E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν για το καψόνι σε Δένδια

Κλιμακώνει η Αγκυρα - Απαντά η Αθήνα

Δημοσίευση 15/10/2020 | 14:02

Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν για το καψόνι σε Δένδια

Η Άγκυρα παραμένει αμετανόητη και κλιμακώνει μέρα με την ημέρα με νέες προκλήσεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα. Ειρωνείες από επίσημα χείλη.

Τελευταίο επεισόδιο στην ελληνοτουρκική κρίση ήταν όλα όσα έγιναν με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Ελλάδα και ενώ αυτό βρισκόταν στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία και προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του έπρεπε να μπει στο FIR της Τουρκίας.

Και ενώ είχε υποβληθεί σχέδιο πτήσης το ελληνικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει κύκλους επί 20 λεπτά μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από τους Τούρκους να περάσει πάνω από την χώρα τους.

Την είδηση αποκάλυψε η ΕΡΤ, και λίγες ώρες αργότερα η Αθήνα έκανε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για το προκλητικό αυτό περιστατικό. Η απάντηση των Τούρκων ήταν ότι επρόκειτο περί τεχνικού λάθους. Η Αθήνα μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί αυτό το περιστατικό καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα χρειαστεί να περάσει ξανά από το τουρκικό FIR καθώς θα ταξιδέψει στην Αρμενία.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι αυτή η κίνηση συνιστά ακόμα μια πρόκληση και πως έχει γίνει διάβημα και δόθηκαν εξηγήσεις και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

«Κινούμε τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι πρέπει «να σταθμίσουν οι ηγέτες τη στάση της Τουρκίας να δουν το χρονοδιάγραμμα και να αποφασίσουν είτε την επιβολή κυρώσεων. Θα συζητήσουμε και την επιβολή κυρώσεων και το χρονοδιάγραμμα και θα δούμε τη στάση των ευρωπαίων».

Είπε ακόμα ότι «Είναι πάντα στο τραπέζι οι κυρώσεις. Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος επιβολής είναι θέμα των ηγετών. Θελουμε την επανέναρξη των διερευνητικών αλλά αν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Επιθυμία μας είναι η εξομάλυνση. Κόκκινη γραμμή είναι ότι Ελλάδα υπερασπίζεται κυριαρχία της και κυριαρχικά δικαιώματα.

Κυριαρχία στα χωρικά ύδατα που είναι στα 6 μίλια ενώ κυριαρχικά δικαιώματα είναι η υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη. Έχουμε το δικαίωμα να το πάμε στα 12 και θα το κάνουμε όταν το κρίνουμε σκόπιμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο σπαρακτικός επικήδειος του Τραϊανού Δέλλα: «Είσαι το μωρό μου, ξεκουράσου και πέτα ψηλά»

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
άγισε καρδιές ο επικήδειος λόγος του Τραϊανού Δέλλα για τη Γωγώ Μαστροκώστα,

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

E-Daily 3.Left 27.05.2026
«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Φρουροί της Επανάστασης: Μικρές οι πιθανότητες να ξαναρχίσει ο πόλεμος, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Εκπρόσωπος των Φρουρών απείλησε πως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, η ακτογραμμή του Ιράν θα γίνει «νεκροταφείο για τους επιτιθέμενους»

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

Θεσσαλονίκη: 50χρονος παρενόχλησε σeξουαλικά τη σύντροφο 29χρονου και κατέληξε στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
H 33χρονη γυναίκα κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, με τον 50χρονο να την ακολουθεί και να της επιτίθεται

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών