E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Συνεδριάζουν για νέα μέτρα στη Βουλή

Πόσο κοντά είμαστε στο «μάσκες παντού»

Δημοσίευση 6/10/2020 | 10:38

Κορωνοϊός: Συνεδριάζουν για νέα μέτρα στη Βουλή

Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ως προς τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού «σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» εξετάζουν σήμερα και αύριο τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

«Το επόμενο μέτρο που θα πάρουμε είναι η χρήση μάσκας και έξω και μέσα αν τα πράγματα επιδεινωθούν» πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου.

Σημείωσε, δε, ότι «χωρίς μεγάλη επιβάρυνση της οικονομικής ζωής δεν υπάρχει πολλά αλλα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε».

Η ίδια μίλησε για «μια σταθεροποίηση στην εικόνα όσον αφορά το covid-19 στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε όσον αφορά τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα ακολουθήσουμε».

Όπως είπε, τέλος, το μέλος της επιτροπής «το σύστημα υγείας είναι έτοιμο και θα ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό φτάνει να μην φτάσουμε σε σημείο που να το εξαντλήσουμε και αυτό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού «έσπασαν» και το φράγμα των 20.000 στην Ελλάδα καθώς χρειάστηκαν 36 ημέρες για να φτάσουμε στον αριθμό αυτό καθώς στις 30 Αυγούστου τα κρούσματα ήταν 10.134.

Εντωμεταξύ περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε επτά από τις μεγαλύτερες περιφέρειες και πόλεις της Ελλάδας καθώς μετά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, στη λίστα προστέθηκαν από χθες, Δευτέρα, Πάτρα και Ιωάννινα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Η κυκλοφορία του ιού αποτυπώνεται και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, που καταγράφονται με τον ίδιο σταθερά ανοδικό ρυθμό. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται περίπου 70 νέες εισαγωγές ημερηςίως σε κλινικές Covid-19 και σε απλές κλίνες.

Εχθές ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία έφθασε τους 72 -το ρεκόρ μέχρι τώρα είναι 79 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε μία ημέρα.

Συνολικά ο αριθμός των νοσηλευομένων έφθασε χθες τους 718, με τους 205 να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή σε άλλες Μονάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική, όπου γίνονται καθημερινά περισσότερες από μία στις 2 εισαγωγές σε νοσοκομεία. Εχθές έγιναν στον Ευαγγελισμό και το Αττικόν περίπου 40 εισαγωγές ασθενών.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εχθές ήταν 83 επί συνόλου 205 σοβαρά ασθενών λόγω κορωνοϊού. Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 419, με 10 θανάτους να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

Αγωνία για τα γηροκομεία

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη «μάχη» με τον κορωνοϊό αποτελούν τα γηροκομεία που έχουν αποδειχθεί εστία υπερμετάδοσης με δραματικές συνέπειες.

Ο ευαίσθητος πληθυσμός τους - άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και κατά κανόνα με υποκείμενα νοσήματα- δείχνει ότι δεν προστατεύεται επαρκώς με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή τίθενται σε κίνδυνο από την πλημμελή τήρηση αυτών των μέτρων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόνο σε τρεις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν καταγραφεί συνολικά 142 κρούσματα και έχουν καταλήξει 37 ηλικιωμένοι. Το γηροκομείο που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα είναι αυτό της Αγίας Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη, όπου νόσησαν 75 φιλοξενούμενοι με μέση ηλικία τα 85 χρόνια και εξ αυτών πέθαναν οι 27 (ποσοστό 36%).

Σε δεύτερη μονάδα νόσησαν 42 φιλοξενούμενοι (με μέση ηλικία τα 84 έτη), εκ των οποίων κατέληξαν οι 5 (ποσοστό 12%), ενώ σε τρίτη μονάδα που επιβεβαιώθηκαν 25 κρούσματα με μέση ηλικία τα 86 χρόνια πέθαναν πέντε άνθρωποι (ποσοστό 20%)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα 02.01.2026
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος 02.01.2026
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα 02.01.2026
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα 02.01.2026
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα 02.01.2026
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα 02.01.2026
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα 02.01.2026
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος 02.01.2026
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν