E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα αποστρατικοποίησης νησιών

Ξεκάθαρη ατζέντα στις διερευνητικές και ζυμώσεις εν όψει Συνόδου Κορυφής - Η επίσκεψη Πομπέο

Δημοσίευση 28/9/2020 | 16:20

Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα αποστρατικοποίησης νησιών

Φυσικά δεν υπάρχει και δεν μπορεί να συζητηθεί θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου ξεκαθάρισε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εν αναμονή των διερευνητικών επαφών, ενώ τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας σε δύο επίπεδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βάζει ένα πλαίσιο που δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα», υποβαθμίζοντας έτσι τις παράλογες αξιώσεις για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως σε αυτό το κείμενο ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάνει καμία αναφορά σε αποστρατικοποίηση νησιών.

Σημείωσε εξάλλου ότι το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και συγκεκριμένο και αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προσθέτοντας: «ξαναπιάνουμε το νήμα από το Μάρτιο του 2016».

Η Αθήνα λοιπόν καλύπτεται από το θεσμικό πλαίσιο των διερευνητικών και δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να βάλει νέα θέματα στην ατζέντα. Εν τω μεταξύ όσον αφορά στο ζήτημα των κυρώσεων, Ελλάδα και Κύπρος βρήκαν μία συμβιβαστική λύση για να μην εμφανιστούν διχασμένες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή.

Η Αθήνα θα στηρίξει την επιβολή κυρώσεων εδώ και τώρα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, με βάση τον κατάλογο κυρώσεων που προϋπάρχει από το καλοκαίρι του 2019.

Κατάλογος ο οποίος είναι διαφορετικός από τον πιο αυστηρό κατάλογο Μπορέλ, που αφορά γενικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας και για τον οποίο η Ελλάδα ζητά μία αυτοματοποιημένη διαδικασία ώστε να ενεργοποιείται χωρίς σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις η Άγκυρα παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών- μελών.

Η Αθήνα όμως προσδοκά και ισχυρή στήριξη από τις ΗΠΑ. Ο κ. Πέτσας ανέδειξε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο και εκτίμησε ότι: «Έχουμε δει μία στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η Αμερική έχει αφήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και στέκεται σθεναρά κοντά στις ελληνικές θέσεις. Διανύουμε την καλύτερη περίοδο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει απόψε στην Κρήτη όπου επί διήμερο θα φιλοξενήσει τον κ. Πομπέο στο πατρικό του σπίτι. Αύριο Μητσοτάκης - Πομπέο θα προβούν μαζί σε δηλώσεις από τη βάση της Σούδας.

Την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση για τη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στην οποία θα μετέχουν ομόλογοί του από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ποιοι θα παραστούν δεν έχει κλειδώσει ακόμη λόγω κορονοϊού, αλλά η εκδήλωση ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για επαφές παραμονές της Συνόδου Κορυφής.

Την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία