E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν για το καψόνι σε Δένδια

Κλιμακώνει η Αγκυρα - Απαντά η Αθήνα

Δημοσίευση 15/10/2020 | 14:02

Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν για το καψόνι σε Δένδια

Η Άγκυρα παραμένει αμετανόητη και κλιμακώνει μέρα με την ημέρα με νέες προκλήσεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα. Ειρωνείες από επίσημα χείλη.

Τελευταίο επεισόδιο στην ελληνοτουρκική κρίση ήταν όλα όσα έγιναν με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Ελλάδα και ενώ αυτό βρισκόταν στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία και προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του έπρεπε να μπει στο FIR της Τουρκίας.

Και ενώ είχε υποβληθεί σχέδιο πτήσης το ελληνικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει κύκλους επί 20 λεπτά μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από τους Τούρκους να περάσει πάνω από την χώρα τους.

Την είδηση αποκάλυψε η ΕΡΤ, και λίγες ώρες αργότερα η Αθήνα έκανε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για το προκλητικό αυτό περιστατικό. Η απάντηση των Τούρκων ήταν ότι επρόκειτο περί τεχνικού λάθους. Η Αθήνα μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί αυτό το περιστατικό καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα χρειαστεί να περάσει ξανά από το τουρκικό FIR καθώς θα ταξιδέψει στην Αρμενία.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι αυτή η κίνηση συνιστά ακόμα μια πρόκληση και πως έχει γίνει διάβημα και δόθηκαν εξηγήσεις και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

«Κινούμε τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι πρέπει «να σταθμίσουν οι ηγέτες τη στάση της Τουρκίας να δουν το χρονοδιάγραμμα και να αποφασίσουν είτε την επιβολή κυρώσεων. Θα συζητήσουμε και την επιβολή κυρώσεων και το χρονοδιάγραμμα και θα δούμε τη στάση των ευρωπαίων».

Είπε ακόμα ότι «Είναι πάντα στο τραπέζι οι κυρώσεις. Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος επιβολής είναι θέμα των ηγετών. Θελουμε την επανέναρξη των διερευνητικών αλλά αν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Επιθυμία μας είναι η εξομάλυνση. Κόκκινη γραμμή είναι ότι Ελλάδα υπερασπίζεται κυριαρχία της και κυριαρχικά δικαιώματα.

Κυριαρχία στα χωρικά ύδατα που είναι στα 6 μίλια ενώ κυριαρχικά δικαιώματα είναι η υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη. Έχουμε το δικαίωμα να το πάμε στα 12 και θα το κάνουμε όταν το κρίνουμε σκόπιμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και πώς κερδίζετε έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκπτωση έως 4% προβλέπεται για έγκαιρη εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος, ενώ επιστροφές και συμψηφισμοί πραγματοποιούνται πλέον αυτόματα μέσω myAADE, χωρίς αίτηση από τους φορολογούμενους

Ένταση στο Αιγαίο: Μπαράζ παραβιάσεων από οπλισμένα τουρκικά F‑16 ‑ Εμπλοκή με ελληνικό μαχητικό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Kαταγράφηκαν εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκ των οποίων πέντε πραγματοποιήθηκαν από τα F-16 και τέσσερις από τα ATR-72.

Θερινές εκπτώσεις: Πότε θα ξεκινήσουν και πόσο θα διαρκέσουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η περίοδος των εκπτώσεων ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, δηλαδή στις 13 Ιουλίου

Στιγμές αγωνίας στον Πύργο: Σκύλος επιτέθηκε σε 7χρονη μέσα σε αυλή σπιτιού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παιχνίδι που μετατράπηκε σε εφιάλτη - Δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη του τετράποδου

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Στη φυλακή ο 41χρονος συζυγοκτόνος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας από το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένες γυναίκες που αποδοκίμασαν τον δράστη

Χαλκίδα: Γιατρός έπαθε εγκεφαλικό μέσα στο νοσοκομείο – Είχε μόλις γυρίσει από αναρρωτική άδεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γιατρός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την ώρα που υποβαλλόταν σε εξετάσεις

Ξηλώθηκε σπείρα που λεηλατούσε αιολικά πάρκα και υποσταθμούς σε Εύβοια και Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αρχές συνέλαβαν έξι άτομα

Το Bitcoin σε ελεύθερη πτώση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σβήνει το ράλι του Τραμπ και υποχωρεί σε χαμηλά 20 μηνών μετά την κίνηση της Strategy

Έφοδος των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ σε πολεοδομίες της Αττικής

Ελλάδα Χτες
Συλλήψεις για «εξυπηρετήσεις» και φακελάκια

Τουρκία: Ανδρας κράτησε όμηρο την 3χρονη κόρη του έπειτα από καβγά με την σύζυγό του

Κόσμος Χτες
Η 3χρονη διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις