

Την είδηση αποκάλυψε η ΕΡΤ, και λίγες ώρες αργότερα η Αθήνα έκανε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για το προκλητικό αυτό περιστατικό. Η απάντηση των Τούρκων ήταν ότι επρόκειτο περί τεχνικού λάθους. Η Αθήνα μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί αυτό το περιστατικό καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα χρειαστεί να περάσει ξανά από το τουρκικό FIR καθώς θα ταξιδέψει στην Αρμενία.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι αυτή η κίνηση συνιστά ακόμα μια πρόκληση και πως έχει γίνει διάβημα και δόθηκαν εξηγήσεις και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

«Κινούμε τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι πρέπει «να σταθμίσουν οι ηγέτες τη στάση της Τουρκίας να δουν το χρονοδιάγραμμα και να αποφασίσουν είτε την επιβολή κυρώσεων. Θα συζητήσουμε και την επιβολή κυρώσεων και το χρονοδιάγραμμα και θα δούμε τη στάση των ευρωπαίων».

Είπε ακόμα ότι «Είναι πάντα στο τραπέζι οι κυρώσεις. Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος επιβολής είναι θέμα των ηγετών. Θελουμε την επανέναρξη των διερευνητικών αλλά αν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Επιθυμία μας είναι η εξομάλυνση. Κόκκινη γραμμή είναι ότι Ελλάδα υπερασπίζεται κυριαρχία της και κυριαρχικά δικαιώματα.

Κυριαρχία στα χωρικά ύδατα που είναι στα 6 μίλια ενώ κυριαρχικά δικαιώματα είναι η υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη. Έχουμε το δικαίωμα να το πάμε στα 12 και θα το κάνουμε όταν το κρίνουμε σκόπιμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Ελλάδα 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Ελλάδα 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Κόσμος 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της