E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Μέχρι και μισό εκατ. καρχαρίες μπορεί να θανατωθούν για να παρασκευαστεί το εμβόλιο

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα

Δημοσίευση 28/9/2020 | 12:23

Κορωνοϊός: Μέχρι και μισό εκατ. καρχαρίες μπορεί να θανατωθούν για να παρασκευαστεί το εμβόλιο

Αν και η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρεθεί λύσεις προκειμένου να αποφύγει την θανάτωση μισού εκατομμυρίου καρχαριών για την παρασκευή του εμβολίου που θα προστατεύει τον οργανισμό από τη νόσο Covid- 19, υπάρχουν κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το σκουαλένιο.

Πρόκειται για το φυσικό έλαιο που παράγεται από το ήπαρ των σαρκοβόρων ψαριών, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Τα μέλη της ομάδας «Shark Allies» (Σύμμαχοι Καρχαριών) με έδρα την Καλιφόρνια, προειδοποιούν ότι, για μία δόση εμβολίου που θα θωρακίσει τον οργανισμό από τη νόσο Covid-19, η ποσότητα του φυσικού ελαίου που απαιτείται, αντιστοιχεί σε περίπου 250 χιλιάδες καρχαρίες. Και για την εξαγωγή αυτής της ποσότητας, απαιτείται η θανάτωσή τους .

Εάν χρειαστούν δύο δόσεις του εμβολίου, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να θυσιαστούν μισό εκατομμύριο σαρκοβόρα ψάρια.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ομάδας «Shark Allies», Στέφανι Μπιντλ: «Το να αποσπάται η ουσία από σαρκοβόρο ψάρι, δεν πρόκειται ποτέ να είναι βιώσιμη λύση, ειδικά αν είναι ένα κορυφαίο αρπακτικό που δεν αναπαράγεται σε τεράστιο αριθμό. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για την πανδημία όπως το πόσο μεγάλη σε διάρκεια θα είναι και πόσες δόσεις θα χρειαστεί να λάβουμε. Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε καρχαρίες, ο αριθμός αυτών που θα θανατωθούν γι΄ αυτό την ουσία, θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός, χρόνο με τον χρόνο».

Η ομάδα αυτή έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία στο Ίντερνετ, με την οποία ζητά να γίνει χρήση συνθετικού παραγώγου της ουσίας και όχι του φυσικού ελαίου από τους καρχαρίες.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «Sky News», η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline χρησιμοποιεί επί του παρόντος σκουαλένιο για το εμβόλιο της γρίπης. Το συστατικό αυτό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

Η βρετανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να παρασκευάσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου Covid- 19 που θα εμπεριέχουν σκουαλένιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τρία εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται ετησίως για λάδια μηχανής και κρέμες ενυδάτωσης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντοκουμέντο από τη συμμορία εκβιαστών: Φουσκωτοί με κουκούλες μπουκάρουν σε καταστήματα για προστασία‑ Τρόμος σε Κυψέλη, Πατήσια

Ελλάδα Χτες
Κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα εκβίασης, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

Έρευνα σήμανε «καμπανάκι»: Τα μπουκέτα με τα λουλούδια είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα

Κόσμος Χτες
Ανησυχία για την μελέτη σε μπουκέτα λουλουδιών στη Γαλλία που δημοσιεύεται ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Ψυχρολουσία από την ομιλία Βανς ‑ «Οι Ευρωπαίοι φοβάστε τους ψηφοφόρους σας και η Αμερική δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»

Πολιτική Χτες
Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξάγεται η Διάσκεψη του Μονάχου με τον Τζέι Ντι Βανς εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ να «τραβάει» το αυτί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να σκύβει συγκαταβατικά το κεφάλι.

Η Σαουδική Αραβία αναζητά εναλλακτική λύση στο σχέδιο «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» του Τραμπ

Κόσμος Χτες
Η Σαουδική Αραβία ηγείται των αραβικών προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την Γάζα ως αντίβαρο στο πλάνο «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» του Τραμπ

Η Μασαχουσέτη ψηφίζει να γίνει καταφύγιο για τα τρανς άτομα εν μέσω των επιθέσεων Τραμπ

LGBTQI+ Χτες
Στο στόχαστρο του νέου προέδρου των ΗΠΑ η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και συγκεκριμένα τρανς και non - binary άτομα

Αφαντος ο Τάισον στον ΠΑΟΚ: Δεν απαντάει στα τηλέφωνα ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

Αθλητικά Νέα Χτες
Μετά την πολύ αυστηρή αποβολή του στο ματς με τη Στεάουα Βουκουρεστίου

Τι θα ψάξουν έξι επιστήμονες που θα βρίσκονται κάτω από το νερό για έναν συνεχόμενο μήνα

Tech + Science Χτες
Η Κίνα σχεδιάζει υποβρύχιο σταθμό βαθέων υδάτων για τη μελέτη 70 δισεκατομμυρίων τόνων μεθανίου

Έγκλημα στο Βελβεντό: Ισόβια χωρίς ελαφρυντικό στον γυναικοκτόνο από το Εφετείο Κοζάνης

Ελλάδα Χτες
Τον Ιανουάριο του 2016 ο Τάσος Τσιουχάρας δολοφόνησε την 37χρονη Ανθή Λινάρδου και έθαψε το πτώμα της σε χωράφι

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί με την Ρωσία όταν θα έχει κοινή θέση για τον τερματισμό του πολέμου»

Κόσμος Χτες
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία επέβαλε εναντίον προσώπων του «στενού κύκλου» του Πούτιν

Μήνυμα του 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ελλάδα Χτες
Συνιστά περιορισμό των μετακινήσεων

Ιωάννινα: Βούτηξε στο κενό από το μπαλκόνι ξενοδοχείου για να γλιτώσει από τον σύζυγό της

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή απειλή και έφυγε από το σπίτι μαζί με τα δύο παιδιά τους