E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη»: Αποκαλύψεις για ΜΚΟ που εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών

Στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται υπήκοοι Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας

Δημοσίευση 4/10/2020 | 12:42

Μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη»: Αποκαλύψεις για ΜΚΟ που εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών

Λεπτομέρειες για τη μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας για τον ρόλο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα απoκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής.

Με επιχειρησιακό κωδικό «Αλκμήνη» και με κεντρική στρατηγική εποπτεία, η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία διερεύνησαν, εν μέσω της κρίσης με την Τουρκία, τον ρόλο τεσσάρων ΜΚΟ στη διά θαλάσσης προώθηση από την Τουρκία μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη, οι οποίες κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν παράνομες διαδικασίες και μεθόδους.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα, στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται υπήκοοι Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων, 26 στον αριθμό, είναι πολίτες Γερμανίας.

Η υπόθεση ανακαλύφθηκε με τη μυστική αποστολή δύο μεταναστών στα παράλια της γειτονικής χώρας και τη σκηνοθετημένη συνεργασία τους με μέλη των ελεγχόμενων ΜΚΟ για τη διαπεραίωση εκατοντάδων ανθρώπων.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκαν η άριστη πληροφόρηση, ο δόλος των ενεχομένων και τα «κατ΄επίφασιν ανθρωπιστικά κινήτρά τους».

Η έρευνα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. είχε ως στόχο να «ξηλωθεί» το σύστημα που φέρεται να γνώριζε τα πάντα σε σχέση με τα δρομολόγια των λαθρεμπόρων από τα τουρκικά παράλια στη Μυτιλήνη.

Όπως είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, από τις έρευνες προέκυψε ότι οι ΜΚΟ έκαναν εκτεταμένη χρήση συγκεκριμένης τηλεφωνικής εφαρμογής, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διασώσεων, με στόχο να δυσχεράνουν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και να δώσουν προβάδισμα χρόνου στα τουρκικά σκάφη να εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά τα στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. εντυπωσιάστηκαν από τις επικοινωνίες των μελών του πληρώματος του σκάφους με μέλη άλλων ΜΚΟ για ανταλλαγή πληροφοριών, σε σχέση με μετανάστες που ήρθαν ή θα έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Φέρονται επίσης να γνώριζαν λεπτομέρειες για τον τόπο εκκίνησης στα τουρκικά παράλια, τον χρόνο ταξιδιών, την ηλικία, το φύλο και τη χώρα καταγωγής των επιβαινόντων στη λέμβο, αλλά και τις ζώνες διαμονής τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, προτού αυτό καταστραφεί από την πυρκαγιά.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, μέλη ΜΚΟ κατηγορούνται ότι προέβαιναν σε συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αποτύπωση των επικοινωνιών του Λιμενικού Σώματος κατά την επιχειρησιακή του δράση για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

Κόσμος 07.01.2026
«Ο Τραμπ εγκαθιστά χωρίς κόμπλεξ ένα αμερικανικό προτεκτοράτο σε μία κυρίαρχη χώρα και διεκδικεί δικαιώματα στους πόρους της»

Λαϊκές αγορές: Αναστέλλεται η απεργία ‑ Κανονικά από την Παρασκευή η λειτουργία τους

Ελλάδα 07.01.2026
Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση στη λαχαναγορά - Η ανακοίνωση για τις λαϊκές αγορές

Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες – Απαντούν με κλιμάκωση στα μέτρα της κυβέρνησης

Ελλάδα 07.01.2026
Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας

Αγρότες: Εμπαιγμός τα μέτρα, ειδικά η ρύθμιση για το ρεύμα – «Θέλουν να μας εξαφανίσουν» – Συσκέψεις στα μπλόκα

Ελλάδα 07.01.2026
Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης

Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Εξετάζεται «διαφήμιση χρήσης ουσιών»

Ελλάδα 07.01.2026
Οι αναφορές του προέδρου του ΜέΡΑ25 αφορούν περιστατικό που, όπως ο ίδιος σημείωσε, έλαβε χώρα 37 χρόνια πριν, το 1989, στο εξωτερικό

Σφοδρός καύσωνας στην Αυστραλία

Κόσμος 07.01.2026
Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Νεκρός Ρώσος μεγιστάνας, το ελικόπτερό του έμπλεξε σε καλώδια και συνετρίβη

Κόσμος 07.01.2026
Νεκρός είναι ο Ιλίας Γκιμαντουτντίνοφ

Είχε σκύλο με λουρί να τρέχει έξω από το ΙΧ στη Θεσσαλονίκη – «Το ζώο το αγαπώ»

Ελλάδα 07.01.2026
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για «κακοποίηση ζώου»

Η ΕΛ.ΑΣ έστειλε στον εισαγγελέα το βίντεο του Βαρουφάκη που παραδέχεται πως έχει πάρει ecstacy

Ελλάδα 07.01.2026
Η Δίωξη Ναρκωτικών έστειλε το βίντεο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον στον Παναθηναϊκό

Αθλητικά Νέα 07.01.2026
Ο Εργκίν Αταμαν ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα του Παναθηναϊκού ενώ προχώρησε και σε μία βαρύγδουπη δήλωση αναφορικά με το μέλλον του

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν

Κόσμος 07.01.2026
«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου θα πληρώσει, λέει η μάνα του 16χρονου

Ελλάδα 07.01.2026
Βαριές κακώσεις σε όλο το σώμα του 17χρονου στις Σέρρες έδειξε η ιατροδικαστική