E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βερολίνο: «Γίναμε περίγελος» λένε οι μηχανικοί του αεροδρομίου

Ανοίγει το νέο αεροδρόμιο - Το κόστος του εκτοξεύθηκε στα 6 δισεκ. ευρώ από τα 2,7 δισεκ. ευρώ

Δημοσίευση 29/9/2020 | 19:08

Βερολίνο: «Γίναμε περίγελος» λένε οι μηχανικοί του αεροδρομίου

Ανοίγει στις 31 Οκτωβρίου το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου, χωρίς να γίνουν εορτασμοί, καθώς οι υπεύθυνοι ντρέπονται για το πόσο χρόνο χρειάστηκε να κατασκευαστεί.

Παρόλα αυτά θα γίνει εκδήλωση για το κλείσιμο του αεροδρομίου Τέγκελ, το οποίο θα αντικατασταθεί από τον νέο αερολιμένα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των αεροδρομίων της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Δεν θα γίνει κάποια μεγάλη γιορτή. Απλά θα ανοίξουμε», δήλωσε ο Ένγκελμπερτ Λούτκε-Ντάλντρουπ σε συνέντευξη Τύπου. «Εμείς, οι Γερμανοί μηχανικοί, ντρεπόμαστε», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις έκαναν το Βερολίνο και τη Γερμανία «περίγελο». Απαράδεκτο είναι επίσης και το γεγονός ότι το κόστος του εκτοξεύθηκε στα 6 δισεκ. ευρώ από τα 2,7 δισεκ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

Οι εργασίες κατασκευής για το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου ξεκίνησαν το 2006 ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό ο αερολιμένας αναμένοταν να ανοίξει το 2011 αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Ωστόσο, λόγω κατασκευαστικών και τεχνικών προβλημάτων, σημειώθηκαν απανωτές καθυστερήσεις και η αρχική ημερομηνία παράδοσης αναβλήθηκε κατ’ επανάληψη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Βερολίνο να βασίζεται σε δύο ξεπερασμένα και με αυξανόμενο επιβατικό φόρτο αεροδρόμια της εποχής της Ψυχρού Πολέμου: το Τέγκελ, που εξυπηρετούσε το δυτικό τμήμα της πόλης και το Σένεφελντ, που κάποτε ήταν το αεροδρόμιου του κομμουνιστικού Ανατολικού Βερολίνου και που τώρα θα ενσωματωθεί στον νέο αερολιμένα.

Η Easyjet και η Lufthansa θα πραγματοποιήσουν σχεδόν ταυτόχρονα τις πρώτες προσγειώσεις στο νέο αεροδρόμιο στις 31 Οκτωβρίου.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Λούτκε-Ντάλντρουπ δήλωσε ότι τα αεροδρόμια του Βερολίνου θα χρειαστούν κρατική στήριξη ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ, με μόνο περίπου 10 εκατ. επιβάτες να αναμένονται το 2020, συγκριτικά με 36 εκατ. πέρυσι.

Το Βερολίνο θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τον τερματισμό λειτουργίας του αεροδρομίου Τέγκελ στις 8 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Λούτκε-Ντάλντρουπ, σημειώνοντας ότι θεωρείται σύμβολο ελευθερίας και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Οι γαλλικές δυνάμεις κατοχής κατασκεύασαν το Τέγκελ το 1948 κατά τη διάρκεια της λεγόμενης αερογέφυρας του Βερολίνου, όταν οι δυτικοί σύμμαχοι μετέφεραν προμήθειες στο Δυτικό Βερολίνο αφού οι σοβιετικές δυνάμεις είχαν αποκόψει τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές. Η εμπορική του λειτουργία ξεκίνησε το 1960.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Ελλάδα 06.01.2026
Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Κόσμος 06.01.2026
Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Κόσμος 06.01.2026
Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

Καρυστιανού για νέο κόμμα: Οι διεργασίες, αν θα είναι η ίδια πρόεδρος και η αιχμιρή κριτική στον Τσίπρα

Πολιτική 06.01.2026
Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μίλησε για τα χαρακτηριστικά του νέου σχηματισμού και απάντησε στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τα τρακτέρ ‑ Στο τραπέζι επικαιροποιημένος αστυνομικός σχεδιασμός

Ελλάδα 06.01.2026
Το πρωί της Τετάρτης θα παρουσιαστεί το θετικό πακέτο παρεμβάσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους

Σέρρες: Από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής του ήταν νεκρός ο πυροσβέστης – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Ελλάδα Χτες
Η κηδεία του 45χρονου πυροσβέστη θα γίνει αύριο το μεσημέρι - Έκκληση της οικογένειας μέσω δικηγόρου να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και οι εικασίες για τα αίτια θανάτου

Διπλώματα οδήγησης: Τέλος εποχής στη χρήση τους – Οι αλλαγές

Ελλάδα Χτες
Μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει η αντικατάστασή τους

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έτοιμος να «πάρει τα όπλα» μετά τις απειλές Τραμπ

Κόσμος Χτες
O Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον κολομβιανό πρόεδρο «άρρωστο άνθρωπο», κατηγορώντας τον ότι «φτιάχνει κοκαΐνη και την πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Μαδούρο: «Είμαι αθώος» – Στις 17 Μαρτίου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη

Ελλάδα Χτες
Αθώοι δήλωσαν ο Νικολάς Μαδούρο και η Σίλια Φλόρες. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και θα παρουσιαστούν ξανά στο δικαστήριο στις 17 Μαρτίου. Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Την Πέμπτη η κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη στη Ριτσώνα

Ελλάδα Χτες
Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του με δωρεά σε οργανισμούς

Η Μαρία Σάκκαρη έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά του United Cup

Αθλητικά Νέα Χτες
Επόμενη σειρά αγώνων με την Ελβετία την Τετάρτη για μια θέση στα ημιτελικά