E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργή Μητσοτάκη για τα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού

Μήνυμα στην Τουρκία για τις διερευνητικές

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 2/10/2020 | 15:13

Οργή Μητσοτάκη για τα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού

Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση και το αρχικό κείμενο δεν κάλυπτε ούτε εμάς ούτε την Κύπρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Την ικανοποίηση της Αθήνας για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε μετά την ολοκλήρωσή της ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ότι ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση αυτή που έγινε και οως το πρώτο κείμενο δεν μας κάλυπτε, ενώ δεν απέκλεισε αν χρειαστεί να συναντηθεί στο μέλλον με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι υπάρχει αναφορά πως η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κρατών – μελών της. Είπε ακόμα ότι υπάρχει θετική αναφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι διερευνητικές επαφές, είπε, αφορούν ένα ζήτημα και μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε δεν κάλυπτε τις θέσεις μας. Ωστόσο, πρόσθεσε, το τελικό κείμενο είναι σαφώς καλύτερο.

Στο ερώτημα αν ενοχλήθηκε από το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι πάντα μια δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένων. Αυτή την φορά έγιναν πιο σημαντικές αλλαγές από ότι συνήθως και τόσο εμείς όσο και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ενδεδειγμένες».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι προφανώς δεν υπήρχε απόλυτη κατανόηση και ενημέρωση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και ήταν σημαντικό ότι τους ενημερώσαμε αναλυτικά όχι τόσο για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις αλλά και γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Χαρακτήρισε δρομολογημένη διαδικασία σε επίπεδο στρατιωτικών για την συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ στο ερώτημα αν έχει δρομολογηθεί συνάντηση με τον Ερντογάν είπε πως όχι και πρέπει να προηγηθούν οι διερευνητικές και στην συνέχεια να δρομολογηθεί συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο.

Για τον κορονοϊό είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είμαστε μπροστά σε αυτό που αποκαλούμε δεύτερο κύμα. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν αριθμούς χειρότερους από τους δικούς μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η Αττική είπε έχει ακόμα υψηλά νούμερα. Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα. Εφιστώ την προσοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θα είμαστε πολύ αυστηροί στις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει, με πρώτο στόχο να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά, με αφορμή τα μαζικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κονσερβοποιία στην Πέλλα. Υπάρχει η έννοια της ευθύνης της προσωπικής αλλά και της επαγγελματικής. Θα είμαστε πολύ αυστηροί επανέλαβε και τόνισε ότι κάποιοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους γιατί κάποιοι φέρθηκαν ανεύθυνα!

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του, τόσο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ισχυρή στήριξη, όσο και τους υπόλοιπους των ηγετών για την συμπαράσταση και την αποφασιστικότητα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που αποτελούν κυριαρχικά δικαιώματα της ίδιας της Ένωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η συζήτηση δεν ήταν εύκολη, όπως εύκολη δεν ήταν ούτε η κατάληξη σε ομόφωνη απόφαση. «Παρόλα αυτά είμαι ικανοποιημένος γιατί μέσα από συνεπή αποτελεσματική διπλωματία μηνών η απόφαση δημιουργεί θεσμικά την προοπτική να συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχοντας την ΕΕ στο πλευρό μας αλλά και πρωτοστατούσα με πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών και την επανέναρξη των συνομιλιών. Υπάρχουν κάτω όλες οι προϋποθέσεις, η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει και αναλόγως θα κριθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα Χτες
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό

Φρικτός θάνατος για 21χρονη βασίλισσα ομορφιάς

Κόσμος Χτες
Αν και κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε λίγο αργότερα

Κάρτα Καυσαερίων: Έρχονται αλλαγές ‑ Από πού θα εκδίδεται, τα πρόστιμα αν δεν την βγάλετε

Ελλάδα Χτες
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τροποποιείται το πλαίσιο χορήγησης της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Ελλάδα Χτες
Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Καρυστιανού: «Δεν μίλησα για εισβολείς» – «Οι ζωές των μεταναστών ίδιες με αυτές που κόπηκαν στα Τέμπη»

Ελλάδα Χτες
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γίνει «επί πληρωμή αποθήκη ψυχών»

Λέσβος: Τα «κομμένα» 37 λεπτά της κάμερας που γεννούν νέα ερωτήματα για τον θάνατο του λιμενικού

Ελλάδα Χτες
Ανάλυση καρέ-καρέ με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης

Ταξί: Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται οι οδηγοί ‑ Η αιτία «πολέμου»

Ελλάδα Χτες
Στις νέες διατάξεις δεν αντιδρούν πλέον μόνον οι ταξιτζήδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Xάος τα ξημερώματα στο ΑΠΘ: Επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή ‑ Δεκάδες προσαγωγές

Ελλάδα Χτες
Πάνω από 210 προσαγωγές έγιναν, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.