E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολωνία: Υποβρύχια έκρηξη τεράστιας βόμβας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου

Έλαβε χώρα επιχείρηση εξουδετέρωσής της-δεν υπήρξαν τραυματίες

Δημοσίευση 14/10/2020 | 15:41

Πολωνία: Υποβρύχια έκρηξη τεράστιας βόμβας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου

Μια βρετανική βόμβα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εξερράγη ενώ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση εξουδετέρωσής της από ειδικούς του πολεμικού ναυτικού της Πολωνίας, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας την Τρίτη. Δεν υπήρξαν τραυματίες.

Η 5,4 τόνων βόμβα Tallboy ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 σε μια υδάτινη οδό που οδηγούσε στο λιμάνει Τσετσίν κατά τη διάρκεια εργασιών για την εμβάθυνση του περάσματος. Πάνω από 750 άτομα απομακρύνθηκαν από την περιοχή για την επιχείρηση, καθώς βρισκόταν στο νότιο άκρο του Σβινούτσιε, δημοφιλούς θερέτρου της Βαλτικής, που, όπως το Τσετσίν, ήταν γερμανικό στρατιωτικό λιμάνι κατά τον πόλεμο.

Ειδικοί πυροτεχνουργοί του πολωνικού ναυτικού προσπαθούσαν να την εξουδετερώσουν υποβρυχίως μέσω μιας διαδικασίας κατάκαυσης των εκρηκτικών της, ωστόσο εξερράγη κατά τη διάρκειά της.

Εκπρόσωπος του ναυτικού είπε στο Associated Press πως δεν τραυματίστηκε κανείς, καθώς όλοι οι πυροτεχνουργοί ήταν σε ασφαλή απόσταση από την έκρηξη, η οποία έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής. «Η επιχείρηση έγινε τέλεια και με ασφάλεια» είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ήταν η μεγαλύτερη τέτοιου είδους που έχει γίνει ποτέ στην Πολωνία, όπου συνεχίζουν να εντοπίζονται βόμβες, χειροβομβίδες και άλλα πυρομαχικά.

Η βόμβα Tallboy είχε σχεδιαστεί από τον αεροναυπηγό Μπάρνες Γουόλις και η RAF τη χρησιμοποιούσε για την καταστροφή στόχων μέσω υπόγειων σοκ. Η βόμβα που βρέθηκε στο Σβινούτσιε κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1945 εναντίον του γερμανικού θωρηκτού «Luetzow»- χωρίς ωστόσο να εκραγεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάρτα Καυσαερίων: Έρχονται αλλαγές ‑ Από πού θα εκδίδεται, τα πρόστιμα αν δεν την βγάλετε

Ελλάδα 07.02.2026
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τροποποιείται το πλαίσιο χορήγησης της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Ελλάδα 07.02.2026
Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Καρυστιανού: «Δεν μίλησα για εισβολείς» – «Οι ζωές των μεταναστών ίδιες με αυτές που κόπηκαν στα Τέμπη»

Ελλάδα 07.02.2026
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γίνει «επί πληρωμή αποθήκη ψυχών»

Λέσβος: Τα «κομμένα» 37 λεπτά της κάμερας που γεννούν νέα ερωτήματα για τον θάνατο του λιμενικού

Ελλάδα 07.02.2026
Ανάλυση καρέ-καρέ με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης

Ταξί: Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται οι οδηγοί ‑ Η αιτία «πολέμου»

Ελλάδα 07.02.2026
Στις νέες διατάξεις δεν αντιδρούν πλέον μόνον οι ταξιτζήδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Xάος τα ξημερώματα στο ΑΠΘ: Επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή ‑ Δεκάδες προσαγωγές

Ελλάδα 07.02.2026
Πάνω από 210 προσαγωγές έγιναν, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Μόρνος γεμίζει: Οι βροχές έφεραν «θεαματική άνοδο της στάθμης» και έπεται συνέχεια...

Ελλάδα 07.02.2026
Ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά για τη σημαντική «ανάσα» που έδωσαν στον Μόρνο οι βροχοπτώσεις.

«Εξαφανίστηκε» η Θεσσαλονίκη: Πέπλο ομίχλης κάλυψε την πόλη

Ελλάδα 07.02.2026
Μικρές καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο