E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα

Οι προεκτάσεις της ιστορικής απόφασης

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 9/10/2020 | 00:01

Γιατί η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα

Η χθεσινή καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν πολλή σημαντική για την χώρα μας. Όχι μόνο γιατί καταδικάστηκαν τα εγκλήματα των μελών του κόμματος αλλά και γιατί ανατράπηκαν τα πιθανά σχέδια στελεχών του για επαναφορά στο πολιτικό σκηνικό.

Η πιο σημαντική καταδίκη όμως είναι εκείνη της ναζιστικής ιδεολογίας. Με την απόφαση αυτή η ναζιστική ιδεολογία που βασίζεται στο μίσος για το διαφορετικό, ταυτίζεται ως κίνητρο για κάθε έγκλημα που διεπράχθη από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η ιδεολογία, που με κάθε τρόπο προασπίστηκαν οι χρυσαυγίτες με επιχείρημα την δημοκρατία, είναι αυτή που τους έδωσε στην πραγματικότητα το κίνητρο για να διαπράξουν τα εγκλήματα μίσους με σκοπό την εδραίωσή τους στο πολιτικό σκηνικό.

Ένα τέτοιο συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας. Όπως δήλωσε και ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη, Nils Muižnieks:

«Αυτή η ετυμηγορία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε πολιτικές ομάδες με επιθετικές ατζέντες ενάντια στους μετανάστες/ριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι η βίαιη και ρατσιστική εγκληματική δραστηριότητα - είτε διαπράττεται από άτομα στον δρόμο είτε από μέλη του κοινοβουλίου, δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Κάθε επιθετική ιδεολογία λοιπόν θα πρέπει να είναι ποινικά τιμωρητέα. Οι βίαιες, ρατσιστικές και φασιστικές ομάδες που υπάρχουν σε κάθε χώρα πήραν ένα μήνυμα πως η απειλή που ασκούν στο πολίτευμα, στους πολίτες και στην καθημερινότητα θα έχει απάντηση και θα αντιμετωπιστεί πριν προλάβει να αναπτυχθεί.

«Η σημερινή ετυμηγορία είναι το πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα των εγκλημάτων μίσους και των επιθέσεων στη βάση διακρίσεων και τις οικογένειές τους, και πρέπει να λειτουργήσει ως έντονη υπενθύμιση των κινδύνων δαιμονοποίησης και κατηγορίας ολόκληρων πληθυσμών. Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την αποτροπή της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων μίσους στο μέλλον», συμπλήρωσε Nils Muižnieks, λέγοντας ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι μια τέτοια δικαστική απόφαση. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά για όλον τον κόσμο.

Ο ελληνικός λαός πρωτίστως, που είχε καταδικάσει την Χρυσή Αυγή και στους δρόμους αλλά και με την ψήφο του, και το ελληνικό δικαστικό σύστημα έγραψαν ιστορία. Το «ιστορική απόφαση» που ακούστηκε δεκάδες φορές από χθες δεν είναι για να τονίζουμε ότι κάναμε κάτι καλά, ούτε για να κολακεύσουμε τους εαυτούς μας. Είναι γιατί η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Η ημέρα που είπαμε σε όλους όσους χρησιμοποιούν τη βία ως ιδεολογικό μήνυμα, πως πλέον θα λογοδοτούν σε όλους μας. Κι αυτό ακούστηκε σε όλον τον κόσμο...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πως ένα ελληνικό σήριαλ έσωσε 2000 ανθρώπους από βέβαιο θάνατο

Ιστορικά 09.05.2024
Μια απίστευτη ιστορία από την ελληνική πραγματικότητα

Η ιστορία της Ράφα και γιατί χτύπησε εκεί το Ισραήλ

Stories 09.05.2024
Τι είναι το πέρασμα της Ράφα

Μαρία Αντουανέτα: Έμεινε στην Ιστορία για δυο φράσεις της, όμως τη μία δεν την είπε ποτέ

Πρόσωπα 09.05.2024
Mήπως η Μαρία Αντουανέττα ήταν κάπως παρεξηγημένη;

199 μέλη! Η μεγαλύτερη οικογένεια του κόσμου ζει κάτω από μια στέγη

Stories 09.05.2024
199 άτομα ζουν κάτω από την ίδια στέγη σε ένα γιγάντιο κτίριο

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι εργαζόμενοι παραιτούνται, δεν είναι τα χρήματα

Νέα Εποχή 09.05.2024
Τα αφεντικά έχουν ξεχάσει πώς να λένε «μπράβο» - και αυτό οδηγεί τους υπαλλήλους να παραιτηθούν

2+1 δημοσιογράφοι που τιμωρήθηκαν για fake news

Πρόσωπα Χτες
Τι κάνουν σήμερα;

Η βασίλισσα των Ληστών και το άδοξο τέλος της

Πρόσωπα Χτες
Έκανε παντού εχθρούς και είχε μια πολυτάραχη ζωή

Ο Έλληνας που έκανε το καπέλο μόδα παγκοσμίως

Ιστορικά Χτες
Χαμός και εκτός συνόρων