E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η γιαγιά από τη Χίο που κάνει online μαθήματα μαγειρικής στους ξένους

Από τον Άη Γιώργη τον Συκούση βρέθηκε στον Άγιο Γεώργιο στο Στάτεν Άιλαντ και κατέκτησε τους Νεοϋορκέζους με την κουζίνα της μαμάς της

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/10/2020 | 10:43

Η γιαγιά από τη Χίο που κάνει online μαθήματα μαγειρικής στους ξένους

Σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης, το Enoteka Maria στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, το ρόλο των σεφ έχουν αναλάβει γιαγιάδες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Το εστιατόριο άνοιξε τις πύλες του το 2006 και απασχολεί γιαγιάδες από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία και αλλού.

Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν Τζόντι Σκαραβέλα δημιούργησε το εστιατόριο όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του. Στην αρχή άνοιξε την κουζίνα του σε Ιταλίδες γιαγιάδες, λόγω της καταγωγής του. «Όταν βλέπω μία Ιταλίδα γιαγιά στην κουζίνα να μαγειρεύει αισθάνομαι ασφάλεια», είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Refinery29. Όμως είδε πως οι πελάτες ήθελαν να βλέπουν τις γιαγιάδες εν δράσει και τότε σκέφτηκε πως μια γιαγιά είναι τέλεια απ'όπου κι αν προέρχεται και έτσι, σιγά σιγά ήρθαν γιαγιάδες κι από άλλες χώρες. Στο εστιατόριο του σήμερα εργάζονται 30 έως 40 γιαγιάδες!

Εκτός από το να φας, μπορείς και να μάθεις να μαγειρεύεις! Στόχος των μαθημάτων είναι όσοι συμμετέχουν να μάθουν να δημιουργούν στην κουζίνα με τον μοναδικό τρόπο της γιαγιάς.

Την ελληνική κουζίνα εκπροσωπεί η γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο!

"Αν δεν μπορείτε να βρεθείτε στα μαθήματα, όπως τόσοι και τόσοι, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής online!" γράφει στο σαιτ του εστιατορίου.

Γεια σας. Ονομάζομαι Πλουμίτσα. Κατάγομαι από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση που βρίσκεται στο νησί της Μυροβόλου Χίου. Μεγάλωσα στην Χίο με τους γονείς μου και τα τρία αδέλφια μου. Από μικρή μου άρεσε πολύ να φτιάχνω γλυκά αλλά η μαμά μου ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της. Στην ηλικία των 24 ετών, παντρεύτηκα και μετακόμισα στην Αμερική. Δεν ήξερα να μαγειρεύω τίποτα, αλλά ο άντρας μου, που ήταν και εκείνος από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, και η Θεία του, με έμαθαν να μαγειρεύω.

Κάναμε τρία παιδιά, και τα στείλαμε σε Ελληνικά σχολεία. Επειδή δεν εργαζόμουν όταν τα παιδιά ήταν μικρά, είχα καιρό και μου άρεσε πολύ να μαγειρεύω τα Ελληνικά φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα μου. Στα γράμματα που μου έστελνε, έγραφε πως έφτιαχνε διάφορα φαγητά και ακολουθούσα τις οδηγίες της. Σιγά-σιγά έμαθα να φτιάχνω τα ωραία φαγητά της μητέρας μου.

Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, και ο μεγαλύτερος μου γιος έχει παντρευτεί και έχω εγγονό, έρχονται στο σπίτι και τους φτιάχνω τα ελληνικά φαγητά και γλυκά που τους αρέσουν.

Θέλω να μάθουν όλοι τα φανταστικά πιάτα της Ελλάδας. Γι' αυτό είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω μια γεύση της Ελλάδας σε τέτοιο ωραίο εστιατόριο. Ο προστάτης του χωριού μου, ο Άγιος Γεώργιος, με κάλεσε πίσω κοντά του στον Άγιο Γεώργιο του Στατεν Άιλαντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή: Το συγκλονιστικό τέλος του ηθοποιού από το «The Κόπανοι»

Stories 23.02.2026
Το κοινό νόμιζε ότι ήταν ατάκα του ρόλου – αλλά ήταν η τελευταία του ανάσα

Το μοντέλο που πόζαρε για τους μεγαλύτερους ζωγράφους και το τραγικό τέλος της

Πρόσωπα 23.02.2026
Η δραματική ζωή του supermodel του 19ου αιώνα

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα και ποια είναι τα έθιμα της

Stories 23.02.2026
Η προέλευση της ονομασίας και των εθίμων

Τι είναι τα «Κούλουμα» που γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα

Ιστορικά 23.02.2026
Πού «στήθηκε» για πρώτη φορά γλέντι Καθαράς Δευτέρας

Το πιο βαθύ εστιατόριο στον κόσμο κρύβεται 100 μέτρα κάτω από τη γη – Και βρίσκεται σε… αλατωρυχείο!

Νέα Εποχή Χτες
Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία σε βάθος 100 μέτρων

Πώς γιόρταζε η Ελλάδα τις Απόκριες τον 20ο αιώνα

Ιστορικά Χτες
Ήθη, έθιμα και παραδόσεις του περασμένου αιώνα

Τα «παντρεμενάδικα»: Η περιοχή που ερωτοτροπούσαν οι Αθηναίοι

Ιστορικά Χτες
Το στέκι του έρωτα στην παλιά Αθήνα

Οι Απόκριες που βάφτηκαν στο αίμα: Το έγκλημα που πάγωσε την ελληνική κοινωνία

Ιστορικά Χτες
Ο Νίκος Κοεμτζής σκοτώνει τρεις ανθρώπους για ένα ζεϊμπέκικο

Πώς βγήκε η έκφραση «το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής»;

Ιστορικά Χτες
Το ανδρόγυνο που ζούσε στο Θησείο και ήταν υπόδειγμα ζευγαριού μέχρι που...