E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έβρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών

Δημοσίευση 2/10/2020 | 08:33

Έβρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Με το πρώτο φως της ημέρας την Παρασκευή, αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι εναέριες επιχειρήσεις, για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή της Λευκίμης Σουφλίου Έβρου, που κατακαίει πυκνές δασικές εκτάσεις του Εθνικού Δρυμού Δαδιάς, αγγίζοντας τον πυρήνα που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ευρώπη.

Τα πλάνα του τοπικού ενημερωτικού portal e-evros.gr, από τις βραδινές επιχειρήσεις, αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την αγωνιώδη προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής , να μην αγγίξουν οι φλόγες την «καρδιά» του Εθνικού Δρυμού Δαδιάς, που φωλιάζουν δεκάδες είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων ήταν υπεράνθρωπες, παρά τις αντίξοες συνθήκες τόσο λόγω του απροσπέλαστου του εδάφους, σε πολλά σημεία του πυκνού δάσους του Εθνικού Δρυμού, όσο και των ισχυρών ανέμων 4 - 5 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κατέφτασαν στο σημείο επιπλέον ενισχύσεις, αποτελούμενες από τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ και 2 ομάδες από της 2η ΕΜΑΚ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως έγινε γνωστό, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων & 34 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται επίσης η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Στρατιωτική Υπηρεσία, η Δασική Υπηρεσία και ο δήμος Σουφλίου με μηχανήματα που όλη τη διάρκεια της νύχτας διάνοιγαν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μπει φραγμός στην καταστροφική λαίλαπα και να διασωθεί ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στο Πεδίο Βολής του χωριού Λευκίμη και από την πρώτη στιγμή οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επικεντρώθηκαν στο να μη φτάσουν οι φλόγες στο δάσος της Δαδιάς κάτι όπως που δεν αποφεύχθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Το δύσκολο κλίμα, όπως διαμορφώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, έδωσε με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Αναφορές για εκρήξεις και για πυροσβέστες που κινδύνευσαν διαψεύστηκαν από αρμόδιους τοπικούς φορείς, την ίδια ώρα που βρίσκονται σ’ εξέλιξη και έρευνες για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τον ποταμό Έβρο ανατολικά και επιχειρούν να προωθηθούν απαρατήρητοι στο εσωτερικό από τα ορεινά περάσματα του Σουφλίου, με κατεύθυνση το Δέρειο και από εκεί τη Ροδόπη.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τ’ αρπακτικά πουλιά. Η συνολική έκταση της περιοχής που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA είναι 43.000 εκτάρια. Φιλοξενεί 200 είδη αρπακτικών, 65 είδη θηλαστικών, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Anthropic: Το Claude μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας

Tech + Science Χτες
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χρήστες μπορούν να αναθέτουν εντολές στο Claude ακόμη και από το κινητό τους, με το σύστημα να αναλαμβάνει στη συνέχεια να ολοκληρώσει την εργασία στον υπολογιστή

Τα τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκαν σύμφωνα με την Κομισιόν: Ο χαμηλότερος αριθμός από το 1963

Ελλάδα Χτες
Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην ιστορία της

Ροζ «θάλασσα» στη Βέροια: Χιλιάδες επισκέπτες στην Ημαθία για τις ανθισμένες ροδακινιές

Ελλάδα Χτες
Οι ανθισμένες ροδακινιές μεταμορφώνουν μια έκταση περίπου 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων - Η ανθοφορία διαρκεί από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου

Ο Σαλάχ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αιγύπτιος επιθετικός με βίντεο που «ανέβασε» στους λογαριασμούς του στα social media ανακοίνωσε το οριστικό του τέλος από τους «κόκκινους»

Σίριαλ η κόντρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς: Παρέμβαση υπέρ του από την Ένωση Παικτών του NBA

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεν συμφωνεί να μείνει εκτός δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν

Η Τουρκία στο χείλος νομισματικής κρίσης: Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα αποθέματα χρυσού

Κόσμος Χτες
Η Τουρκία καίει δισ. για να σώσει τη λίρα, ενώ εξετάζει swaps και πιθανές πωλήσεις χρυσού εν μέσω πολέμου στο Ιράν και έκρηξης στις τιμές ενέργειας

Fuel Pass 2026: Νέα απάτη με μηνύματα

Ελλάδα Χτες
Τα μηνύματα καλούν τους πολίτες να επισκεφθούν συγκεκριμένο σύνδεσμο

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Πολιτική Χτες
Διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Χαρίτση στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο και φιάλη οξυγόνου στο «Πηγάδι του Θανάτου»

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εξετάζουν για το εάν πρόκειται για αντικείμενα του 34χρονου δύτη που αγνοείται

Πότε θα έχουμε αλλαγή της ώρας

Ελλάδα Χτες
Δυστυχώς θα χάσουμε μία ώρα ύπνο