E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έβρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών

Δημοσίευση 2/10/2020 | 08:33

Έβρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Με το πρώτο φως της ημέρας την Παρασκευή, αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι εναέριες επιχειρήσεις, για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή της Λευκίμης Σουφλίου Έβρου, που κατακαίει πυκνές δασικές εκτάσεις του Εθνικού Δρυμού Δαδιάς, αγγίζοντας τον πυρήνα που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ευρώπη.

Τα πλάνα του τοπικού ενημερωτικού portal e-evros.gr, από τις βραδινές επιχειρήσεις, αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την αγωνιώδη προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής , να μην αγγίξουν οι φλόγες την «καρδιά» του Εθνικού Δρυμού Δαδιάς, που φωλιάζουν δεκάδες είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων ήταν υπεράνθρωπες, παρά τις αντίξοες συνθήκες τόσο λόγω του απροσπέλαστου του εδάφους, σε πολλά σημεία του πυκνού δάσους του Εθνικού Δρυμού, όσο και των ισχυρών ανέμων 4 - 5 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κατέφτασαν στο σημείο επιπλέον ενισχύσεις, αποτελούμενες από τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ και 2 ομάδες από της 2η ΕΜΑΚ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως έγινε γνωστό, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων & 34 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται επίσης η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Στρατιωτική Υπηρεσία, η Δασική Υπηρεσία και ο δήμος Σουφλίου με μηχανήματα που όλη τη διάρκεια της νύχτας διάνοιγαν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μπει φραγμός στην καταστροφική λαίλαπα και να διασωθεί ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στο Πεδίο Βολής του χωριού Λευκίμη και από την πρώτη στιγμή οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επικεντρώθηκαν στο να μη φτάσουν οι φλόγες στο δάσος της Δαδιάς κάτι όπως που δεν αποφεύχθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Το δύσκολο κλίμα, όπως διαμορφώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, έδωσε με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Αναφορές για εκρήξεις και για πυροσβέστες που κινδύνευσαν διαψεύστηκαν από αρμόδιους τοπικούς φορείς, την ίδια ώρα που βρίσκονται σ’ εξέλιξη και έρευνες για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τον ποταμό Έβρο ανατολικά και επιχειρούν να προωθηθούν απαρατήρητοι στο εσωτερικό από τα ορεινά περάσματα του Σουφλίου, με κατεύθυνση το Δέρειο και από εκεί τη Ροδόπη.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τ’ αρπακτικά πουλιά. Η συνολική έκταση της περιοχής που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA είναι 43.000 εκτάρια. Φιλοξενεί 200 είδη αρπακτικών, 65 είδη θηλαστικών, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρυσή Αυγή: Ένοχοι όπως και πρωτοδίκως από το Εφετείο οι 42 κατηγορούμενοι

Ελλάδα 04.03.2026
Εγκληματική οργάνωση και στο Εφετείο η Χρυσή Αυγή - Παρόντες στη σημερινή δίκη ήταν μόνο ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Ιωάννης Λαγός

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βασίλης Δανιήλ

Αθλητικά Νέα 04.03.2026
Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας αποτέλεσε μια εμβληματική προσωπικότητα

Κύπρος: Οι ΗΠΑ ζητούν από το προσωπικό τους να φύγει από το νησί

Κόσμος 04.03.2026
Η πρώτη φορά που τίθεται σε ισχύ μία τέτοια οδηγία για αυτούς στην Κύπρο

Έφτασαν στην Κύπρο οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά»

Ελλάδα 04.03.2026
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και οι δυνάμεις από Γαλλία και Βρετανία

Μέση Ανατολή: Διευρύνεται το χάος – Νεκρή 11χρονη στο Κουβέιτ

Κόσμος 04.03.2026
Bομβαρδίστηκε ξενοδοχείο στη Βηρυττό

Fake SMS για «φύλλα πορείας»: Ξεκίνησε έρευνα για τους δράστες ‑ Αυτό είναι το μήνυμα

Ελλάδα 04.03.2026
Πηγές του ΓΕΣ προειδοποιούν τους πολίτες να μην πέφτουν θύματα της απάτης με τα SMS περί επιστράτευσης και χορήγησης φύλλων πορείας

Δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για πάνω από 8 μήνες ‑ Οι δηλώσεις Γεωργιάδη

Ελλάδα 04.03.2026
Το κόστος χορήγησης για όσους τα χρειαστούν για μεγαλύτερο διάστημα αναμένεται να καλυφθεί από εθνικούς πόρους

Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στη Φλόριντα με ενέσιμο διάλυμα ‑ Η δολοφονία αστυνομικού με 14 σφαίρες το 1991

Κόσμος 04.03.2026
Σε ηλικία 18 ετών, ο Μπίλι Κιρς είχε σκοτώσει τον Ντάνι Πάρις κατά τη διάρκεια ενός απλού τροχονομικού ελέγχου

Βίντεο: Δημοσιογράφος του CNN στο Τελ Αβίβ τρέχει σε καταφύγιο με τρεμάμενη φωνή

Κόσμος 04.03.2026
Kαθώς ηχούν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής

Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν έχει διπλό όφελος για τον Πούτιν

Κόσμος 04.03.2026
Θα μπορούσε να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πρόστιμα για ΙΧ χωρίς ασφάλιση, ΚΤΕΟ και τέλη ‑ Πώς θα εντοπίζονται οι παραβάτες

Ελλάδα 04.03.2026
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ξεκινούν νέο γύρο ηλεκτρονικών διασταυρώσεων