E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους σύντομα»

Τι ανέφεραν ειδικοί για την κατάσταση στην Αττική και τι προβλέπουν για το άμεσο μέλλον

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2020 | 12:15

«Υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους σύντομα»

Η κατάσταση στην Αττική δεν λέει να βελτιωθεί, τα κρούσματα είναι καθημερινά εκατοντάδες και όλα δείχνουν πως στον κοντινό ορίζονται βρίσκονται κι άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Γιατί οι προβλέψεις αν δεν ληφθούν μέτρα, είναι εφιαλτικές.

Το ότι το πρώτο από τα μέτρα που θα ληφθεί άμεσα στην Αττική θα είναι η μάσκα κι έξω το έκρινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (02.10.2020) στον ΣΚΑΙ.

Στην Αττική, είπε, «ήδη έχει χτυπήσει το “καμπανάκι”, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση».

«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» πρόσθεσε Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

H αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας, έχουμε πολλές συρροές, συμπλήρωσε και προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Έχουμε δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωινό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος» ανέφερε επίσης.

«Το σύνθημα πρέπει να είναι πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά. Η Ελλάδα δεν αυξάνει εκθετικά, κι ελπίζω να μην το έχουμε αυτό, άλλες χώρες έχουν ξεφύγει πολύ σε θανάτους» είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τον κίνδυνο να ξεφύγει πολύ ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων επανέλαβε, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Και ζήτησε να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.

«Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέτρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις 2.000 κάθε ημέρα.

«Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» είπε και σημείωσε ότι το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατέρρευσε ο Λουτσέσκου κατά τη διάρκεια της προπόνησης ‑ Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Αθλητικά Νέα 29.03.2026
Περιπέτεια με την υγεία του αντιμετωπίζει ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο οποίος κατέρρευσε στην προπόνηση της Εθνικής Ρουμανίας

Λουκέτο σε αλυσίδα καφέ στο Ιράν επειδή τα ποτήρια παρέπεμπαν στον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ

Κόσμος 29.03.2026
Στη διακοσμητική εικόνα του ποτηριού απεικονιζόταν μία άδεια καρέκλα, που ερμηνεύτηκε ως απουσία ηγεσίας

Ξύπνησαν μνήμες Κραν Μοντανά ‑ Στις φλόγες κλαμπ με 750 θαμώνες κοντά στο Στρασβούργο

Κόσμος 29.03.2026
Αγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς - Πρόλαβαν να απομακρυνθούν οι θαμώνες και το προσωπικό, τρεις ελαφρά τραυματίες

Ιωάννινα: «Ασπρισε» το Πάπιγκο από το χαλάζι‑ Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό

Ελλάδα 29.03.2026
Η χαλαζόπτωση είχε διάρκεια λίγα λεπτά αλλά ήταν αρκετή για να μετατρέψει την περιοχή σε χειμωνιάτικο τοπίο

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την τραγωδία στην Εγνατία Οδό: 54χρονος και 73χρονη οι δύο νεκροί

Ελλάδα 29.03.2026
Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ για το τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Κοζάνη: Συνελήφθη 39χρονος δραπέτης από τις φυλακές Κασσάνδρας

Ελλάδα 29.03.2026
Ο 39χρονος ήταν έγκλειστος, εκτίοντας ποινή φυλάκισης έξι ετών, για το αδίκημα της παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Τι αλλάζει από αύριο για τους ταξιδιώτες εκτός Σένγκεν

Ελλάδα 29.03.2026
Το νέο σύστημα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν μέχρι πρότινος η ταυτοποίηση των ταξιδιωτών

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 82χρονος που είχε καταγγείλει ότι τον κακοποιούσε η 77χρονη σύζυγός του

Ελλάδα 29.03.2026
Ο 82χρονος εντοπίστηκε νεκρός μία ημέρα μετά την αθώωση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή βία

Αιματηρό επεισόδιο στο κέντρο του Αγρινίου: Πληροφορίες για τραυματισμό νεαρού από μαχαίρι

Ελλάδα 29.03.2026
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον τραυματισμένο στο νοσοκομείο Αγρινίου

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Ελλάδα 29.03.2026
Πού εντοπίζεται το επίκεντρο

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Ελλάδα Χτες
Υπάλληλος της Εγνατίας και γυναίκα συνοδηγός έχασαν τη ζωή τους σε αλυσιδωτό τροχαίο κοντά στη σήραγγα της Δωδώνης

Μαρινέλλα: Τα αθάνατα τραγούδια που χάρισε στον ελληνικό κινηματογράφο ‑ δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Από το «Ανοιξε πέτρα» ως το «Δώσ` μου τ` αθάνατο νερό», η φωνή της σημάδεψε τις μεγαλύτερες ταινίες της εποχής