E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Oruc Reis: Στις 17:00 μπαίνει στην περιοχή ερευνών

Δείτε τη θέση στην οποία βρίσκεται τώρα το Oruc Reis

Δημοσίευση 12/10/2020 | 16:27

Oruc Reis: Στις 17:00 μπαίνει στην περιοχή ερευνών

Συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία το ερευνητικό - Μετά τις 20:00 απόψε αναμένεται να βρεθεί σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο - Άγνωστο αν οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν σεισμικές έρευνες - Την παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Μισέλ

Η τρίτη κρίση που προκαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διάστημα τριών μηνών είναι και η πιο επικίνδυνη. Παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα για έναρξη διερευνητικών επαφών με σκοπό τον προσδιορισμό των σημείων σύγκλισης και την παραπομπή των διαφορών σε Διεθνές Δικαστήριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να έχει επιλέξει τον δρόμο της διεκδίκησης επί του πεδίου.

Κι ενώ η ελληνική κοινή γνώμη θεωρούσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνουν προς αποκλιμάκωση, ο Ερντογάν επέλεξε να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας στέλνοντάς το για έρευνες στο Καστελόριζο, ακριβώς έξω από τη ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει ένα διπλό μήνυμα: Οτι δεν θα αποδεχθεί για την Ελλάδα κανενός είδους επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες πλην των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του νησιού και ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την επέκταση της ελληνικής χωρικής θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Δείτε τη θέση στην οποία βρίσκεται τώρα το Oruc Reis, σύμφωνα με το Marinetraffic

Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ο Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να βγάζει την γλώσσα και να προκαλεί ανοικτά τους Ευρωπαίους: Σήμερα, την ημέρα που το Oruc Reis βγήκε για σεισμικές έρευνες στο Καστελλόριζο συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, αύριο και μεθαύριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα για να ωθήσει σε επανεκκίνηση των διερευνητικών και την Πέμπτη συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλία να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους. Στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τον οποίο ενημέρωσε για την νέα παράνομη τουρκική Navtex με την οποία η Άγκυρα προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου. Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η προαναγγελία σεισμικών εργασιών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε μια ακτίνα 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και του επισήμανε ότι θα θέσει το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ώρες, για να σχεδιαστεί ο τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής πρόκλησης που μπορεί να οδηγήσει την ελληνοτουρκική κρίση σε σοβαρή στρατικοποίηση με άγνωστες συνέπειες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε μια ακτίνα 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, όπου οι εργασίες των Τούρκων θα είναι ορατές από το νησί ακόμη και σχεδόν διά γυμνού οφθαλμού.

Πότε θα φτάσει το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου

Περίπου στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, το Oruc Reis αναμένεται να φτάσει στο βορειοανατολικότερο άκρο της περιοχής ερευνών που μονομερώς και αυθαίρετα όρισαν οι Τούρκοι με Navtex από τον παράκτιο σταθμό της Αττάλειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών