E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές

H ιστορική πλέον δικαστική απόφαση τους καθιστά υπεύθυνους για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης

Δημοσίευση 7/10/2020 | 21:20

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές

Αύριο Πέμπτη 8/10 αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές των μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής οπότε και θα διαφανεί ποιοι από τους κριθέντες ως ένοχοι, θα προφυλακιστούν.

Οπως μετέδωσε στον ΣΚΑΪ η Ιωάννα Μάνδρου, η σημερινή καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή, φαίνεται πως «φωτογραφίζει» την προοπτική να ανοίξει ο δρόμος για τις φυλακές Κορυδαλλού για ορισμένα τουλάχιστον εκ των κορυφαίων στελεχών του νεοναζιστικού μορφώματος.

Η πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή τα καταδικασθέντα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι μεγάλη, καθώς η ιστορική πλέον δικαστική απόφαση τους καθιστά υπεύθυνους για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η ποινή για το συγκεκριμένο αδίκημα προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8) και αφορά τους 7 χρυσαυγίτες που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επτά πρώην βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος και έχει σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις δεδομένη την ποινή των ισοβίων. Ο Ρουπακιάς, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φυσσά, ζητά να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ελαφρυντικά ζητούν για τους καταδικασθέντες οι συνήγοροί τους

Το δικαστήριο συνέχισε την διαδικασία το απόγευμα της Τετάρτης, με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητάει την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος, «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκισή του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις», και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου, καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Airbnb: Πώς θα αποφύγουν πρόστιμα για απόκρυψη εσόδων οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές

Οικονομία 25.02.2026
Τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb ξεκινούν από 5.000 ευρώ

Έβρος: Αγωνία για την αύξηση της στάθμης του νερού

Ελλάδα 25.02.2026
«Κρίσιμες οι επόμενες ώρες» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας

Μπιλ Γκέιτς: Παραδέχθηκε σχέσεις με Ρωσίδες – Από ποιους ζήτησε συγγνώμη για τον Επστάιν

Κόσμος 25.02.2026
Δημοσίευμα της Wall Street Journal φέρνει στο φως όσα ειπώθηκαν σε εσωτερική συνάντηση του ιδρύματός του

Παραπέμπεται σε δίκη ο Βαρουφάκης μετά τις δηλώσεις του για τα ναρκωτικά

Πολιτική 25.02.2026
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2026 - Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Η εξήγηση πίσω από τα βαμμένα κόκκινα πρόβατα στην Κρήτη

Ελλάδα 25.02.2026
Γιατί οι κτηνοτρόφοι βάφουν τα πρόβατά τους

Τι θα περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο συσσίτιο των φαντάρων: Θα λαμβάνουν ημερησίως έως και 3.200 θερμίδες

Ελλάδα 25.02.2026
Βάσει του νέου δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπάρχει διαφοροποίηση στο διατροφολόγιο των στρατεύσιμων ανάλογα με τη σωματική καταπόνηση και το στάδιο της εκπαίδευσης

Βραζιλία: 29 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από κατολισθήσεις

Κόσμος 25.02.2026
Εικόνες καταστροφής από τόνους λάσπης και ισοπεδωμένα κτίρια

Αρχεία Έπσταϊν: Φωτογραφία απαθανατίζει τον Στίβεν Χόκινγκ σε τροπικό νησί ανάμεσα σε δύο γυναίκες με μπικίνι

Κόσμος 25.02.2026
Συνολικά ο Στίβεν Χόκινγκ εμφανίζεται περίπου 250 φορές στα αρχεία Έπσταϊν - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Πατήσια: 70χρονος οδηγός επιτέθηκε με μαχαίρι σε 51χρονο διανομέα για την προτεραιότητα

Ελλάδα 25.02.2026
Στη συμβολή των οδών Νιρβάνα και Αχαρνών, δύο οδηγοί διαπληκτίστηκαν έντονα και μάλιστα, ο ένας έβγαλε και μαχαίρι

Ψηφιακή ένταξη ηλικιωμένων και ΑμεΑ: Τι προσφέρει το νέο πρόγραμμα και πώς να υποβάλετε αίτηση

Ελλάδα 25.02.2026
Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει στην άρση του ψηφιακού αποκλεισμού

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Ελλάδα 25.02.2026
Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη