E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργή Μητσοτάκη για τα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού

Μήνυμα στην Τουρκία για τις διερευνητικές

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 2/10/2020 | 15:13

Οργή Μητσοτάκη για τα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού

Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση και το αρχικό κείμενο δεν κάλυπτε ούτε εμάς ούτε την Κύπρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Την ικανοποίηση της Αθήνας για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε μετά την ολοκλήρωσή της ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ότι ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση αυτή που έγινε και οως το πρώτο κείμενο δεν μας κάλυπτε, ενώ δεν απέκλεισε αν χρειαστεί να συναντηθεί στο μέλλον με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι υπάρχει αναφορά πως η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κρατών – μελών της. Είπε ακόμα ότι υπάρχει θετική αναφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι διερευνητικές επαφές, είπε, αφορούν ένα ζήτημα και μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

«Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε δεν κάλυπτε τις θέσεις μας. Ωστόσο, πρόσθεσε, το τελικό κείμενο είναι σαφώς καλύτερο.

Στο ερώτημα αν ενοχλήθηκε από το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι πάντα μια δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένων. Αυτή την φορά έγιναν πιο σημαντικές αλλαγές από ότι συνήθως και τόσο εμείς όσο και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ενδεδειγμένες».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι προφανώς δεν υπήρχε απόλυτη κατανόηση και ενημέρωση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και ήταν σημαντικό ότι τους ενημερώσαμε αναλυτικά όχι τόσο για τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις αλλά και γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Χαρακτήρισε δρομολογημένη διαδικασία σε επίπεδο στρατιωτικών για την συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ στο ερώτημα αν έχει δρομολογηθεί συνάντηση με τον Ερντογάν είπε πως όχι και πρέπει να προηγηθούν οι διερευνητικές και στην συνέχεια να δρομολογηθεί συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο.

Για τον κορονοϊό είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είμαστε μπροστά σε αυτό που αποκαλούμε δεύτερο κύμα. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν αριθμούς χειρότερους από τους δικούς μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η Αττική είπε έχει ακόμα υψηλά νούμερα. Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να φοράμε υποχρεωτικά μάσκα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πρόσθετα μέτρα. Εφιστώ την προσοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θα είμαστε πολύ αυστηροί στις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει, με πρώτο στόχο να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά, με αφορμή τα μαζικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κονσερβοποιία στην Πέλλα. Υπάρχει η έννοια της ευθύνης της προσωπικής αλλά και της επαγγελματικής. Θα είμαστε πολύ αυστηροί επανέλαβε και τόνισε ότι κάποιοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους γιατί κάποιοι φέρθηκαν ανεύθυνα!

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του, τόσο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ισχυρή στήριξη, όσο και τους υπόλοιπους των ηγετών για την συμπαράσταση και την αποφασιστικότητα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που αποτελούν κυριαρχικά δικαιώματα της ίδιας της Ένωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η συζήτηση δεν ήταν εύκολη, όπως εύκολη δεν ήταν ούτε η κατάληξη σε ομόφωνη απόφαση. «Παρόλα αυτά είμαι ικανοποιημένος γιατί μέσα από συνεπή αποτελεσματική διπλωματία μηνών η απόφαση δημιουργεί θεσμικά την προοπτική να συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχοντας την ΕΕ στο πλευρό μας αλλά και πρωτοστατούσα με πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών και την επανέναρξη των συνομιλιών. Υπάρχουν κάτω όλες οι προϋποθέσεις, η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει και αναλόγως θα κριθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αστυνομικός έσωσε γυναίκα και τα δύο παιδιά της από φλεγόμενο σπίτι ‑ Viral το βίντεο από τη bodycam

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Με γρήγορες κινήσεις κατάφερε να βγάλει έξω με απόλυτη ασφάλεια τη μητέρα και τον 10χρονο γιο

Μήνυμα Τραμπ προς Ταϊβάν: «Μην προχωρήσετε σε επίσημη ανεξαρτησία από την Κίνα»

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Ξεκάθαρο σήμα κατά μιας επίσημης ανακήρυξης ανεξαρτησίας

Προσήχθη ο 50χρονος σύντροφος της 24χρονης που σκοτώθηκε στον Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Έπεσε από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά

ΑΑΔΕ: 3,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές ‑ Τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρονικά μέσα στην μάχη

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Η φορολογική διοίκηση στοχεύει σε εισπράξεις δισεκατομμυρίων ευρώ το 2026

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη που έπεσε από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρθηκε νεκρή στο Τζάνειο νοσοκομείο

Νεκρή φάλαινα στη Δανία: Εξετάζουν αν είναι ο «Τίμι» που συγκίνησε τη Γερμανία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νεκρή μεγάπτερη φάλαινα εντοπίστηκε κοντά στο Ανχολτ της Δανίας, με τις αρχές να εξετάζουν αν πρόκειται για τον «Τίμι», τη φάλαινα που διασώθηκε από γερμανική παραλία και αφέθηκε στη Βόρεια Θάλασσα

Δείτε βίντεο: Θεατής προσπαθεί να ρίξει ποδηλάτες του Giro d` Italia στην άσφαλτο για να γίνει viral

E-Daily 3.Left Χτες
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του Giro d` Italia όταν ο δράστης με έναν ακόμη επιχείρησαν να σπρώξουν και να ρίξουν ποδηλάτες εν μέσω του αγώνα, προκειμένου να το ανεβάσουν στα social media

Eurovision: Αν η Φινλανδία κερδίσει, το Ισραήλ την έβαψε

E-Daily 3.Left Χτες
Συναγερμός στην ισραηλινή αποστολή μπροστά στο ενδεχόμενο φινλανδικής νίκης

Ανατριχιαστικές καταγγελίες από την μυστική οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον: «Ήταν τέρας, μας κακοποιούσε 25 χρόνια»

E-Daily 3.Left Χτες
Τέσσερα αδέλφια υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα πολυετούς σeξουαλικής κακοποίησης και χειραγώγησης από τον «βασιλιά της ποπ» ήδη από την παιδική τους ηλικία