E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έβρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών

Δημοσίευση 2/10/2020 | 08:33

Έβρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Με το πρώτο φως της ημέρας την Παρασκευή, αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι εναέριες επιχειρήσεις, για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή της Λευκίμης Σουφλίου Έβρου, που κατακαίει πυκνές δασικές εκτάσεις του Εθνικού Δρυμού Δαδιάς, αγγίζοντας τον πυρήνα που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ευρώπη.

Τα πλάνα του τοπικού ενημερωτικού portal e-evros.gr, από τις βραδινές επιχειρήσεις, αποτυπώνουν τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και την αγωνιώδη προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής , να μην αγγίξουν οι φλόγες την «καρδιά» του Εθνικού Δρυμού Δαδιάς, που φωλιάζουν δεκάδες είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων ήταν υπεράνθρωπες, παρά τις αντίξοες συνθήκες τόσο λόγω του απροσπέλαστου του εδάφους, σε πολλά σημεία του πυκνού δάσους του Εθνικού Δρυμού, όσο και των ισχυρών ανέμων 4 - 5 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κατέφτασαν στο σημείο επιπλέον ενισχύσεις, αποτελούμενες από τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ και 2 ομάδες από της 2η ΕΜΑΚ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως έγινε γνωστό, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων & 34 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται επίσης η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Στρατιωτική Υπηρεσία, η Δασική Υπηρεσία και ο δήμος Σουφλίου με μηχανήματα που όλη τη διάρκεια της νύχτας διάνοιγαν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μπει φραγμός στην καταστροφική λαίλαπα και να διασωθεί ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στο Πεδίο Βολής του χωριού Λευκίμη και από την πρώτη στιγμή οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επικεντρώθηκαν στο να μη φτάσουν οι φλόγες στο δάσος της Δαδιάς κάτι όπως που δεν αποφεύχθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Το δύσκολο κλίμα, όπως διαμορφώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, έδωσε με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Αναφορές για εκρήξεις και για πυροσβέστες που κινδύνευσαν διαψεύστηκαν από αρμόδιους τοπικούς φορείς, την ίδια ώρα που βρίσκονται σ’ εξέλιξη και έρευνες για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τον ποταμό Έβρο ανατολικά και επιχειρούν να προωθηθούν απαρατήρητοι στο εσωτερικό από τα ορεινά περάσματα του Σουφλίου, με κατεύθυνση το Δέρειο και από εκεί τη Ροδόπη.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τ’ αρπακτικά πουλιά. Η συνολική έκταση της περιοχής που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA είναι 43.000 εκτάρια. Φιλοξενεί 200 είδη αρπακτικών, 65 είδη θηλαστικών, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξανά στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του φιλικού Δανία‑Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο Δανός μέσος, πέντε χρόνια μετά το σοκαριστικό σκηνικό στο Euro 2020, έπεσε στο χορτάρι κατά τη διάρκειας του φιλικού με την Ουκρανία

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρώτη μετά την εκεχειρία, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Οι πύραυλοι στόχευσαν τα βόρεια της χώρας, σε αντίποινα για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Μεγάλη έκπληξη στο Diamond League Στοκχόλμης: Ο Ντουπλάντις έμεινε 2ος στην έδρα του ‑ Δεν πέρασε τα 6μ

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο Σουηδός πρωταθλητής γνώρισε την πρώτη του ήττα σε αγώνα μετά από τρία χρόνια και 40 συνεχόμενες νίκες

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό: «Χτυπήσαμε κέντρα διοίκησης τρομοκρατών»

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Λιβανικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο προκαταρκτικός απολογισμός ανέρχεται σε δύο νεκρούς και 11 τραυματίες

Αστυνομικοί έσωσαν άνδρα που ήταν έτοιμος να πηδήξει από τον 6ο όροφο – Συγκλονιστικό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
«Ακουσε με, όλα θα πάνε καλά – για το καλό σου είμαστε εδώ», φέρεται να είπε ένας από τους δύο αστυνομικούς που επενέβησαν

Εύβοια: Σοκαριστικό βίντεο από το εσωτερικό σπιτιού που «τραυματίστηκε» από τον σεισμό

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ρωγμές και αποκολλήσεις τοίχων στο εσωτερικό κατοικίας

Βρήκε ρωμαϊκό δαχτυλίδι του 297 μ.Χ. με τη θεά Νίκη στη λάσπη και ξεχρέωσε το σπίτι του

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Το σπάνιο χρυσό κόσμημα με τη θεά Νίκη και οι εκατοντάδες αρχαίοι θησαυροί που γλίτωσαν από το άροτρο

Δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο είναι ελληνική – Τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Οι 50 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη για το 2026 ανακοινώθηκαν – και η Ελλάδα ξεχωρίζει

Ποιος είναι ο άνθρωπος που «εξευτέλισε» τον Κορυδαλλό δύο φορές με ελικόπτερο

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική απόδραση, ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει ασύλληπτος με επικήρυξη ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Lego λανσάρει σετ της Σαγράδα Φαμίλια με 12.060 τεμάχια ‑ το μεγαλύτερο στην ιστορία της

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Η μινιατούρα της διάσημης βασιλικής θα φτάνει τα 62 εκατοστά σε ύψος και θα διατίθεται προς 799,99 δολάρια (περίπου 695 ευρώ)

Εύβοια: Τρεις ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι – 10 μετασεισμοί, κατολισθήσεις και ζημιές σε Προκόπι και Δαφνούσα

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Σε Προκόπι και Δαφνούσα καταγράφηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και κατολισθήσεις, με αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο και κατάρρευση παλαιού κτίσματος

Αίγιο: Σύλληψη καταζητούμενου της Ίντερπολ – Είχε δολοφονήσει Έλληνα στην Αυστραλία το 1999

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο 55χρονος έφερε ερυθρά αγγελία της Interpol, όμως η αλλαγή ονόματος και η μετακόμισή του σε άλλη ήπειρο καθιστούσαν τον εντοπισμό του ιδιαίτερα δύσκολο για τις Αρχές