E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανοίγουν από σήμερα θέατρα και σινεμά: Πώς θα λειτουργούν

Οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2020 | 17:03

Ανοίγουν από σήμερα θέατρα και σινεμά: Πώς θα λειτουργούν
Pexels

Από σήμερα αλλάζουν πολλά στον τρόπο που θα διασκεδάζουμε και θα παρακολουθούμε πολιτιστικές εκδηλώσεις

Με πολλές δυσκολίες και με πληρότητα που θα καλύπτει το 30% των θέσεων «επιστρέφουν» από σήμερα θέατρα, μουσικές σκηνές και χειμερινοί κινηματογράφοι. Οι πρώτες πρεμιέρες έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, ενώ καλλιτέχνες και θεατρικοί παραγωγοί περιμένουν με αγωνία τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιδότηση των κενών θέσεων.

«Δεν θα πρέπει τα μέτρα να είναι οριζόντια για το θέατρο. Σε ότι έχει να κάνει με το επίδομα των επτά ευρώ για τις θέσεις που απομένουν από το 30% είναι ελάχιστο. Όσο μικρότερη είναι η βοήθεια με όποια επιδότηση, τόσο φτωχότερο θα είναι το θέατρο. Τόσο ο Πολιτισμός θα μαραζώνει και στο τέλος μοιραία θα πεθάνει, θα σβήσει» ανέφερε ο Γρηγόρης Βαλτινός στην κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN.

Η πληρότητα στα θέατρα και σε άλλους χώρους Πολιτισμού θα συνδέεται με τα επίπεδα κινδύνου της πανδημίας και θα κυμαίνεται από 65% - 30%. Οι παραστάσεις θα γίνονται χωρίς διάλειμμα, τα εισιτήρια θα διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους θεατές. «Δεν κολλάει το θέατρο. Θα κολλήσει ο κακός θεατής, ο οποίος θα έρθει χωρίς μάσκα. Εμείς θα σταματήσουμε την παράσταση και θα ζητήσουμε να φορέσει μάσκα ο απείθαρχος ή να βγει έξω» τόνισε ο Αιμίλιος Χειλάκης.

Επιφυλάξεις από τους ανθρώπους της Τέχνης

«Μία επιχείρηση με 30% δεν μπορεί να επιβιώσει. Τι να πρωτοπληρώσεις; Εργαζόμενους, ενοίκια ή να κρατήσει τους όρους ασφαλείας;» αναρωτιέται ο διευθύνων σύμβουλος των «Αθηναϊκών Σκηνών» Διονύσης Παναγιωτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν τρόπους οικονομικής υποστήριξης θέατρων, κινηματογράφων και μουσικών σκηνών ώστε να μπορέσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να επιβιώσουν με δεδομένο ότι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από τον περασμένο Μάρτιο. «Μέσα από τις λύσεις που μπορούν να προταθούν και πρέπει να σκεφτεί η κυβέρνηση είναι η επιδότηση κάποιων θέσεων. Είναι μία λύση αυτό» υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς, Λευτέρης Γιοβανίδης.

Οι όροι για την επιδότηση κενών θέσεων δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί και ενώ αναμένεται από το υπουργείο Πολιτισμού το επίσημο πρωτόκολλο των χώρων ψυχαγωγίας, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες επιμένουν στην ανάγκη να πειστεί ο κόσμος ότι είναι υγειονομικώς καθόλα ασφαλείς. «Δεν επιτρέπεται ούτως ή άλλως στο θέατρο να πίνεις και να τρως. Δεν φωνάζεις, δεν συμμετέχεις με τον καλλιτέχνη στη σκηνή. Μπαίνεις μέσα στην αίθουσα και θερμομετριέσαι. Κάθεσαι σε συγκεκριμένες αποστάσεις. Δεν κουνιέσαι, δεν σηκώνεσαι όρθιος. Όλα αυτά είναι οι κανόνες του θέατρου» πρόσθεσε ο Διονύσης Παναγιωτάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο