E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους σύντομα»

Τι ανέφεραν ειδικοί για την κατάσταση στην Αττική και τι προβλέπουν για το άμεσο μέλλον

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2020 | 12:15

«Υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους σύντομα»

Η κατάσταση στην Αττική δεν λέει να βελτιωθεί, τα κρούσματα είναι καθημερινά εκατοντάδες και όλα δείχνουν πως στον κοντινό ορίζονται βρίσκονται κι άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Γιατί οι προβλέψεις αν δεν ληφθούν μέτρα, είναι εφιαλτικές.

Το ότι το πρώτο από τα μέτρα που θα ληφθεί άμεσα στην Αττική θα είναι η μάσκα κι έξω το έκρινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (02.10.2020) στον ΣΚΑΙ.

Στην Αττική, είπε, «ήδη έχει χτυπήσει το “καμπανάκι”, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση».

«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» πρόσθεσε Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

H αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας, έχουμε πολλές συρροές, συμπλήρωσε και προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Έχουμε δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωινό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος» ανέφερε επίσης.

«Το σύνθημα πρέπει να είναι πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά. Η Ελλάδα δεν αυξάνει εκθετικά, κι ελπίζω να μην το έχουμε αυτό, άλλες χώρες έχουν ξεφύγει πολύ σε θανάτους» είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τον κίνδυνο να ξεφύγει πολύ ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων επανέλαβε, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Και ζήτησε να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.

«Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέτρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις 2.000 κάθε ημέρα.

«Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» είπε και σημείωσε ότι το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Πατέρας έδωσε όπλο στον 12χρονο γιο του και πυροβόλησε από το παράθυρο

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ανήλικος φέρεται να βρισκόταν υπό την παρουσία και την παρότρυνση του 36χρονου την ώρα του περιστατικού

Τέλος εποχής: Πέφτει η αυλαία της συνεργασίας FIFA ‑ Panini για τα αυτοκόλλητα του Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 07.05.2026
Η FIFA έκανε γνωστό την Πέμπτη πως η μακροχρόνια πορεία συνεργασίας της με την ιταλική εταιρεία θα ολοκληρωθεί οριστικά με το τουρνουά του 2030

Για έγκλημα θρησκευτικού μίσους κατηγορείται ο Ισραηλινός έποικος που επιτέθηκε σε καλόγρια στην Ιερουσαλήμ

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Το γραφείο του εισαγγελέα ζήτησε από το Ειρηνοδικείο της Ιερουσαλήμ, όπου υπέβαλε το κατηγορητήριο, ο άνδρας να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία εναντίον του

Σοκ με κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας μέσα από κρουαζιερόπλοιο της Disney ‑ 28 συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις σε πέντε κρουαζιερόπλοια, μεταξύ των οποίων και ένα της Disney και προχώρησε σε 28 συλλήψεις μελών των πληρωμάτων

Κραυγή αγωνίας από τον πατέρα του Νικήτα για τον 54χρονο δολοφόνο: Θα σκοτώσει και άλλους δικούς μου ανθρώπους

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
«Θέλω τα χρήματα από την αποζημίωση του τροχαίου να μπλοκαριστούν και να πάνε στο ""Χαμόγελο του Παιδιού""», λέει ο πατέρας του αδικοχαμένου 21χρονου

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιώνης

Κόσμος 07.05.2026
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας νοσηλεύεται με επιπλοκές λόγω χρόνιας νόσου

Κασιδιάρης: Επιστρέφω δυναμικά με νέο κόμμα

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
«Πρώτες εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου μου ""Μαύρη Βίβλος του Πολιτικού Συστήματος"". Χιλιάδες Έλληνες έδωσαν δυναμικό παρόν»

Κρήτη: Βίντεο από το τροχαίο στο οποίο οδηγούσε ο Νικήτας και σκοτώθηκε ο γιος του δολοφόνου

E-Daily 2.TopNews 07.05.2026
Στο βίντεο, έχει καταγραφεί η τρελή κούρσα του λευκού οχήματος, το οποίο οδηγούσε ο σχεδόν συνομήλικός του τότε, Νικήτας Γεμιστός, και καρφώθηκε στην κολόνα ηλεκτροφωτισμού στην παραλιακή λεωφόρου του Ηρακλείου

Αριζόνα: 40χρονη δρομέας πέθανε αφού κατέρρευσε κατά την διάρκεια υπερμαραθωνίου 402 χιλιομέτρων

Κόσμος 07.05.2026
Όλα έγιναν λίγο έξω από την πόλη Πρέσκοτ της Αριζόνα κατά την διάρκεια του υπερμαραθωνίου Cocodona 250